Στρατιωτική επέμβαση στο Β. Ιράκ διενήργησε η Βαγδάτη

Η Βαγδάτη προχώρησε σε στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ, μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων τον περασμένο μήνα. Το τελευταίο 24ωρο κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να ανέκτησαν από τους Κούρδους τον έλεγχο τεράστιων εκτάσεων με πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα γύρω από το Κιρκούκ.

Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, στην επιχείρηση-αστραπή ανακτήθηκε ο έλεγχος στρατηγικής σημασίας περιοχών, χωρίς αντίσταση από τους Κούρδους πολιτοφύλακες Πεσμεργκά.
Οι Ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να προελαύνουν από τα μεσάνυκτα προς αεροπορική βάση και πετρελαιοπηγές δυτικά του Κιρκούκ.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της χώρας Χαιντέρ Αλ Αμπαντί έδωσε εντολή για επιβολή τάξης και ασφάλειας στο Κιρκούκ σε συνεργασία με τους Πεσμεργκά και τον τοπικό Κουρδικό πληθυσμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες και στις δύο πλευρές, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού μεταξύ δυνάμεων της Ιρακινής κυβέρνησης και των Κούρδων, νότια του Κιρκούκ, ενώ ερίφθησαν και ρουκέτες στην ίδια περιοχή. Οι Κούρδοι ανέφεραν ότι απώθησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και επίλεκτες μονάδες που εκπαίδευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Εντονη ανησυχία εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για αναφορές συγκρούσεων μεταξύ Ιρακινών δυνάμεων με Κουρδους Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για αποκλιμάκωση της έντασης.
Κάλεσε Ιρακινές και Κουρδικές δυνάμεις να αποφύγουν ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξέφρασε την Αμερικανική αντίθεση σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες που θα υποσκάψουν περαιτέρω τη σταθερότητα του Ιράκ και θα εκτροχιάσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τη στήριξη τους σε ενιαίο Ιράκ, τονίζοντας πως παρά την ατυχή απόφαση των Κούρδων να προχωρήσουν σε μονομερές δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, ο διάλογος παραμένει η καλύτερη επιλογή για επίλυση μακροχρόνιων διαφορών.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:01

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στην Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης
05:58
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
05:51
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
05:31
Ο Καναδάς αντιμέτωπος ήδη με τις πρώτες πυρκαγιές της χρονιάς
05:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.