Σμύρνη:Κατηγορίες μυστικού ‘μάρτυρα’ σε Μπρούνσον

Χριστιανικό κίνημα ξεκίνησε στην Τουρκία ο Αμερικανός ιερωμένος Άντριου Γκρεγκ Μπρούνσον με στόχο την ίδρυση χριστιανικού κουρδικού κράτους, κατέθεσε ο μυστικός ‘μάρτυρας’ σήμερα στο δικαστήριο της Σμύρνης όπου συνεχίστηκε η δίκη του ιερωμένου ο οποίο κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της οργάνωσης FETO και του ΡΚΚ με αίτημα για ποινή κάθειρξης 35 χρόνων. Πρόκειται για μια υπόθεση που προκαλεί ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ. 

Ο μυστικός ‘μάρτυρας’ με το όνομα Σερχάτ είπε στην κατάθεση του στο δικαστήριο ότι το συντονισμό για την διανομή της βοήθειας εξοπλισμών από τις ΗΠΑ στο PKK/PYD την είχε αναλάβει η ομάδα της αποστολής του Μπρούνσον. Ο ίδιος μυστικός ‘πράκτορας’ είπε πως όλα αυτά τα έμαθε από τον γιο ενός διπλωμάτη που για χρόνια δούλευε στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
Ο ‘μάρτυρας’ μίλησε στο δικαστήριο από άλλη αίθουσα με αλλαγμένη φωνή είπε ότι ο Μπρούνσον αρχικά υπηρετούσε για χρόνια την εκκλησία αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε παράνομες δραστηριότητες. “Αναφερόταν στην ίδρυση ενός νέου κράτους και σε προετοιμασίες μεγάλου πολέμου”, είπε ο μάρτυρας. Εντός του φιλοκουρδικού κόμματος τον αποκαλούσαν Κούρδο ιερωμένο, όπως ανέφερε ο μάρτυρας και του άνοιξαν εκκλησία στο Μάρντιν όπου ζούσε χλιδάτη ζωή. “Προσπαθούσε να κάνει χριστιανούς τους Σύριους πρόσφυγες στα στρατόπεδα και τους Κούρδους στις 81 επαρχίες της Τουρκίας. Για χρόνια μοίραζε ευαγγέλια στα στρατόπεδα προσφύγων. Τους πρόσφυγες που επέλεγαν τους πήγαιναν στην Σμύρνη και από εκεί τους έστελναν στην Ευρώπη. Άκουσα ότι αυτοί που ήθελαν να πολεμήσουν τους ξανάστελναν πίσω. Μετέτρεπαν το ΡΚΚ σε μια θρησκευτική οργάνωση”, κατέθεσε ο ‘μάρτυρας’. 
Στην απάντησή του ο ιερωμένος Μπρούνσον δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι η μαρτυρία περιέχει λανθασμένες πληροφορίες. “Ο μάρτυρας δεν έχει καμιά απόδειξη, αναφέρεται συνεχώς σε αυτά που άκουσε από δεύτερα και τρίτα πρόσωπα”, ανέφερε. Είπε ότι στην νοτιοανατολική Τουρκία πήγε πρώτη φορά το 2014 και δεν μοίρασε ευαγγέλια.
Σήμερα ήταν η δεύτερη ακροαματική διαδικασία της δίκης του Μπρούνσον ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Σμύρνης. Τη δίκη παρακολούθησε μεγάλος αριθμός αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και ξένοι δημοσιογράφοι ενώ εκεί ήταν και η σύζυγός του Νορίν Μπρούνσον. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:58

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.