Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν σε επεισόδια στη Νικαράγουα

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, και άλλοι 54 τραυματίστηκαν, την Τετάρτη, στη Νικαράγουα, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα, μία ημέρα μετά την αναστολή του διαλόγου με σκοπό την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση, έγινε γνωστό, την Πέμπτη, από τον Ερυθρό Σταυρό και οικείους των θυμάτων.

Από την έναρξη των κύματος των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας τη 18η Απριλίου, αφορμή των οποίων υπήρξε αρχικά το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος - το οποίο έκτοτε εγκαταλείφθηκε - πριν μετατραπούν σε κίνημα εναντίον του Προέδρου και της έλλειψης ελευθεριών, 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 800 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο απολογισμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει τα θύματα των επεισοδίων που ξέσπασαν στη Λεόν, μια πόλη 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, την Τετάρτη. Ο Μανουέλ Τσέβες, 31 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης προσπάθησαν να απωθήσουν φοιτητές και κατοίκους που είχαν στήσει οδόφραγμα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, είπε μια θεία του, η Χούστα Ραμίρες.
Ο Τσέβες "χτυπήθηκε από σφαίρα ενός (τουφεκιού εφόδου) AK", είπε. Ο Λουίς Δίας, φιλοκυβερνητικός ακτιβιστής, επίσης σκοτώθηκε, καθώς χτυπήθηκε από έναν αυτοσχέδιο όλμο, δήλωσε στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού. Οι συγκρούσεις των δύο στρατόπεδων διήρκεσαν πέντε ώρες και σε αυτές τραυματίστηκαν 54 άνθρωποι, εκ των οποίων 10 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, καθώς χτυπήθηκαν από σφαίρες, βλήματα από καουτσούκ και αυτοσχέδιους όλμους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Επεισόδια αναφέρθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Νικαράγουας μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομικών και συμπαθούντων της κυβέρνησης. Η Επισκοπική Σύνοδος της Νικαράγουας (CEN) ανέστειλε, την Τετάρτη, τον εθνικό διάλογο, με στόχο να τερματιστεί η πολιτική κρίση, που δεν οδήγησε σε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντιπάλους τους για τον "εκδημοκρατισμό" της χώρας.
Η Κυβέρνηση του Ορτέγα, άλλοτε ηγέτη της επανάστασης των Σαντινίστας, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1979 ως το 1990 και επανεξελέγη Πρόεδρος το 2007, αρνείται να συζητήσει καν το αίτημα της αντιπολίτευσης να διεξαχθούν φέτος πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:44

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.