Συνέντευξη αντιπροέδρου του Ιράν στο Euronews (video)

Το Ιράν αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο πρόβλημα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία για τα πυρηνικά αλλά και τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Ιράν τους επόμενους μήνες.

Παρά την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αποχωρήσει μονομερώς από την συμφωνία, οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους σ' αυτήν. Το Ιράν δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, όσο οι Ευρωπαίοι εταίροι ικανοποιούν τα οικονομικά του συμφέροντα.


Μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει την υπόσχεσή της και να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία ή θα πρέπει να αναμένουμε μια ακόμη κρίση στην περιοχή;

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Τζαβάντ Μονταζερί, ο ανταποκριτής του Euronews στην Τεχεράνη, μίλησε με τον Εσάκ Τζαχανγκιρί, αντιπρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Τζαβάντ Μονταζερί, Euronews:

Κύριε Τζαχανγκιρί, καλώς ήλθατε στην εκπομπή Global Conversation του Euronews. Η πρώτη ερώτηση που θα ήθελα να σας θέσω είναι σε τι φάση βρίσκεται το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ). Φαίνεται ότι ο λαός του Ιράν έχει κουραστεί από τις συνεχείς κόντρες σε σχέση με αυτή τη συμφωνία. Ποια είναι η δική σας άποψη γι' αυτήν;

Εσάκ Τζαχανγκιρί, Αντιπρόεδρος Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν:

Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που πήρε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Καταλήξαμε σ' αυτή την συμφωνία για να καταρρίψουμε την κατηγορία και να σταματήσουμε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας και στο λαό μας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αλλά και τώρα, προσπαθούμε να παρουσιάζουμε με ειλικρίνεια τα ζητήματα που υπάρχουν στους πολίτες μας. Δυστυχώς, οι αμερικανικές κυρώσεις επανήλθαν πιο έντονα, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει μονομερώς από την συμφωνία. Στο νέο πακέτο κυρώσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάντλησαν κάθε περιθώριο. Δελέασαν ή απείλησαν άλλες χώρες και εταιρίες για να σταματήσουν τη συνεργασία τους με το Ιράν.

Σε απάντηση όλων αυτών, υιοθετήσαμε ορισμένα μέτρα σε μια σειρά από πεδία. Το ένα από αυτά είναι ότι δηλώσαμε ότι όσο καιρό οι υπογράφοντες την πυρηνική συμφωνία συνεχίζουν να τηρούν τους όρους της και πιο συγκεκριμένα όσο καιρό η Ε.Ε. παίρνει συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιό της, τότε εμείς θα την τηρούμε και θα συνεχίσουμε να την διαφυλάσσουμε.

Τζαβάντ Μονταζερί, Euronews:

Θέλω να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τρεις χώρες της Ε.Ε.: τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τι έχουν κάνει αυτές οι χώρες για να διασώσουν τη συμφωνία;

Εσάκ Τζαχανγκιρί, Αντιπρόεδρος Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν:

Οι τρεις χώρες που αναφέρατε ανήκουν σ' αυτές που συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας, υπό τον όρο ότι και το Ιράν τηρεί τις αντίστοιχες δικές του υποχρεώσεις. Αυτές μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα είναι οι εναπομείνασες πέντε χώρες που υποστηρίζουν τη συμφωνία. Αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. γενικά αλλά και οι τρεις χώρες πιο συγκεκριμένα, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανταποκριθεί πολύ καλά διαχρονικά σ' αυτό το ζήτημα, όσον αφορά στη πολιτική και διπλωματική τους στάση. Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτές τις χώρες. Ωστόσο, όσον αφορά στην πράξη, στα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, περιμένουμε ακόμη να τα δούμε από αυτές τις τρεις χώρες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την συμφωνία για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του λαού και της οικονομίας μας.

Νομίζω ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο στοίχημα. Μπορεί η Ευρώπη να πάρει τελικά αποφάσεις ανεξάρτητα από την αμερικανική κυβέρνηση, ειδικά τώρα που κυβερνά ο Τραμπ; Μπορούν οι Ευρωπαίοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και τις διεθνείς δεσμεύσεις τους; Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε δει μια κάτι ουσιαστικό εκ μέρους της Ε.Ε.

