Δύσκολη ατζέντα περιμένει τον γερμανό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα σήμερα και αύριο

Δύσκολη ατζέντα αναμένεται να είναι η ατζέντα του Γερμανού ΥΠΕΞ Χέικο Μαάς στις επαφές του κατά την πρώτη του διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Άγκυρα κατά την οποία θα συναντηθεί τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι τα προβλήματα μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών δεν έχουν επιλυθεί ακόμη και η ένταση παραμένει, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι αρχίζει μια νέα περίοδος στις γερμανοτουρκικές σχέσεις στην οποία τα προβλήματα θα αρχίσουν να μειώνονται. Η άφιξη Μαάς έχει επίσης χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Γερμανία. 

Ωστόσο τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα γερμανικές πηγές επισημαίνουν ότι στόχος της επίσκεψης Μαάς είναι η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών γι αυτό και έχουν κάποιες προσδοκίες από την τουρκική κυβέρνηση. Τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα με το Βερολίνο στις επαφές τους συμφώνησαν να τερματιστούν οι αναφορές σε ‘ναζιστές’ και οι διαφορές να επιλυθούν μέσω διαλόγου.
Επίσης η Γερμανία ζητά να αφεθούν ελεύθεροι 7 πολίτες της οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές στο πλαίσιο των ερευνών για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αυτό φαίνεται να είναι και το πιο σημαντικό ζήτημα για τη γερμανική πλευρά. Ο Χέικο Μαάς ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ του 2013-2018 αναμένεται να θέσει τις ανησυχίες του στην Άγκυρα για το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ελευθρία έκφρασης.
Στα θέματα της οικονομίας, επισημαίνεται ότι η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας. Επιπλέον πάνω από εφτά χιλιάδες γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία απασχολώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι Γερμανοί επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική αστάθεια στην Τουρκία ενώ στην Γερμανία συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία αν και γερμανική κυβέρνηση λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια τέτοια εργασία αυτή τη στιγμή. Οικονομικοί κύκλοι στη Γερμανία θεωρούν ότι η οικονομική κρίση στην Τουρκία οφείλεται στις λανθασμένες οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε η τουρκική κυβέρνηση, ενώ η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μια πιθανή οικονομική συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνο αν η Άγκυρα προχωρήσει σε βήματα μιας περιεκτικής διαδικασίας μεταρρυθμίσεων. Το θέμα αναμένεται να τεθεί από τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 21 Σεπτεμβρίου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρόλο που το Βερολίνο αντικρύζει θετικά την έναρξη διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε η Τουρκία για να αναζωογονήσει την ενταξιακή της πορεία, αναμένει να δει ουσιαστικά βήματα και οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας θα ξεκινήσουν μόνο όταν μπει η Τουρκία σε περίοδο εκδημοκρατισμού.
Τέλος το προσφυγικό εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μέρκελ και της Τουρκίας και αναζητά πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία έπειτα από τις νέες εξελίξεις στο Ίντλιμπ και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων από την συριακή αυτή πόλη προς την Τουρκία και στη συνέχεια την Ευρώπη.

Πηγή: Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ Τουρκία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.