Μεξικό: Πάνω από 4.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Τιχουάνα

Πάνω από 4.000 μετανάστες, μέλη ενός "καραβανιού", έφθασαν στην Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, ανέφεραν την Τετάρτη οι αρχές της παραμεθόριας πόλης, απέναντι στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, με τα κέντρα υποδοχής να έχουν πλέον φθάσει σε κορεσμό.



Εκατοντάδες κεντροαμερικανοί μετανάστες συνέχιζαν να φθάνουν με λεωφορεία το πρωί της Τετάρτης σε αυτή την πόλη, στην Μπάχα Καλιφόρνια, από το Μεξικάλι, που απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα, ενώ άλλοι έφθαναν με τα πόδια.

Οι νεοαφιχθέντες δεν βρίσκουν πλέον θέση στα κέντρα υποδοχής, που έχουν φθάσει σε κορεσμό, και ορισμένοι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους γύρω από αυτά. Μετανάστες σχημάτισαν ουρά την Τετάρτη για να πάρουν τρόφιμα που διένειμαν ακτιβιστές και θρησκευτικές οργανώσεις, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανάμεσα στους 4.000 μετανάστες που έχουν φθάσει στην πόλη πάνω από 400 είναι παιδιά, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές. Ένας 17χρονος από την Ονδούρα σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Μεξικάλι στην Τιχουάνα αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου εγκατέλειψε τον τόπο του δυστυχήματος και τράπηκε σε φυγή.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, άλλος ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ένα όχημα στο νότιο τμήμα της χώρας. Στην Πολιτεία Τσιάπας (νότια), περίπου 300 κεντροαμερικανοί μετανάστες συνελήφθησαν την Τετάρτη από τις μεξικανικές δυνάμεις επιβολής της τάξης, αφού μπήκαν παράτυπα στη χώρα περνώντας τον ποταμό Σουτσιάτε, ο οποίος χωρίζει τη Γουατεμάλα από το Μεξικό.

Οι μετανάστες, που κυκλοφορούσαν με σημαίες του Σαλβαδόρ και της Ονδούρας, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην πόλη Ταπατσούλα, όπου, σύμφωνα με τις αρχές, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου.

Εάν δεν το επιθυμούν, ενδέχεται να απελαθούν. Στην Τιχουάνα, πολλοί μετανάστες σκοπεύουν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ, αλλά η αναμονή για την επεξεργασία των αιτήσεων και την έκδοση αποφάσεων μερικές φορές διαρκεί ακόμη και πάνω από έναν χρόνο. Καλιφορνέζος δικαστής ανέστειλε τη Δευτέρα την ισχύ διατάγματος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο θεσπιζόταν η αυτόματη απόρριψη των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου από μέρους των μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την Τρίτη την απόφαση αυτή "ντροπή", καθώς βλέπει την άφιξη του καραβανιού ως απόπειρα "εισβολής", μιλάει για κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του κι έχει αναπτύξει τουλάχιστον 6.000 στρατιωτικούς κατά μήκος των νότιων συνόρων της.

Οι μετανάστες αναχώρησαν από την Ονδούρα τη 13η Οκτωβρίου, για να σωθούν από την ενδημική βία και τη φτώχεια, και διένυσαν πάνω από 4.000 χιλιόμετρα, με τα πόδια και κάνοντας οτοστόπ, για να φθάσουν μέχρι τα σύνορα των ΗΠΑ.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΕΛΑ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:22

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.