Τζαβάντ Μονταζερί, Euronews:

Πιστεύετε ότι η Ε.Ε. έχει την απαραίτητη θέληση ή έχει τα κότσια να σταθεί απέναντι στον Τραμπ;

Εσάκ Τζαχανγκιρί, Αντιπρόεδρος Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν:

Υποθέταμε ότι η Ε.Ε. είχε αυτή τη δυνατότητα. Θεωρητικά και όσον αφορά στην θέση της, τα έχει πάει καλά μέχρι τώρα. Ωστόσο, στην πράξη, η οικονομική διάρθρωση της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα το χρηματοπιστωτικό σύστημά της έχουν αποδείξει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει ως ανεξάρτητος φορέας αποφάσεων και ως μια ισχυρή οντότητα που μπορεί να υπερασπιστεί τα επιτεύγματά της και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Παρόλα αυτά, ευελπιστούμε ακόμη ότι θα τηρήσουν το δικό τους μέρος στη συμφωνία.

Τζαβάντ Μονταζερί, Euronews:

Ποια είναι η κόκκινη γραμμή για σας;

Εσάκ Τζαχανγκιρί, Αντιπρόεδρος Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν:

Όταν είναι να πάρουμε μια διεθνή απόφαση, λαμβάνουμε υπόψη το κόστος και το εθνικό μας συμφέρον. Όπου τα οφέλη υπερτερούν των αρνητικών σημείων, συνεχίζουμε να επιμένουμε στις αποφάσεις μας. Παρόλο που έχουμε απογοητευτεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα της Ε.Ε. όσον αφορά στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ελπίζουμε ακόμη ότι θα κάνει κάτι, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την πυρηνική συμφωνία. Στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την τεράστια πίεση αυτών που πιστεύουν ότι η Ε.Ε. δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι δεν πρέπει να την εμπιστευόμαστε. Αυτή η πίεση αυξάνεται, μετά την αποτυχία της Ε.Ε. να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι η συμφωνία πρέπει να διατηρηθεί, καθώς τα συμφέροντα του ιρανικού λαού απαιτούν τη συνέχισή της.

Τζαβάντ Μονταζερί, Euronews:

Η ιρανική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να κάνει επιπλέον βήματα σε αντάλλαγμα των υποσχέσεων που δίνουν οι Ευρωπαίοι; Εννοώ να προχωρήσει σε περαιτέρω δεσμεύσεις πέρα από την πυρηνική συμφωνία;

Εσάκ Τζαχανγκιρί, Αντιπρόεδρος Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν:

Όχι. Δεν θα αναλάβουμε περαιτέρω δεσμεύσεις πέρα από την συμφωνία. Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης είναι αυτό που έχουμε τώρα. Όλα τα μέρη που υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία πρέπει να τηρήσουν τους όρους που προβλέπονται.

Τζαβάντ Μονταζερί, Euronews:

Οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο θα γίνουν τον Μάιο και είναι πιθανό η κυρία Μογκερίνι και η ομάδα της να φύγουν από τη θέση τους, μετά από την εκλογική διαδικασία. Μπορεί να αντικατασταθούν από αριστερούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πώς βλέπετε την προοπτική των σχέσεων Τεχεράνης-Βρυξελλών μετά την αποχώρηση της κυρίας Μογκερίνι;

Εσάκ Τζαχανγκιρί, Αντιπρόεδρος Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν:

Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν. Ακόμη και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει άτομα όπως η κυρία Μογκερίνι που συνδέεται με την Ε.Ε. δεν είναι ατομικές δεσμεύσεις. Είναι δεσμεύσεις του σχηματισμού που ονομάζεται Ε.Ε., της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ποιος κυβερνά και έχει την εξουσία δεν είναι το βασικό θέμα. Αναμένουμε ότι η Ε.Ε. θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, ανεξάρτητα του τι θα συμβεί στις εκλογές.

