Διεθνής ανησυχία για τη Μέση Ανατολή – Ανάφλεξη της βίας

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη για τις εξελίξεις που πυροδοτεί στη Μέση Ανατολή η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σε κοινή δήλωση, ύστερα από έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Σουηδία, επεσήμαναν ότι η απόφαση Τραμπ αντίκειται στα ψηφίσματα του Σώματος και κάλεσαν την Ουάσιγκτον να υποβάλει λεπτομερές κείμενο προτάσεων για εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.
Σταθερή θέση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσαν, είναι πώς τα Ιεροσόλυμα πρέπει να αποτελούν πρωτεύουσα του Ισραηλινού αλλά και του Παλαιστινιακού κράτους και μέχρι να γίνει αυτό δεν αναγνωρίζεται καμιά κυριαρχία στην πόλη.
Τόνισαν παράλληλα ότι το καθεστώς της πόλης πρέπει να αποφασιστεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σκληρή ήταν η απάντηση της πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκι Χέιλι η οποία κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη για μεροληψία εις βάρος του Ισραήλ.
Εδώ και πολλά χρόνια, τόνισε, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταστεί με εξοργιστικό τρόπο ένα από τα κέντρα εχθρότητας εναντίον του Ισραήλ και προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, παρά βοήθεια.
Επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αξιόπιστος εταίρος και των δύο πλευρών, η κύρια Χέιλι ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει ποτέ να εξαναγκαστεί σε συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή οποιαδήποτε ομάδα χωρών, που απέδειξαν ότι αδιαφορούν για την ασφάλειά του.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Μεσανατολικό, Νικολάι Μλαντένοφ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος αλυσίδας μονομερών ενεργειών οι οποίες θα απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την επίτευξη του κοινού στόχου για ειρήνευση.
Ο Ισραηλινός μόνιμος αντιπρόσωπος κάλεσε όλα τα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και να αναγνωρίσουν τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Την ικανοποίηση των Παλαιστινίων για το γεγονός ότι 14 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Σώματος αναφορικά με τα Ιεροσόλυμα, εξέφρασε ο Μόνιμος Παρατηρητής τους στα Ηνωμένα Έθνη.

Ανάφλεξη της βίας στη Μέση Ανατολή προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε το πρωί νέες αεροπορικές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινο για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον ισραηλινών πόλεων.
Η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι δύο μέλη της σκοτώθηκαν στις πρωινές επιδρομές.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό από τις επιδρομές πλήγηκαν δύο στρατιωτικά εργοστάσια και αποθήκες πυρομαχικών της Χαμάς.
Ενοπλοι της Χαμάς εκτόξευσαν τουλάχιστο τρεις ρουκέτες χθες Παρασκευή, που ονομάστηκε "Ημέρα της οργής" από τους Παλαιστινίους.
Η ανάφλεξη της βίας στη Μέση Ανατολή σημειώνεται στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ να αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Στην διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών, σκοτώθηκαν δυο Παλαιστίνιοι.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.