Κοινή δήλωση ηγετών κατά της Ρωσίας-Η Μέι στο Σόλσμπερι

Κοινή δήλωση κατά της Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ εξέδωσαν οι ηγέτες των Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

 
Σημειώνουν ότι η χρήση ρωσικού τύπου στρατιωτικού βαθμού παράγοντα νεύρων στο Σόλσμπερι αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση τέτοιας ουσίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
«Είναι μία επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση από πλευράς ενός κράτους είναι μία ξεκάθαρη παραβίαση της Σύμβασης Χημικών Όπλων και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», τονίζει η κοινή δήλωση των κ.κ. Μέι, Τραμπ, Μέρκελ και Μακρόν.
 
Οι υπόλοιποι ηγέτες σημειώνουν επίσης ότι συμμερίζονται την εκτίμηση της Βρετανίας ότι «δεν υπάρχει πιθανή εναλλακτική εξήγηση» από την «εξαιρετικά πιθανή» ευθύνη της Ρωσίας για την επίθεση.
 
Καλούν δε τη Ρωσία να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που συνδέονται με την υπόθεση και ιδίως να παράσχει πλήρη και ολοκληρωμένη αποκάλυψη του προγράμματος «Νόβιτσοκ» στον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων.
 
Κάνουν επίσης λόγο για ανησυχία τους λόγω πρότερων «ανεύθυνων» συμπεριφορών της Ρωσίας.
 
Την ώρα της δημοσιοποίησης της κοινής δήλωσης η Τερέζα Μέι επισκεπτόταν το Σόλσμπερι, όπου συναντήθηκε με μέλη των υπηρεσιών έκτακτης επέμβασης για να τα ευχαριστήσει για τη δουλειά τους.
 
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θέλει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κατοίκων της πόλης και ότι η κυβέρνησή της θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την «αυθάδη και ποταπή» ενέργεια.
 
Λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκάβιν Γουίλιαμσον είχε πει ότι δε χωρά αμφιβολία πως η επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ έγινε από τη Ρωσία. Σε ερώτηση για το κατά πόσο εισερχόμαστε σε μία νέο περίοδο ψυχρού πολέμου, απάντησε χαριτολογώντας ότι ο «δροσερός πόλεμος» με τη Ρωσία σίγουρα μοιάζει να είναι «εξαιρετικά τσουχτερός».
 
Κληθείς δε να σχολιάσει τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ρωσίας να απαντήσει στις βρετανικές κυρώσεις με απέλαση Βρετανών διπλωματών, ο κ. Γουίλιαμσον απάντησε: «Η Ρωσία θα έπρεπε να αποχωρήσει και να σκάσει».
 
Απαντώντας στο σχόλιο αυτό η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι είναι προφανές πως η Βρετανία ανησυχεί και πως κρύβει τις συνθήκες της χρήσης των χημικών ουσιών στο έδαφός της, χωρίς να αποκαλύπτει τις πληροφορίες που είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει με βάση της διεθνείς συμβάσεις περί χημικών.
 
Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Πούτιν έχει συγκαλέσει το συμβούλιο ασφαλείας για να συζητήσει την υπόθεση Ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως οι τελικές αποφάσεις για τα ρωσικά αντίποινα στα βρετανικά μέτρα θα ληφθούν από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:57

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.