21 νεκροί σε απόπειρα ομαδικής απόδρασης φυλακισμένων στη Βραζιλία

Απόπειρα ομαδικής απόδρασης εγκλείστων σε φυλακή της βόρειας Βραζιλίας με τη χρήση εκρηκτικών υλών είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι στις ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν με αστυνομικούς, ανακοίνωσε η γραμματεία δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας Πάρα. 

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 20 νεκρούς. "Η απόπειρα απόδρασης υποστηρίχθηκε από μια ομάδα στο εξωτερικό (της φυλακής) με βαρύ οπλισμό" ενώ "κατά τις πρώτες πληροφορίες, ήταν επίσης οπλισμένοι κρατούμενοι στο εσωτερικό" του σωφρονιστικού καταστήματος αυτού κοντά στη Μπελέμ, στην Πολιτεία Πάρα, ανέφερε η ίδια πηγή.


Η ομάδα των συνεργών των κακοποιών που αποπειράθηκαν να αποδράσουν προσπάθησε να ανατινάξει έναν τοίχο στη φυλακή Σάντα Ιζαμπέλ, διευκρίνισαν οι αρχές της Πολιτείας Πάρα. Οι δυνάμεις της αστυνομίας κινητοποιήθηκαν και ξέσπασαν "ανταλλαγές πυρών". Σκοτώθηκαν 20 φυλακισμένοι και συνεργοί τους και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος. Αλλοι πέντε φύλακες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, σύμφωνα με τη γραμματεία.

Οι αρχές προχώρησαν το βράδυ σε καταμέτρηση των εγκλείστων για να διασαφηνιστεί αν κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν. Κατασχέθηκαν όπλα μέσα στη φυλακή, όπου αναπτύχθηκαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας για να ενισχύσουν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Οι φυλακές της Βραζιλίας μετατρέπονται πολύ συχνά σε θέατρα βίαιων επεισοδίων, ιδίως όταν εκδηλώνονται απόπειρες απόδρασης ή εξεγέρσεις, αλλά κι εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ μελών αντίπαλων συμμοριών, που συχνά συνεχίζουν να διευθύνουν τις συμμορίες μέσα από τα κελιά τους. Στα σωφρονιστικά καταστήματα, στα περισσότερα από τα οποία καταγράφεται υπερπληθυσμός κρατουμένων, οι υποδομές είναι συχνά ετοιμόρροπες. Οι αρχές κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων, ναρκωτικών καθώς και πολλά κινητά τηλέφωνα σε έρευνες που διεξήγαγαν στις φυλακές πέρυσι.

Η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες με τα εντονότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση των βίαιων εγκλημάτων στον κόσμο, με 60.000 φόνους να καταγράφονται σε ετήσια βάση, πολλοί εκ των οποίων διαπράττονται μέσα στις φυλακές. Μια από τις χειρότερες σφαγές σε φυλακή της Βραζιλίας είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2017, όταν έχασαν τη ζωή τους 56 άνθρωποι σε σωφρονιστικό κατάστημα της Πολιτείας Μανάους (νότια). Κατά επίσημα στοιχεία που ανάγονται στο 2016, τη χρονιά εκείνη η Βραζιλία -μια χώρα με 207 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους- είχε τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στον κόσμο, με 726.712 εγκλείστους.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:30

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.