Κατά της Ρωσίας ξανά το Λονδίνο για το νέο περιστατικό με Νόβιτσοκ

Η Βρετανία ενημέρωσε το διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων για το νέο περιστατικό προσβολής δύο ανθρώπων από νευροτοξική ουσία τύπου Νόβιτσοκ, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η κα Μέι πρόσφερε τη συμπαράσταση και τις ευχαριστίες της στις αρχές ασφαλείας και στους κατοίκους της περιοχής του Σόλσμπερι και του Έιμσμπερι για την ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζουν το περιστατικό, όπως είχαν κάνει και προ τεσσάρων μηνών με τους Σκριπάλ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ προέβη σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού πρώτα είχε προεδρεύσει σύσκεψης της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων Cobra.
Όπως ενημέρωσε, ο 45χρονος Τσάρλι Ρόουλι και η 44χρονη Ντον Στέρτζες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας εκτεθεί στην ίδια τοξική ουσία με τους Σκριπάλ. 
Τόνισε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η προστασία του κοινού και επανέλαβε τη σύσταση της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας προς τους κατοίκους να μη σηκώνουν από το έδαφος πεταμένα αντικείμενα.
Εκτιμάται ότι τα δύο νεότερα θύματα, που είναι χρήστες ναρκωτικών, ενδεχομένως να πήραν κάποια σύριγγα ή δοχείο που βρήκαν σε κάποιο σημείο του Σόλσμπερι εκτός των ζωνών που είχαν απολυμανθεί μετά το περιστατικό με τους Σκριπάλ. Κατά τον κ. Τζαβίντ δεν υπάρχει ένδειξη ότι το ζευγάρι των Βρετανών επισκέφθηκε κάποια από τις απολυμανθείσες περιοχές, οι οποίες είναι πλέον ασφαλείς. 
Ο Βρετανός υπουργός καταδίκασε τη χρήση Νόβιτσοκ ως «βάρβαρη και απάνθρωπη» πράξη και σημείωσε ότι η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την ουσία τον Μάρτιο, όπως καταγγέλλει το Λονδίνο, ήταν «ριψοκίνδυνη και αναίσθητη».
Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση για το περιστατικό του Μαρτίου από το ότι έγινε με διαταγή του Κρεμλίνου. «Η ρωσική κυβέρνηση υπονομεύει την εθνική μας ασφάλεια και είναι εντελώς απαράδεκτο για τους πολίτες μας να γίνονται στόχοι εσκεμμένα ή ακούσια», είπε ο κ. Τζαβίντ.
Σημείωσε επίσης ότι αν αποδειχθεί ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση των δύο Βρετανών, τότε θα εξεταστούν περαιτέρω μέτρα κατά της Μόσχας.
Λίγο αργότερα από το Βερολίνο η κα Μέι χαρακτήρισε το νέο περιστατικό «βαθιά ανησυχητικό».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.