ΗΠΑ: 34 οι νεκροί από τον κυκλώνα Μαρία

Ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα Μαρία στο Πουέρτο Ρίκο υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας τους 34 νεκρούς, δήλωσε την Τρίτη ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη Ρικάρδο Ρουσελιό-Νεβάρες.

Ο κυκλώνας, ο σφοδρότερος που έπληξε αυτή την περιοχή των ΗΠΑ τα τελευταία 90 και πλέον χρόνια, είχε αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 19 άνθρωποι εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, διευκρίνισε ο Πέδρο Σεράμε, εκπρόσωπος του κυβερνήτη στην Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα την Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε το νησί, περιηγήθηκε στις πληγείσες περιοχές και είπε στους πολίτες ότι πρέπει να είναι «υπερήφανοι» που ο απολογισμός των θυμάτων παρέμενε τόσο χαμηλός, στους 16 νεκρούς.

Ανταλλάσσοντας χειραψίες με πληγέντες, ποζάροντας για φωτογραφίες και μοιράζοντας ρύζι, ο Τραμπ αποδύθηκε σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις που δέχθηκε για τη βραδύτητα της ομοσπονδιακής βοήθειας στην περιοχή αυτή των ΗΠΑ, που υπέστη τεράστιες καταστροφές.

Φορώντας ένα σκουρόχρωμο μπουφάν parka πάνω από ένα λευκό πουκάμισο, ο αμερικανός πρόεδρος, μαζί με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ, που φορούσε καπέλο, περιηγήθηκαν στους δρόμους της μικρής πόλης Γουαϊνάμπο, νότια της πρωτεύουσας Σαν Χουάν.

Ο Τραμπ ρώτησε κατοίκους της μικρής πόλης σε ποια κατάσταση είναι τα σπίτια τους, πόζαρε μαζί τους για φωτογραφίες, διένειμε ρύζι και πέταξε ρολά χαρτιού κουζίνας σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μέσα σε μια εκκλησία, όπως κανείς σουτάρει μια μπάλα του μπάσκετ για να βάλει καλάθι.

Δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πλήγμα του κυκλώνα κατηγορίας 4, το Πουέρτο Ρίκο ακόμα μετράει τις πληγές του: μόλις το 7% του νησιού διαθέτει ρεύμα, πάνω από 9.000 άνθρωποι ζουν σε καταφύγια, ενώ μόλις το 40% του δικτύου επικοινωνιών έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA). Πολλοί δεν έχουν τρόφιμα ούτε πόσιμο νερό.

Μολαταύτα ο Ντόναλντ Τραμπ είπε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του κλιμακίου για τη διαχείριση της κρίσης στο Πουέρτο Ρίκο ότι η κατάσταση στο νησί δεν είναι τόσο φοβερή σε σύγκριση με εκείνη που είχε προκαλέσει ο κυκλώνας Κατρίνα, μια «αληθινή καταστροφή», κατά τον ίδιο.

«Κάθε θάνατος είναι φρικτός, αλλά αν δείτε μια αληθινή καταστροφή όπως ο Κατρίνα και τους εκατοντάδες ανθρώπους που πέθαναν και τι έγινε εδώ... Ποιος είναι ο απολογισμός που έχετε; Δεκαέξι νεκροί, έναντι χιλιάδων».

Ο κυκλώνας Κατρίνα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.800 ανθρώπους στη Νέα Ορλεάνη το 2005.

«Σώσαμε πολλές ζωές», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης προσεκτικά σχεδιασμένης ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εκδήλωση δυσαρέσκειας.

Πολλοί Πορτορικάνοι θεωρούν ότι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Για πολλούς παρατηρητές, η κρίση στο Πουέρτο Ρίκο αποτελεί δοκιμασία για τον Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. «Απεχθάνομαι που το λέω αυτό στο Πουέρτο Ρίκο αλλά αποσταθεροποιήσατε τον προϋπολογισμό μας», είπε.

«Δε θυμάμαι τον πρόεδρο να λέει στο Τέξας ότι αποσταθεροποίησε τον προϋπολογισμό μετά τον Χάρβεϊ, ή στη Φλόριντα μετά την Ίρμα», σχολίασε ο ηγέτης των δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Μετά την επιστροφή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι το χρέος του Πουέρτο Ρίκο θα πρέπει να διαγραφεί. Η περιοχή «χρωστάει πολλά χρήματα στους φίλους σας στην Γουόλ Στριτ και (σ.σ. οι ομολογιούχοι) πρέπει να το διαγράψουν. Θα πρέπει να πουν αντίο σε αυτό (το χρέος), δεν ξέρω αν είναι η Goldman Sachs, όποιος κι είναι μπορεί να το αποχαιρετήσει», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Το Πουέρτο Ρίκο έχει τεράστιες οφειλές, ύψους 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το σύστημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής ασφάλειας έχει σχεδόν χρεοκοπήσει.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.