Νέα Ζηλανδία: Στους 49 οι νεκροί, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ένα εκ των συλληφθέντων

Ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε δύο κατάμεστα τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας έφθασαν τους 49. Σαράντα ένας εξ αυτών σκοτώθηκαν στο ένα τέμενος, επτά στο δεύτερο, ενώ ένας πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον ένα εκ των τεσσάρων δραστών που συνελήφθησαν, ο οποίος ηλικιακά πλησιάζει τα τριάντα, έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για φόνο.

Ο Μάικ Μπους έκανε λόγο για «πολύ καλά σχεδιασμένο γεγονός».

Νωρίτερα η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Ο Μπους τόνισε πως δεν μπορεί να υποτεθεί πως οι επιθέσεις στα τεμένη της Κράιστσερτς ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια. "Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση", τόνισε.

Η πρωθυπουργός Αρντέρν σημείωσε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και ότι τα τέσσερα πρόσωπα που συνελήφθησαν είχαν ακραίες απόψεις αλλά δεν παρακολουθούνταν.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι υπήκοος Αυστραλίας, γεννημένος στην Αυστραλία", ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση αυτού του "εξτρεμιστή, ακροδεξιού, βίαιου τρομοκράτη".

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν λίγη ώρα αφού είχε αρχίσει η προσευχή της Παρασκευής, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, κάνοντας λόγο για μια πράξη βίας "χωρίς προηγούμενο" σε αυτό το μέχρι σήμερα ειρηνικό κράτος του νότιου Ειρηνικού.

Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν φρικιαστικές σκηνές. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται παιδιά και γυναίκες.

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην αναπαράγουν "εξαιρετικά οδυνηρές εικόνες" στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο ένας από τους δράστες αναμετέδωσε απευθείας την έφοδο του εναντίον ανυποψίαστων πιστών στο ένα από τα τεμένη.

Τα τεμένη-στόχοι σε αυτή την πόλη του νότιου νησιού ήταν κατάμεστα σήμερα, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους. Ενας Παλαιστίνιος που βρισκόταν μέσα στον έναν από τους χώρους λατρείας αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός, χτυπημένος από σφαίρα στο κεφάλι. "Ακουσα τρεις γρήγορους πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου δέκα δευτερόλεπτα ξανάρχισε. Μάλλον [ο δράστης] είχε αυτόματο, κανένας δεν μπορεί να τραβάει τη σκανδάλη τόσο γρήγορα", είπε ο άνδρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί. "Ο κόσμος άρχισε να τρέχει να βγει. Κάποιοι ήταν αιμόφυρτοι".

Η πρωθυπουργός Αρντέρν δήλωσε ότι η χώρα της ζει μια από "τις πιο μαύρες της ημέρες", καταγγέλλοντας αυτές τις επιθέσεις χωρίς προηγούμενο σε μια χώρα που ως σήμερα είχε τη φήμη μιας από τις ασφαλέστερες στον κόσμο. "Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο", τόνισε η Αρντέρν σε διάγγελμά της προς τους Νεοζηλανδούς.

Τα θύματα, μετανάστες και πρόσφυγες, "επέλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους χώρα - και είναι η δική τους χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος που διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας", πρόσθεσε.

Μια τεράστια περίμετρος στην Κράιστσερτς αποκλείστηκε από ισχυρή αστυνομική δύναμη για ώρες. Τελικά, ο αποκλεισμός ήρθη αργότερα. "Αυτό είναι ένα περιστατικό σε εξέλιξη και εργαζόμαστε για να επιβεβαιώσουμε τα συμβάντα", δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους. Η αστυνομία ζήτησε από τους πιστούς να αποφύγουν να πάνε σήμερα στα τεμένη "σε όλη τη Νέα Ζηλανδία", αλλά και στους ίδιους τους χώρους λατρείας να κλείσουν τις πόρτες τους.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας αφηγήθηκε, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff ότι προσευχόταν στο τέμενος Μάστζιντ Αλ Νορντ, στη λεωφόρο Ντινς, όταν άκουσε τα πυρά, τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο κτίριο. Ενας δεύτερος άνδρας είπε ότι είδε παιδιά να σκοτώνονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:55

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.