Το ΝΑΤΟ αποφάσισε αύξηση δαπανών και πρόσκληση προς τα Σκόπια για ένταξη

Για μια "ουσιαστική συνάντηση των 29 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ", όπου υπήρξαν συζητήσεις και διαφωνίες "αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε αποφάσεις που προωθούν αυτήν τη Συμμαχία και μας κάνουν πιο ισχυρούς", έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, μετά την πρώτη συνάντηση εργασίας των 29, κατά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, μετά την υιοθέτηση της κοινής δήλωσης της Συμμαχίας.

 
"Στην ιστορία του ΝΑΤΟ, είχαμε πολλές διαφωνίες. Και μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ξανά και ξανά. Επειδή στο τέλος της ημέρας όλοι συμφωνούμε ότι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη είναι ασφαλέστερες μαζί.Το ΝΑΤΟ είναι καλό για την Ευρώπη. Και το ΝΑΤΟ είναι καλό για τη Βόρεια Αμερική", είπε ο Γενικός Γραμματέας.
 
"Έτσι σήμερα, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ, την ενίσχυση του ρόλου μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μοιραστεί το βάρος της ασφάλειας μας πιο δίκαια", είπε ο Γενς Στόλτεμπεργκ. "Χαιρετίζω πραγματικά ότι πολλοί ηγέτες έχουν κάνει ανακοινώσεις σχετικά νέες συνεισφορές σε ένα ολόκληρο φάσμα αποστολών και πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ", συμπλήρωσε.
 
Ανακοίνωσε δε ότι οι 29 συμφωνήσαν με την πρωτοβουλία ετοιμότητας "4-30", ώστε μέχρι το 2020, το ΝΑΤΟ να διαθέτει, 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πολεμικά σκάφη, έτοιμα για χρήση εντός 30 ημερών ή λιγότερο
Συμφώνησαν μια σημαντική επικαιροποίηση της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, αποφάσεις που θα διασφαλίσουν ότι οι σωστές δυνάμεις θα βρίσκονται στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή, με μεγαλύτερη ετοιμότητα και μεγαλύτερη δυνατότητα ενίσχυσης.
 
Επιπλέον οι 29 συμφώνησαν ότι οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τους Συμμάχους σε τομείς όπως η άμυνα στον κυβερνοχώρο, η ενεργειακή ασφάλεια και η καταπολέμηση της προπαγάνδας. Συμφωνήσαν επίσης να δημιουργήσουν ένα νέο σχετικό Κέντρο Επιχειρήσεων ​​ως μέρος της ενισχυμένης Δομής Διοίκησης.
 
Οι 29 δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τα κέρδη τους στον αγώνα κατά της ISIS και να ενισχύσουν την υποστήριξη προς το Ιράκ την Ιορδανία και την Τυνησία για να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητές τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
 
Οι 29 συμφώνησαν ότι "δεν έχουμε δίκαιη κατανομή των βαρών στη Συμμαχία μας σήμερα" και ότι "ότι χρειαζόμαστε περισσότερα μετρητά στους εθνικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς", όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, σημειώνοντας ότι  οι Σύμμαχοι αυξάνουν ήδη τις αμυντικές δαπάνες. Φέτος, 8 Κ-Μ έχουν δεσμευτεί να αφιερώσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ  στην άμυνα. Και η πλειονότητα των Συμμάχων σχεδιάζει να το πράξει μέχρι το 2024.
 
"Το περασμένο έτος σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Πέρυσι συμφωνήσαμε επίσης να αναπτύξουμε εθνικά σχέδια για την κατανομή των βαρών. Και με βάση τα εθνικά σχέδια των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά, αναμένουμε 266 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ επιπλέον χρήματα για την άμυνα μέχρι το 2024", είπε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.
 
Τέλος οι 29 χαιρέτισαν θερμά την ιστορική συμφωνία του περασμένου μήνα μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων και σήμερα, συμφωνήσαν να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες, ενώ μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα, η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως το τριακοστό μέλος. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι είναι στο χέρι των πολιτών της πΓΔΜ να εγκρίνουν τη συμφωνία, έκανε λόγο για ευκαιρία ζωής και διευκρίνισε ότι χωρίς αλλαγή ονόματος δεν μπορεί να προχωρήσει και η ένταξη.
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:55

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.