Αντιμέτωπη με τους Brexiteers βουλευτές της ξανά η Μέι σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία

Μία ακόμα δυνητικά καθοριστική για το πολιτικό της μέλλον ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αντιμετωπίζει απόψε η Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας για το Brexit.



Οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν το νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Διασυνοριακού Εμπορίου). Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ορίζει κατά βάση ότι η Βρετανία θα μπορεί να επιβάλλει τη δική της τελωνειακή πολιτική μετά από το Brexit, με δικούς της δασμούς σε εισαγωγές κ.ο.κ.

Η Πρωθυπουργός είπε την Κυριακή ότι πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα στην προσπάθεια της χώρας να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, ακόμα και για αυτό της μη συμφωνίας με την ΕΕ.

Η αναφορά αυτή της Τερέζα Μέι ήταν μία προσπάθεια να πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς Brexiteers της κοινοβουλευτικής της ομάδας να στηρίξουν το νομοσχέδιο, εν μέσω παρασκηνιακών ζυμώσεων και προειδοποιήσεων, που φτάνουν μέχρι και τις απειλές για υποβολή ενδοκομματικής πρότασης δυσπιστίας κατά της Πρωθυπουργού.

Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, καθοδηγούμενοι από τον Τζέικομπ Ρις Μογκ, δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ, όπως καθορίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τσέκερς. Υπενθυμίζεται ότι μετά από το Τσέκερς παραιτήθηκαν οι Υπουργοί Brexit και Εξωτερικών, επίσης αντιτιθέμενοι στην πρόταση για το Brexit.

Οι βουλευτές αυτοί έχουν καταθέσει τέσσερις τροπολογίες στο νομοσχέδιο που εφόσον εγκριθούν θα μπορούν να τινάξουν στον αέρα την κυβερνητική πρόταση. Από τη στιγμή, ωστόσο, που το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει μαζί με τους πιο σκληροπυρηνικούς Brexiteers, οι τροπολογίες αυτές θεωρείται ότι θα απορριφθούν.

Στην τελική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου που είναι προγραμματισμένη για απόψε, όμως, η κα Μέι προετοιμάζεται για σημαντικές διαρροές από το κόμμα της.

Σε περίπτωση που υπάρξουν 48 αντάρτες βουλευτές, τότε θα θεωρηθεί πιθανή μία κίνηση υποβολής πρότασης δυσπιστίας, που θα οδηγήσει σε εσωκομματική διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κα Μέι. Από τις 48 υπογραφές βουλευτών που χρειάζεται να υποβληθούν στο αρμόδιο όργανο του Συντηρητικού Κόμματος, την Επιτροπή 1922, φέρονται να έχουν συγκεντρωθεί ήδη οι 40.

Πηγές βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως μία μερίδα των Brexiteers βουλευτών θα ήθελε η διαδικασία αμφισβήτησης της πρωθυπουργού να ξεκινήσει πριν από την προσεχή Τετάρτη, ώστε να υπάρχει χρόνος για την ψηφοφορία περί εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της πριν από τη θερινή διακοπή του κοινοβουλίου την παραπάνω Τρίτη.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι τονίζουν ότι για να ηττηθεί η κα Μέι θα πρέπει να καταψηφιστεί από το 50% συν έναν από τους 316 σημερινούς βουλευτές της, κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο να συμβεί. Σημειώνεται ότι το καταστατικό του κόμματος αναφέρει πως δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση δυσπιστίας για 12 μήνες μετά από την πρώτη.

Τροπολογία που καλεί την  κυβέρνηση να παραμείνει στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση έχουν υποβάλει, από την άλλη πλευρά, Συντηρητικοί βουλευτές που εναντιώνονται στο σκληρό Brexit. Η τροπολογία αυτή έχει τη στήριξη πολλών Εργατικών βουλευτών και θα μπορούσε θεωρητικά να περάσει.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές αυτού του στρατοπέδου ίσως την αποσύρουν από την ψηφοφορία κρίνοντας ότι η πρωθυπουργός έχει ήδη πολλά να αντιμετωπίσει από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός της.

Πάντως, με σημερινό άρθρο της η μέχρι πρόσφατα Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μέι Τζαστίν Γκρήνινγκ στους Times γίνεται το πρώτο σημαίνον στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος που τάσσεται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως όταν κλείσει η συμφωνία με την ΕΕ ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα σε εκείνη τη συμφωνία, την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή την παραμονή στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.