Η κυβέρνηση Τραμπ παρεμβαίνει για να αποτρέψει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Την έντονη αντίδραση των ελληνοαμερικανικών, αμερικανο-αρμενικών και χριστιανικών οργανώσεων προκάλεσε αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ προς την ηγεσία της Επιτροπής Διάθεσης των Κονδυλίων της Γερουσίας, για να αφαιρεθούν από το κείμενο του νόμου για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των Εξωτερικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης οι περιορισμοί που τίθενται για την Τουρκία. Τις σχετικές επιστολές προς τον πρόεδρο της επιτροπής Richard Shelby, τον επικεφαλής της μειοψηφίας Patrick Leahy και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Lindsey Graham, υπογράφει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στο Λευκό Οίκου, Mick Mulvaney. Στο επίμαχο σημείο των περιορισμών για την παράδοση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση αντιτίθεται στο παράρτημα 7046 (δ) (3) του νομοσχεδίου το οποίο περιορίζει τη χρήση πόρων για τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συμπεριλαμβάνεται στους διεθνείς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα F-35 από το 2002. Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αντιτίθεται στο λεκτικό που περιορίζει προληπτικά την δυνατότητά της να εργαστεί μαζί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες».
 
Στην κοινή τους ανακοίνωση, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, η οργάνωση «Defense of Christians (IDC)» (Προς Υπεράσπιση των Χριστιανών) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για την προσφάτως αποκαλυφθείσα αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ στους περιορισμούς που επέβαλε το Κογκρέσο στην πώληση των προηγμένων αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
 
"Η αντίθεση του Προέδρου Tραμπ στην δικομματική συναίνεση σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί βάση της κοινής λογικής στην απερίσκεπτη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, περιορίζει δραματικά τους αμερικανικούς μοχλούς πίεσης, υπονομεύοντας την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε είτε την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από την Τουρκία είτε να εμποδίσουμε την Τουρκία να αγοράσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S- 400», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των τριών οργανώσεων.
 
Δυστυχώς, προσθέτουν. λαμβάνοντας αυτή την κοντόφθαλμη στάση, ο Πρόεδρος Τραμπ δείχνει αδυναμία, υπονομεύοντας σοβαρά τη διαπραγματευτική θέση της Αμερικής έναντι της Τουρκίας του Ερντογάν.
 
«Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες του Κογκρέσου να προχωρήσουν γρήγορα στη θέσπιση κανονιστικών περιορισμών για τα F-35 και άλλες πωλήσεις / μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων και γενικότερα, να αναλάβουν μια πολύ καθυστερημένη πολιτική επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το αυξανόμενα εχθρικό τουρκικό καθεστώς », καταλήγει η ανακοίνωση των τριών οργανώσεων.
 
Πέραν των περιορισμών προς την Τουρκία, στην επιστολή του ο διευθυντής Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου εκφράζει την αντίθεσή του για τα αυξημένα κατά 34% κονδύλια για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αμερικανική εξωτερική βοήθεια που διατίθεται μέσω της USAID, αλλά και την αυξημένη κατά 58% έναντι της πρότασης της κυβέρνησης οικονομική και αναπτυξιακή βοήθεια.
 
 
Διαφωνία υπάρχει και για τα αυξημένα ποσά που εισηγείται η επιτροπή για τις συνεισφορές σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών. Να σημειωθεί ότι η πρόταση της κυβέρνησης παρείχε μειωμένη χρηματοδότηση και προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Προτείνονται επίσης περικοπές σε διάφορα προγράμματα ανταλλαγών, εκφράζεται διαφωνία για την αφαίρεση από την επιτροπή λεκτικού το οποίο συνέδεε αμερικανική βοήθεια προς διεθνείς οργανισμούς (όπως ο UNFP A του ΟΗΕ) με την στάση τους στο θέμα των αμβλώσεων.
 
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:51

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.