Πορτογαλία:Πάνω από 440 πυρκαγιές, 3 νεκροί

Η Πορτογαλία επλήγη την Κυριακή από έναν αριθμό πυρκαγιών χωρίς ιστορικό προηγούμενο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν οι αρχές."Θρηνούμε δύο πολίτες που βρέθηκαν νεκροί στο εσωτερικό ενός αχυρώνα κοντά στην Πενακόβα, κι άλλον έναν που έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά στη Σέρτα", δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Πατρίσια Γκάσπαρ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ακόμη 25 άνθρωποι, πολίτες και πυροσβέστες, τραυματίστηκαν, σχεδόν όλοι ελαφρά: οι περισσότεροι δέχθηκαν φροντίδες για εισπνοή καπνού ή τραυματισμούς που υπέστησαν όταν έπεσαν, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε η ίδια εκπρόσωπος.Πάνω από 440 πυρκαγιές καταγράφηκαν σε όλη την Πορτογαλία την Κυριακή ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Κύπρου). "Βιώσαμε τη χειρότερη ημέρα από την αρχή της χρονιάς σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές", είχε σχολιάσει η Γκάσπαρ το απόγευμα, όταν ακόμη η καταμέτρηση κατέγραφε 300 εστίες φωτιάς.Πάνω από 100 πυρκαγιές συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί 6.000 πυροσβέστες. Οι κάτοικοι τουλάχιστον είκοσι χωριών χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε διάφορες περιοχές και πολλά σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πορτογαλικής Πολιτικής Προστασίας.Η κυκλοφορία διακόπηκε σε τρεις αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που συνδέει τη Λισαβόνα με το Πόρτου, τη μεγαλούπολη του πορτογαλικού βορρά. Το κύμα πυρκαγιών οφείλεται στις "θερμοκρασίες που είναι πολύ πάνω του φυσιολογικού για την εποχή και τις συσσωρευμένες επιπτώσεις της ξηρασίας που καταγράφεται σχεδόν από την αρχή της χρονιάς", εξήγησε η Γκάσπαρ.Πάνω από 2.160.000 στρέμματα βλάστησης απανθρακώθηκαν στην Πορτογαλία από τις αρχές του Ιανουαρίου ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, κατά το πορτογαλικό Ινστιτούτο Προστασίας της Φύσης και των Δασών. Η πιο εκτεταμένη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών στη χώρα είχε καταγραφεί το 2003 (4.260.000 στρέμματα), όμως το 2017 σημαδεύτηκε από τη φονικότερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Πορτογαλίας: αυτή στο Πεδρόγαου Γκραντ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους.
Πυρκαγιές μαίνονται και στην Ισπανία.Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικές περιοχές της Γαλικίας, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με  εκπρόσωπο της Guardia Civil.Άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανακάλυψαν δύο απανθρακωμένα πτώματα σε ένα αυτοκίνητο που είχε παραδοθεί στις φλόγες σε δρόμο που συνδέει δύο συνοικίες της πόλης Νιγράν, στην επαρχία Ποντεβέδρα.Η εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας δεν διευκρίνισε τα αίτια των πυρκαγιών. Οι αρχές χαρακτηρίζουν αυτές τις πυρκαγιές "επιπέδου δύο"- μια βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο απειλής για τους πολίτες. Πυρκαγιές μαίνονται εξάλλου γύρω από το Βίγο, μια από τις πόλεις της Γαλικίας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, όπου οι εστίες ενός πανεπιστημίου εκκενώθηκαν, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Επιμέλεια: Νίκος Παναγιωτίδης

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:01

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.