ΗΠΑ: Tι είναι το «τείχος» που θέλει ο Τραμπ στα σύνορα

 

Τι ακριβώς είναι «το τείχος» και γιατί ο Τραμπ σκοπεύει να πάρει 5,7 δισ. δολάρια από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για να τον χρηματοδοτήσει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην πραγματοποίησε τελικά την απειλή του να δηλώσει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει το Κογκρέσο και να χτίσει ένα τείχος στα νότια σύνορα, αλλά η προσπάθεια του να υλοποιήσει την υπόσχεσή που έδωσε στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 συνεχίζεται.

Αλλά τι ακριβώς είναι «το τείχος» και γιατί ο πρόεδρος σκοπεύει να πάρει 5,7 δισ. δολάρια από τον προϋπολογισμό για να το χρηματοδοτήσει; Ακολουθούν ορισμένες απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις:

Ποια είναι η κατάσταση στο ζήτημα του τείχους;

Τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού είναι 1,954 μίλια (3,145 χλμ.) σε μήκος και διασχίζουν τεράστιες ερήμους και βουνά στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και το Τέξας. Περίπου 654 μίλια από αυτά έχουν κάποιο είδος ανθρωπογενούς φράγματος, όπως περίφραξη ή τοίχο. Το μεγαλύτερο μέρος κατασκευάστηκε μετά το 2006.

Τι θέλει να κάνει ο Τραμπ

Οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες για το τι πραγματικά θα γίνει με τα 5,7 δις δολάρια. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ δεν μιλάει πλέον για «τείχος» αλλά για «εμπόδιο» και έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται να είναι κάτι συγκεκριμένο.

«Το φράγμα ή το τείχος μπορεί να είναι από χάλυβα αντί σκυροδέματος αν αυτό λειτουργεί καλύτερα», δήλωσε ο Τραμπ νωρίτερα αυτό το μήνα. «Προτίθεμαι να καλέσω τον επικεφαλής της United States Steel και μερικές άλλες χαλυβουργικές εταιρείες να φέρουν ένα σχέδιο ... θα το χρησιμοποιήσουμε ως φράγμα μας».

Οι Αμερικανοί θέλουν το τείχος;

Τον Ιανουάριο του 2018, το 60% των Αμερικανών δήλωσε ότι αντιτάσσονταν στην πρόταση του Τραμπ να επεκτείνει σημαντικά το τείχος, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew. Η επέκταση του τείχους είναι πιο δημοφιλής μεταξύ των ηλικιωμένων, των λευκών και των λιγότερο μορφωμένων, σύμφωνα με την έρευνα.

Πόσοι μετανάστες περνούν παράνομα στα νότια σύνορα;

Δεν θα υπάρξει ποτέ ένας ακριβής αριθμός επειδή μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να περάσουν παράνομα και χωρίς να ανιχνεύονται, και στη συνέχεια παραμένουν στις ΗΠΑ, όπου δεν θα έδιναν εύκολα το μεταναστευτικό τους καθεστώς σε οποιαδήποτε συλλογή δεδομένων.

Τούτου λεχθέντος, ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι ο αριθμός των ανθρώπων που καταγράφονται από τα Τελωνεία και την Περιπολία των Συνόρων (CBP) στα νότια σύνορα. Το οικονομικό έτος 2017, ήταν 303.916 άτομα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS). Από αυτή την ομάδα, το 13% δήλωσε αξιόπιστο φόβο να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, το πρώτο νόμιμο βήμα για την αναζήτηση ασύλου.

Επίσης το 2017, περισσότεροι από 606.926 άνθρωποι που εισήλθαν νόμιμα στις ΗΠΑ αεροπορικώς ή από τη θάλασσα κι όχι από την ξηρά, υπερέβησαν τις visas τους και παρέμειναν στη χώρα στο τέλος του έτους, σύμφωνα με το DHS. Και το 2000, ο αριθμός όσων πέρασαν παράνομα τα σύνορα έφτασε τα 1,6 εκατ. άτομα.

Η διοίκηση Τραμπ έχει τη συνήθεια να χρησιμοποιεί τον όρο «παράνομοι» για να περιγράψει εντελώς νομικές ενέργειες, όπως η αναζήτηση ασύλου στα σύνορα. Ακροδεξιοί με επιρροή, που είναι κατά της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στη διοίκηση του Τραμπ, αντιτίθενται σε πολλές πτυχές της διαδικασίας ασύλου. Έχουν εργαστεί για να το περιορίσουν δραστικά, παρά το γεγονός ότι πολλές από τις προσπάθειές τους «σκοντάφτουν» στο δικαστήριο. Ο Τραμπ αναφέρεται επανειλημμένα σε μια κρίση στα σύνορα και μια «εισβολή» των μεταναστών. Αναφέρει τον τοίχο ως την κύρια λύση, παρόλο που υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν ανοικτά σύνορα;

Όχι. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ανοιχτά σύνορα («Παραθυράκια των νόμων περί μετανάστευσης, που υποστηρίζονται από εξτρεμιστές ανοικτούς μεθοριακούς Δημοκρατικούς»), αλλά οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν πολλές νομοθεσίες που περιορίζουν τη μετανάστευση.

Τον Φεβρουάριο, η Γερουσία ψήφισε ένα διμερές σχέδιο για να δαπανήσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών για να επεκτείνει τα διάφορα φυσικά εμπόδια κατά μήκος των συνόρων και να προστατεύσει τα εκτιμώμενα 3,6 εκατομμύρια άτομα που ήρθαν χωρίς έγγραφα παράνομα στις ΗΠΑ ως παιδιά (οι λεγόμενοι Dreamers). Ο Τραμπ απέρριψε αυτό το νομοσχέδιο.

Εάν το κοινό δεν υποστηρίξει το τείχος και οι Δημοκρατικοί - οι οποίοι τώρα ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων - δεν συμφωνούν, γιατί ο Τραμπ επιμένει ακόμη;

Το τείχος έγινε σύμβολο για την προεδρία του Τραμπ, ως μια υπόσχεση ότι θα περιορίσει τη μετανάστευση. Είναι πάντως γεγονός ότι ήταν πολύ αποτελεσματικός στο να καταστήσει τη μετανάστευση πιο δύσκολη για τους ανθρώπους που προσπαθούν να εισέλθουν νόμιμα και παράνομα - παρόλο που το έργο που υποσχέθηκε δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Ένας υπαινιγμός για τον λόγο που είναι τόσο επικεντρωμένος στο να πάρει αυτό το τείχος ήρθε το 2017, όταν η Washington Post δημοσίευσε διαρροές από μια ιδιωτική τηλεφωνική κλήση μεταξύ του Τραμπ και του τότε προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ είπε στον Πένια Νιέτο ότι έπρεπε να σταματήσει να απορρίπτει το αίτημά του ότι το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Του είπε πως το τείχος ήταν πιο σημαντικό ως σύμβολο παρά ως σχέδιο εθνικής ασφάλειας.

«Θα πω απλώς ότι το επεξεργαζόμαστε», είπε ο Τραμπ. «Πιστέψτε το ή όχι, αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό πράγμα για το οποίο μιλάμε, αλλά πολιτικά αυτό μπορεί να είναι η πιο σημαντική συζήτηση».

 

Πηγή:reader.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:09

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.