Τζαβάντ Μονταζερί, Euronews:

Το θέμα να ανοίξει η Ε.Ε. γραφείο στην Τεχεράνη είναι ακόμη ανοιχτό. Ποια είναι τα τελευταία νέα σε σχέση με αυτό το ζήτημα;

Εσάκ Τζαχανγκιρί, Αντιπρόεδρος Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν:

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν παρακολουθεί το θέμα. Ελπίζω να καταλήξουν με την Ε.Ε. σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Τζαβάντ Μονταζερί, Euronews:

Πρόσφατα υπήρξε ένα κίνημα στη Γαλλία. Τα κίτρινα γιλέκα. Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει για το τι πρόκειται και παρακολουθείτε τις εξελίξεις. Βλέπετε κάποιο είδος σύγκλισης ή ομοιότητας μεταξύ των αιτημάτων των Κίτρινων Γιλέκων και των πρόσφατων εργατικών κινητοποιήσεων στην Τεχεράνη;

Εσάκ Τζαχανγκιρί, Αντιπρόεδρος Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν:

Δεν υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στα δύο αυτά γεγονότα. Η Ισλαμική Επανάσταση ξεκίνησε με ένδοξο τρόπο πριν από 40 χρόνια και τώρα ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την επέτειο αυτής της νίκης. Ο πιο σημαντικός στόχος της Ισλαμικής Επανάστασης ήταν να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταπιεσμένων στρωμάτων της κοινωνίας, να προστατέψει και να συμβάλει στην ανάπτυξη των περιθωριοποιημένων περιοχών της χώρας και να κάνει πραγματικότητα την ελευθερία και την δικαιοσύνη που ζητούσε ο λαός. Τα τελευταία 40 χρόνια, έχουμε βιώσει ειρηνικές πορείες και συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις, σε όλη τη χώρα. Το ίδιο και στην Τεχεράνη.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ήταν στην ίδια γραμμή με τα συνθήματα της Επανάστασης και των λαϊκών αιτημάτων. Απέχουν πολύ από αυτό που συμβαίνει τώρα στην Γαλλία και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αφορούν αιτήματα των εργατικών συνδικάτων.

Η αντιπολίτευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που ζει εκτός χώρας και όσοι δυσφημούν την κυβέρνηση εντός χώρας προσπαθούν να παρουσιάσουν με λάθος τρόπο αυτά τα αιτήματα και να τους δώσουν πολιτική βάση. Η εργατική τάξη μπορεί να έχει βέβαια και πολιτικά αιτήματα. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει αυτά τα αιτήματα ως δημόσια διαμαρτυρία, η οποία υποκινείται από ένα κίνημα που έχει ομοιότητες με τα Κίτρινα Γιλέκα στην Γαλλία.

Τζαβάντ Μονταζερί, Euronews:

Πώς αξιολογείτε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα; Φαίνεται ότι το Ιράν δεν θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον της Συρίας. Συμφωνείτε ότι η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να περιορίσουν τον ιρανικό ρόλο στη Συρία;

Εσάκ Τζαχανγκιρί, Αντιπρόεδρος Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν:

Η μόνη χώρα που έχει πάντα συνεπείς, σταθερές απόψεις σε σχέση με το συριακό ζήτημα είναι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Μερικές χώρες, ακόμη και μερικοί από τους φίλους μας που εμπλέκονται τώρα στις διαπραγματεύσεις με μας, επέμεναν τότε στην ανατροπή της συριακής κυβέρνησης και στην αποπομπή του προέδρου Άσαντ. Φαίνεται ότι με την υποστήριξη που έλαβαν, η κυβέρνηση Άσαντ, ο συριακός λαός και ο στρατός της Συρίας κατάφεραν να πετύχουν μια θριαμβευτική νίκη έναντι των ομάδων και των εξτρεμιστών που στόχευαν στην ανατροπή της κυβέρνησης και στην τοποθέτηση ενός δικού τους κυβερνητικού σχήματος.

Η αμερικανική παρουσία στην Συρία ήταν πάντα παράνομη. Η συριακή κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και στον πόλεμο με τον ISIS. Είναι γεγονός ότι ο ISIS και οι άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και τη Συρία γεννήθηκαν μέσα από τις δράσεις και τα λεφτά που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μερικές δυτικές χώρες αλλά και κάποια κράτη της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία και το σιωνιστικό καθεστώς. Όταν είδαν ότι η συριακή κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της ξεπέρασαν την κρίση, κατάλαβαν ότι η παρουσία τους στη Συρία είναι μάταιη και ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πιστεύω ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία σημαίνει ότι οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν ότι η παρουσία τους στην Συρία, τους κοστίζει πολύ και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Όχι δεν πιστεύω ότι οι άλλες χώρες θα μπορέσουν να περιορίσουν την ιρανική παρουσία στη Συρία. Το Ιράν θα βοηθήσει την συριακή κυβέρνηση, αν η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ζητήσει τη βοήθειά μας.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:17

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.