Αμερικανική αεροπορική επιδρομή εναντίον της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εξαπέλυσαν μια αεροπορική επιδρομή εναντίον της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ) στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, σκοτώνοντας "έναν τρομοκράτη".

Η επιχείρηση διεξήχθη την Τετάρτη περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μπάνι Ουάλιντ σε συντονισμό με τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με σκοπό να "αποτρέψει επιχειρήσεις των τζιχαντιστών και να τους εμποδίσει να δράσουν", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).
 
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις "ακόμη αποτιμούν το αποτέλεσμα αυτού του πλήγματος" προστέθηκε στην ανακοίνωση.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο αμερικανικός στρατός επιτίθεται εναντίον της ΑΚΙΜ στην επικράτεια της Λιβύης.
 
Την 24η Μαρτίου, ένα ανώτερο στέλεχος αυτής της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Νταούντ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή κοντά στο Ουμπάρι, στον νότο.
 
Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Σομαλίας, το Πεντάγωνο έχει πλήρη εξουσιοδότηση να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη. Μόνη προϋπόθεση, ο συντονισμός με τις κυβερνήσεις των δύο κρατών.
 
Από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι παραδομένη σε μυριάδες παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία η καθεμιά για λογαριασμό της: από τη μια, η ΚΕΕ, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και εδρεύει στην Τρίπολη, από την άλλη μια Κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία της στο ανατολικό τμήμα της χώρας με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
 
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επωφελήθηκε από το χάος για να καταλάβει τη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015. Η ΚΕΕ διαβεβαίωσε ότι ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016. Όμως το ΙΚ παραμένει ενεργό στη Λιβύη και οι ΗΠΑ εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον μελών και βάσεών τους.
 
Την 6η Ιουνίου, ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε μια επιδρομή εναντίον του ΙΚ κοντά στην Μπάνι Ουάλιντ, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις τζιχαντιστές, κατά την USAFRICOM.
 
Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) εξέφρασε έντονη ανησυχία την Πέμπτη για τις "κατάφωρες παραβιάσεις" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, που φέρονται να διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ με σκοπό να καταληφθεί η πόλη Ντέρνα.
 
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) υπό τη διοίκηση του Χάφταρ διεξάγει από τον περασμένο μήνα μια επιχείρηση για να "απελευθερώσει" τη Ντέρνα, προπύργιο ριζοσπαστών ισλαμιστών και τελευταία περιοχή της ανατολικής Λιβύης που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό του.
 
Ο ΛΕΣ διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι προελαύνει στη Ντέρνα, μια πόλη με πάνω από 120.000 κατοίκους, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ισλαμιστών μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
 
Το βίντεο, που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εικονίζει ένοπλους που παρουσιάζονται ως στρατιώτες του ΛΕΣ να εκτελούν δύο ανθρώπους, ο ένας από τους οποίους είναι ήδη τραυματισμένος.
 
Οι δύο άνδρες είναι ακινητοποιημένοι στο έδαφος πλάι στο αυτοκίνητό τους. Δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα αυτού του βίντεο ή εάν τα θύματα εμπλέκονταν στις εχθροπραξίες ή όχι.
 
Στις αρχές του Ιουνίου ο στρατάρχης Χάφταρ είχε διατάξει τα στρατεύματά του να "τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες όσον αφορά τους αιχμαλώτους και να τους παραδίδουν στα αρμόδια όργανα", απαγορεύοντας ενέργειες "αντεκδίκησης εναντίον τους".
 
Μέλη του ΛΕΣ έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα και σε προηγούμενες μάχες, όπως ο Μαχμούντ αλ Ουερφάλι, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2017 ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για τη διάπραξη "εγκλημάτων πολέμου" κατά τη διάρκεια της μάχης της Βεγγάζης.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:26

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.