Συνάντηση Μέι - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για το Brexit

Απευθείας πολιτικές συνομιλίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τους υφισταμένους της Ντέιβιντ Ντέιβις και Όλι Ρόμπινς. H συνάντηση θα έχει τη μορφή δείπνου παρουσία και του προσωπάρχη του καμπινέ Γιούνκερ, Μάρτιν Ζέλμαγιερ.

Η συνάντηση έρχεται μετά από τον άκαρπο 5ο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος δεν κατέληξε σε αυτό που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ονομάζει "ικανοποιητική πρόοδο". Η βρετανική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου (η Σύνοδος της Παρασκευής 20.10) δεν θα εξουσιοδοτήσει διαπραγματεύσεις για τη "μελλοντική σχέση" ΕΕ - ΗΒ (ελλείψει ικανοποιητικής προόδου).

Οι Βρετανοί από την πρώτη στιγμή είχαν αγνοήσει επιδεικτικά την κοινή βούληση των 27 της ΕΕ για την αλληλουχία των διαπραγματεύσεων και προσπάθησαν να εντάξουν τις διαπραγματεύσεις για τη "μελλοντική σχέση" σε αυτή τη φάση των συνομιλιών - χωρίς φυσικά αποτέλεσμα. Η βρετανική πλευρά άρχισε να "προσαρμόζεται με τους κανόνες" μόλις στον 4ο γύρο των διαπραγματεύσεων μετά την ομιλία Μέι στην Φλωρεντία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής θα αποφασίσει την παράταση του πρώτου σκέλους των διαπραγματεύσεων για άλλους δύο μήνες (ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου). Οι Βρετανοί ως τότε θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί να πληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ, στη βάση του κοινοτικού προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος της περιόδου πληρωμών (κανόνας ν+2) δηλαδή το 2022. Θα πρέπει να έχουν δεχθεί να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που μένουν στο ΗΒ "εφ' όρου ζωής", να δεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ επί της ερμηνείας της κοινοτικής νομοθεσία και να ολοκληρώσει τη διασφάλιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία υπό το νέο καθεστώς.

Το βασικότερο των προβλημάτων για τη βρετανική κυβέρνηση είναι πως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως το brexit που είχαν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Βρετανία θα χάσει αυτομάτως το 2,5% του ΑΕΠ της στις 30 Μαρτίου του 2019 και η οικονομία της θα δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα καθώς θα χάσει τη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά, τη στιγμή που και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα αποδυναμώνεται (city). Οι Βρετανοί χρειάζονται αμοιβαίες αναγνωρίσεις προδιαγραφών και κάποιου είδους συμφωνία ελευθέρου εμπορίου για να μην δεχθούν αυτό το πλήγμα, αλλά τέτοια θέματα θα συζητηθούν μόνο κατά τη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση.

Η Τερέζα Μέι από την αρχή της διαπραγμάτευσης είχε την πολιτική του να μπλέξει τους δύο γύρους των διαπραγματεύσεων θεωρώντας ότι θα κρατήσει την ΕΕ όμηρο στα θέματα της πρώτης φάσης, με τις απαιτήσεις της δεύτερης φάσης. Αυτό δεν έγινε.

Επιπλέον η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής ενδέχεται να δώσει εντολή στον Μπαρνιέ, να συζητήσει για τη λεγόμενη "μεταβατική περίοδο", όμως αυτό θα γίνει μόνο με ισχύ των 4 ελευθεριών και δικαιοδοσία του ΔΕΕ - δηλαδή ακριβώς τα στοιχεία της ΕΕ που οι θιασώτες του brexit ήθελαν να αποφύγουν. Το νέο σχήμα μεταβατικής περιόδου προβλέπει ότι από το 2019, η Βρετανία θα υπάγεται στην κοινοτική νομοθεσία, χωρίς να μπορεί να την επηρεάζει.

Όλα αυτά αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα πως η καμπάνια της εξόδου βασίστηκε απλά και μόνο σε εθνικιστική ρητορεία και σε διάφορα ψεύδη που είχαν στόχο το θυμικό των Βρετανών, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές. Δεν λείπουν οι σχολιαστές, διπλωμάτες και πηγές των Βρυξελλών που παρομοιάζουν τη διαπραγματευτική τακτική των Βρετανών, με την "ασυνάρτητη στρατηγική Βαρουφάκη" κατά την ελληνική κρίση του 2015, που οδήγησε σε απώλεια 80 ως 100 δις από την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Η αίσθηση ορισμένων διπλωματών στο θέμα του ΗΒ, είναι βεβαίως ότι οι Βρετανοί θα αντιληφθούν πολύ πιο γρήγορα την πραγματικότητα.

Πηγή: KYΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:01

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.