ΔA: Η Τουρκία μπουντρούμι για τους δημοσιογράφους

Δημοσιογράφοι μίλησαν ανοικτά για το αποπνικτικό κλίμα φόβου που επικρατεί στον τομέα των μέσων στην Τουρκία, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας δράσης για να απαιτηθεί όπως απελευθερωθούν πάνω από 120 δημοσιογράφοι που ακόμα βρίσκονται στις φυλακές από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

 
 Σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας σημειώνεται ότι οι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον απόηχο της καταστολής και στην επείγουσα ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη. Κάποιοι μίλησαν από τις φυλακές. Άλλοι, περιλαμβανομένου του αρχισυντάκτη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, έχουν μόλις καταδικαστεί. Όλοι βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή της αυθαίρετης κράτησης, δίωξης και καταδίκης για τίποτε περισσότερο από την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή για έκφραση ειρηνικών απόψεων.
 
Η Ζεχρά Ντογκάν, ζωγράφος και συντάκτης του εξ ολοκλήρου γυναικείου κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων JINHA, οι εργασίες του οποίου τερματίστηκαν τον Οκτώβριο του 2016, εκτίει ποινή φυλάκισης σχεδόν τριών χρόνων για ένα πίνακα και ειδησεογραφικά άρθρα. Έγραψε από τη φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ: «Βρίσκομαι στη φυλακή αλλά δεν είμαι φυλακισμένη. Κάθε μέρα δείχνουμε ότι η τέχνη και η δημοσιογραφία δεν μπορούν να φυλακιστούν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα συνεχίσουμε να λέμε ότι η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, μέχρι όλοι οι δημοσιογράφοι να απελευθερωθούν».
 
Ο Τσαγκντάς Καπλάν, συντάκτης της διαδικτυακής πύλης ειδήσεων Gazete Karınca, είπε: «Η εργασία υπό τη συνεχή απειλή της σύλληψης και καταδίκης κάνει τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη, αλλά η δημοσιογραφία είναι το επάγγελμα μας. Πρέπει να το εκτελέσουμε. Υπάρχει μια ξεκάθαρη αλήθεια στην Τουρκία, αλλά υπάρχει και μια προσπάθεια συγκάλυψης της από την κοινωνία. Κάποιος πρέπει να μιλήσει για την κατάσταση και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε».
 
Ο Χακί Μπολντά του Συνδέσμου Ελεύθερων Δημοσιογράφων, οι εργασίες του οποίου τερματίστηκαν τον Νοέμβριο του 2016, είπε: «Για τους δημοσιογράφους, η Τουρκία έχει καταστεί μπουντρούμι. Είχαμε 400 μέλη όταν μας έκλεισαν: οι 78 βρίσκονται τώρα στη φυλακή. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι εάν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο μας συμπαρασταθούν για να κτίσουμε αλληλεγγύη».
 
Ο Μουράτ Σαμπουνσού, συντάκτης της Τζουμχουριέτ, ο οποίος στις 25 Απριλίου καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της τρομοκρατίας, είπε: «Αγαπώ τη χώρα μου και αγαπώ το επάγγελμα μου. Θέλω ελευθερία στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, όχι για μένα, αλλά για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι μέσα από την αλληλεγγύη».
 
Εκτός από τις δεκάδες δημοσιογράφους, άλλοι που υποστήριξαν την εκστρατεία περιλαμβάνουν τον ζωγράφο Άι Γουέιγουεϊ, την συγγραφέα Ελίφ Σαφάκ, τον ηθοποιό και εκφωνητή Ρος Κεμπ, και δεκάδες σκιτσογράφους που έχουν αναρτήσει σκίτσα στο Twitter.
 
Η κριτική τους έρχεται καθώς δημοσιογράφοι και υποστηρικτές από όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέρος στη διεθνή ημέρα δράσης για την εκστρατεία για ελευθερία των μέσων στην Τουρκία. Η εκστρατεία διοργανώνεται από τη Διεθνή Αμνηστία και έχει την υποστήριξη διαφόρων οργανώσεων.
 
«Με τις επικείμενες εκλογές, η Τουρκία χρειάζεται ελεύθερα μέσα τώρα περισσότερο από ποτέ. Γενναίοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους σε ένα κλίμα φόβου και ο κόσμος πρέπει να δείξει στις τουρκικές αρχές ότι δεν θα τους ξεχάσουμε αυτούς, ούτε τις δεκάδες δημοσιογράφων που μαραίνονται στις φυλακές», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστείας, Γκάουρι βαν Γκούλικ.
 
Ο κ. βαν Γκούλικ ανέφερε ότι «στην Τουρκία, είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθεί τέρμα στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία».
 
«Η Τουρκία έχει καταστεί ο μεγαλύτερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο, με μερικούς να καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη απλά επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, με την ετυμηγορία στην υπόθεση Ζαμάν, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις. Ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει να συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:01

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.