"Γιαβούζ" ονομάζεται το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας, σύμφωνα με Ερντογάν

"Γιαβούζ" θα ειναι το νέο όνομα του γεωτρύπανου που αγόρασε η Τουρκία το οποίο αναμένεται να σταλεί στην Κύπρο για γεωτρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Το όνομα ‘Γιαβούζ’ θα πει ‘δυνατός’ και σημειώνεται ότι έτσι αποκαλείτο και ο Σελίμ Α, ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο οποίος είχε τριπλασιάσει την αυτοκρατορία.

Σε ομιλία του στην Ρίζε, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «πήραμε το νέο μας γεωτρύπανο. Το πρώτο μας γεωτρύπανο που το ονομάσαμε “Πορθητής” εξακολουθεί να κάνει ακόμη δραστηριότητες στα ανοιχτά της Αττάλειας. Πήραμε το δεύτερο γεωτρύπανό μας και ορίσαμε το όνομά του ως ‘Γιαβούζ’. Το φέραμε στην Τουρκία και το δέσαμε στα ανοιχτά της Γιάλοβας (στο ναυπηγείο). Μετά τις εργασίες συντήρησης και ελέγχου και το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τις δραστηρότητες γεώτρησής του στη Μεσόγειο”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “το Γιαβούζ είναι του ίδιου επιπέδου (με τον Πορθητή), ένα από τα 16 μεγαλύτερα γεωτρύπανα του κόσμου.
“Ως Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό αέριο και πετρέλαιο που υπάρχει στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας ότι ο Πορθητής και το Γιαβούζ θα έχουν κάνει από ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
“Ο κάθε ένας που αναζητεί φυσικό αέριο δεν μπορεί να βρει, αλλά αυτοί που βρίσκουν είναι αυτοί που ψάχνουν. Εμείς πρώτα ο θεός ψάχνοντας θα βρούμε. Πιστεύω ότι πρώτα ο Θεός είναι κοντά η μέρα που θα πάρουμε τα καλά νέα από τα γεωτρύπανά μας”, ανέφερε.

Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ξεκαθάρισε γιατί επέλεξε το όνομα ‘Γιαβούζ’ για το νέο γεωτρύπανο ωστόσο το πιθανότερο να το ονόμασε έτσι λόγω του Σελίμ Α΄ ο οποίος ήταν γνωστός ως Γιαβούζ (δυνατός). Ήταν ο ένατος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και βασιλεύσε από το 1512 μέχρι το 1520. Έγινε γνωστός επειδή κατάφερε να επεκτείνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τριπλασιάζοντας την έκταση της. Οι άραβες πέρασαν στον έλεγχο των Οθωμανών οι οποίοι έγιναν η κυρίαρχη δύναμη στον ισλαμικό κόσμο. Ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που έλαβε το τίτλο του χαλίφη του Ισλάμ.

Πηγή: Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ Τουρκία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:08

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώθηκε η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.