Ερντογάν:Θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο

Θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο. Το ίδιο να γίνει και στο Αιγαίο. Τώρα πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Έχουν περάσει 94 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, και οι δύο πλευρές θα αποδεχτούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θράκη είναι ύψιστης σημασίας για εμάς», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Είχαμε διαχειριστεί τη διαδικασία με τον Κόφι Ανάν. Στο αποτέλεσμα εκείνων των συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί λύση αλλά οι αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Στο δημοψήφισμα οι τουρκοκύπριοι ψήφισαν ναι σε ποσοστό 60%. Δεν τηρούνται οι υποσχέσεις που δίνει η ΕΕ. Δεν έθεσε σε εφαρμογή καμία από τις υποσχέσεις στον οικονομικό τομέα», σημείωσε.

 

«Η συνθήκη της Λωζάννης για εμάς του Έλληνες είναι αδιαπραγμάτευτη επεσήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος αφού καλωσόρισε τον κ. Ερντογάν στην Αθήνα σημείωσε πως πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη για τις σχέσεις των δύο λαών για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. «Είμαστε εδώ και για να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, πρόσθεσε». «Η συνθήκη της Λωζάννης για εμάς του Έλληνες είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες», υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος.

Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του διεθνούς δικαίου όπως επίσης και σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Τέλος σας διαβεβαιώνω ότι θέλουμε όλοι και πρώτος εγώ αυτή η επίσκεψή σας να μείνει ιστορική. Προσυπογράφω ότι όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό. Φρόντισα να σας πω ευθέως υπό ποιους όρους μπορούμε να κάνουμε τις σχέσεις μας καλύτερη. Νομίζω ισχύει και εσάς το κοινό ρητό, ότι οι κοινοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Επάνω σε αυτούς τους λογαριασμούς μπορούμε να χτίσουμε μία καλύτερη φιλία», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

«Κυρίως στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης, υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια . Υπήρχαν 11 χώρες μέλη της συμφωνίας. Άλλαξαν πολλά πράγματα μέσα στο διάστημα αυτό», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Η σημερινή μέρα είναι ιστορική και για τις δύο χώρες. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια. Επιθυμών να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τις σχέσεις των δύο χωρών. Βέβαια εσείς διατυπώσατε κάποιες αλήθειες. Θα κάνω το ίδιο και εγώ», είπε από την πλευρά του Τούρκος Πρόεδρος.

 

Στην Αθήνα για επίσημη διήμερη επίσκεψη βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

 Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών βρίσκονται το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στο μεταναστευτικό και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τα ευρωτουρικά.
 Ο Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στην ελληνική πρωτεύουσα λίγο πριν από τις έντεκα το πρωί, όπου στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος, τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα  έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας των οποίων θα γίνουν δηλώσεις.
 Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τη Θράκη.
 Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ το μήνυμα της Αθήνας θα είναι σαφές σε ό,τι αφορά το θέμα του σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ για το Κυπριακό θα τονισθεί η ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
 Ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, την πρώτη Τούρκο Προέδρου στην Ελλάδα, εδώ και 65 χρόνια, το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε πραγματικό φρούριο, ενώ τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύουν περίπου 200 επίλεκτοι άνδρες της προσωπικής του φρουράς.


Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Τούρκος πρόεδρος στις 11:30 θα μεταβεί στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη», όπου θα καταθέσει στεφάνι και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, θα αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.
Θα ακολουθήσουν η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού, η οποία περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος, και η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών. Περίπου στις 12:00 οι δυο Πρόεδροι θα εισέλθουν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά στις 12:40 διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Στις 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του προέδρου της Τουρκίας και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας, στις 14:50, θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 16:30 ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Ζαχαριάδης: Η συζήτηση για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης δεν βοηθά σε τίποτε

«Ο βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υψώσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης και συνεννόησης και όχι να μπούμε σε μία φάση συγκρούσεων. Βεβαίως η χθεσινή δήλωση δεν εξυπηρετεί, κατά τη γνώμη μας, αυτόν τον σκοπό» δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν -σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ- περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης.
«Η συνθήκη της Λωζάννης είναι μία διεθνής συνθήκη, δεν είναι μία διμερής συνθήκη Ελλάδας - Τουρκίας και δεν νομίζω ότι η συζήτηση για αναθεώρηση βοηθά το ο,τιδήποτε. Εμείς σεβόμαστε τη συνθήκη της Λωζάννης, πρέπει να τη σεβαστούν όλες οι πλευρές και με όρους βεβαίως όχι της δεκαετίας του 1920, αλλά του 2020, να οικοδομήσουμε με αυτή την προίκα και αυτή την παρακαταθήκη τις νέες γέφυρες φιλίας» επισήμανε ο κ. Ζαχαριάδης.

 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου θα είναι δρακόντεια. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Αθήνα, κυρίως στις περιοχές του κέντρου, στις οποίες θα κινείται ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκονται ήδη και Τούρκοι ειδικοί πράκτορες επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του κ. Ερντογάν, ενώ για τις μετακινήσεις του έχουν έλθει στην πρωτεύουσα και τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες.


Απαγόρευση συγκεντρώσεων
Απαγόρευση κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνα για την Πέμπτη και την Παρασκευή αποφάσισε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ειδικότερα με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν, δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι και την 12:00 ώρα της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2017, σε όλο το κέντρο της Αθήνας αλλά και από τις περιοχές από τις οποίες θα περάσει η αυτοκινητοπομπή Ερντογάν.

Τροποποιήσεις στη λειτουργία των ΜΜΜ
Κλειστός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνει ο σταθμός του μετρό στο «Σύνταγμα» ενώ λόγω της επίσκεψης Ερντογάν ύστερα από οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από τις 06:00 την Πέμπτη έως τη λήξη της επίσκεψης την Παρασκευή.

Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α' θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ' όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.


Το πρόγραμμα της Παρασκευής

11:15
'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10
Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Πηγή:ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:56

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.