Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Βόρεια Κορέα

Οι Βορειοκορεάτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες είναι προδιαγεγραμμένο ποιος θα είναι ο νικητής. Το κυβερνητικό Κόμμα των Εργατών του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ελέγχει κατ` αποκλειστικότητα την εξουσία στην απομονωμένη-πλην όμως διαθέτουσα πυρηνικά όπλα-χωρα, όμως ανελλιπώς κάθε πέντε χρόνια διεξάγονται εκλογές για να αναδειχθούν τα μέλη της Ανώτατης Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, του Κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Νοτίου Κορέας.


Σε συμφωνία με ένα από τα κύρια συνθήματα της χώρας "ενότητα στην αποφασιστικότητα" τα ψηφοδέλτια στα εκάστοτε εκλογικά τμήματα δεν περιλαμβάνουν παρά μόνον ένα όνομα ανά περιφέρεια, αυτό του υποψηφίου που είχε προκαταβολικά επιλεγεί.

Οι ψηφοφόροι μπορούν θεωρητικά να καταψηφίσουν τον κάθε προειρημένο υποψήφιο, διαγράφοντας το όνομά του, όμως ουδέποτε έχουν γίνει γνωστές τέτοιες περιπτώσεις. Για τις εκλογές η χώρα έχει χωρισθεί σε εκλογικές περιφέρειες.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2014, αυτές ήταν 686 και ο ίδιος ο Κιμ ήταν υποψήφιος στο Όρος Παεκτού, ένα ηφαίστειο που δεσπόζει στην σινο-κορεατική μεθόριο και θεωρείται ιερός τόπος λατρείας για τους Κορεάτες.

Φυσικα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Κίμ έλαβε το 100% των ψήφων. Κάποιες από τις έδρες στο Κοινοβούλιο προβλέπεται πάντα να συμπληρωθούν από δύο μικρότερα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κορέας, και το Σοντοϊστικό Κόμμα Σονγκντού, που έλκει την καταγωγή του από θρησκευτικό κίνημα του 20ου αιώνα στην Κορέα.

Αμφότερα τα κόμματα τούτα είναι σύμμαχοι του κυβερνώντος κόμματος και σύμφωνα με τους αναλυτές δεν έχουν πραγματική υπόσταση, ενώ δεν διαθέτουν παρά κάποια μικρά γραφεία και για λόγους προπαγάνδας και μόνον. Κατά τις προηγούμενες εκλογές, το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ήταν 99,97%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA.

Στις κάλπες δεν προσήλθαν μόνον οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό και "οι εργάτες της θάλασσας", ενώ όλοι οι υποψήφιοι έλαβαν το 100% των ψήφων στις εκλογικές περιφέρειές τους.

"Θεωρούμε το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα μας ως μια οικογένεια, συνεπώς μπορούμε να ενωθούμε στο ίδιο συναίσθημα και να πάμε να ψηφίσουμε τον προεπιλεγέντα υποψήφιο", δήλωσε στο AFP η 57χρονη Σονγκ Γιανγκ Ραν, υπεύθυνη του Συνδικάτου Σοσιαλιστριών Γυναικών.

Απουσία οποιασδήποτε μορφής εκλογικού ανταγωνισμού, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι εκλογές επέχουν ρόλο απλής ιεροτελεστίας, που χρησιμεύει στις αρχές να ισχυρισθούν πως χαίρουν της λαϊκής εντολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.