Aυστρία: Υπουργός χρησιμοποίησε "ναζιστικό όρο" για αιτητές ασύλου

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερ Κικλ (FPO, ακροδεξιά) προκάλεσε πολεμική προτείνοντας τον περιορισμό των αιτούντων άσυλο με "συγκεντρωμένο" τρόπο σε ειδικά κέντρα, ένας όρος που ερμηνεύθηκε ότι απηχεί τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σε παρέμβασή του σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο Κικλ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας "διαμορφωμένης δομής που θα επιτρέψει τον περιορισμό με συγκεντρωμένο τρόπο σε έναν τόπο εκείνων που ξεκίνησαν μια διαδικασία αίτησης ασύλου".

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη χρησιμοποίηση του όρου "συγκεντρωμένος" ,ο Κικλ είπε ότι δεν είχε "σε καμία περίπτωση την πρόθεση να προκαλέσει", προτείνοντας εναλλακτικά την έκφραση "συνάθροιση ανθρώπων σε έναν χώρο". Οι δηλώσεις αυτές, από στέλεχος ενός κόμματος που ιδρύθηκε από πρώην ναζί, προκάλεσαν αμέσως θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αλεξάντερ Πόλακ, υπεύθυνος της ΜΚΟ αρωγής προς τους μετανάστες, SOS itmensch, δήλωσε πως "έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα".

Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, διαδήλωσαν τη "διαφωνία τους στην παρείσφρηση της γλώσσας του εθνικοσοσιαλισμού στον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε". Η λαϊκή εφημερίδα Kronen Zeitung, που δεν θεωρείται ιδιαίτερα φιλική προς τους μετανάστες, έκανε λόγο για "επιλογή μιας περίπλοκης λέξης". Στην κυβέρνηση του συντηρητικού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, που ανέλαβε καθήκοντα στα μέσα Δεκεμβρίου, συμμετέχουν έξι Υπουργοί του FPO, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Υπουργοί Εσωτερικών, `Αμυνας και Εξωτερικών.

Το FPO θέλει να σταματήσει η χορήγηση επιδομάτων υπό μορφή χρημάτων για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε κέντρα που διαχειρίζεται το κράτος διαφορετικά δεν πρέπει να δικαιούνται παρά μόνο τρόφιμα και υλική βοήθεια. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Αντικαγκελάριος Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, πρόεδρος του κόμματος, πρότεινε οι αιτούντες άσυλο να περιοριστούν σε "στρατώνες" με απαγόρευση εξόδου μετά μια ορισμένη ώρα.  Στη συνέχεια δήλωσε πως οι δηλώσεις του "παρερμηνεύτηκαν".

Στη γειτονική Γερμανία, ένας Ευρωβουλευτής του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας προκάλεσε πολεμική την περασμένη εβδομάδα όταν δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια "τελική λύση στο μεταναστευτικό", ένας όρος που θεωρήθηκε ότι παραπέμπει στην "τελική λύση" των ναζί. Χθες η εβραϊκή κοινότητα της Βιέννης επανέλαβε την άρνησή της να έχει οποιαδήποτε επαφή με εκπροσώπους του FPO, υπογραμμίζοντας πως ορισμένα μέλη του κόμματος αυτού βρίσκονται κοντά με νεοναζιστικούς αναθεωρητικούς κύκλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:10

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.