«Έξαλλο» το Λονδίνο για τις αμερικανικές διαρροές - συνεχίζονται οι έρευνες

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προτίθεται να θέσει το ζήτημα των διαρροών στοχείων που προήλθαν από αμερικανούς αξιωματούχους για την επίθεση στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με πληροφορίας της εφημερίδας The Guardian.

Βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Sky News ότι η κυβέρνηση είναι «έξαλλη» με τις διαρροές. Εν τω μεταξύ, σε έντονη αντιπαράθεση έχουν έρθει οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, καθώς μετά από τη διαρροή του ονόματος του δράστη από Αμερικανούς αξιωματούχους χθες διέρρευσαν και φωτογραφίες από τα κομμάτια του εκρηκτικού μηχανισμού που εντόπισε η σήμανση στο Manchester Arena. Ειδικοί αναφέρουν ότι οι φωτογραφίες δείχνουν πως επρόκειτο για περίπλοκο μηχανισμό, που αποδεικνύει πως ο κατασκευαστής του ήταν εξειδικευμένος και πιθανότατα είχε λάβει εκπαίδευση από τρομοκράτες. Οι φωτογραφίες αυτές μαζί με λεπτομερείς περιγραφές των κινήσεων του δράστη και των σημείων όπου βρέθηκαν τα θύματα δημοσιεύθηκαν στους New York Times.
 Με ανακοίνωσή του το βρετανικό Εθνικό Συμβούλιο Αστυνομικών Διευθυντών στην ουσία επιπλήττει τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας κάνοντας λόγο για παραβίαση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και υπονόμευση της συνεργασίας. Η νεότερη διαρροή, που χαρακτηρίζεται πρωτοφανής σε λεπτομέρεια, έγινε λίγη ώρα μετά από δημόσια επίπληξη των αμερικανικών αρχών από την Υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ραντ. Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να θίξει το ζήτημα στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στη Βρετανία πριν το τέλος της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7) στη Σικελία, μετά από την αναβάθμιση του επιπέδου της τρομοκρατικής απειλής σε "κρίσιμο" από την βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Στο μεταξύ ακόμα μία έφοδο και μία σύλληψη ενός άνδρα πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ στο πλαίσιο των ερευνών για το «δίκτυο» συνεργών του Σαλμάν Αμπέντι.
Ο αριθμός των συλληφθέντων βρίσκεται στους έξι το πρωί της Πέμπτης, καθώς μία γυναίκα που είχε συλληφθεί νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στο βόρειο Μάντσεστερ αφέθηκε ελεύθερη.
Κατά τις έρευνες της νύχτας πραγματοποιήθηκε επίσης μία ακόμα ελεγχόμενη έκρηξη. Η εφημερίδα Independent αποκαλύπτει ότι οι αρχές έχουν εξουδετερώσει κατά τις έρευνές τους στο Μάντσεστερ χημικές ουσίες που ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως σε κάποια νέα επίθεση.
Επί πολλές ώρες την Τετάρτη ένοπλοι αστυνομικοί και πυροτεχνουργοί ήλεγχαν διαμέρισμα στο κεντρικό Μάντσεστερ που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού που σκόρπισε το θάνατο το βράδυ της Δευτέρας στο Manchester Arena.

Ποιός ήταν ο δράστης

Την ίδια ώρα αρχίζουν να τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν αξιολογήσει ανησυχητικές πληροφορίες για τον δράστη.
 Φίλοι του και άτομα του περιβάλλοντός του είχαν ειδοποιήσει τις αρχές σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικές περιπτώσεις από το 2012 και μετά ότι ανησυχούσαν για τη συμπεριφορά του, ενώ κάποιοι από αυτούς τον είχαν καταγγείλει ως «επικίνδυνο» στην ειδική αντιτρομοκρατική γραμμή επικοινωνίας της κυβέρνησης. Ο ίδιος φέρεται να είχε πει σε φίλους του ότι το να γίνει κανείς βομβιστής αυτοκτονίας ήταν «εντάξει». Ο Σαλμάν Αμπέντι είχε επίσης εκδιωχθεί από το τοπικό τέμενος μετά από λογομαχία που είχε με τους επικεφαλής με αφορμή αντι-εξτρεμιστικά κηρύγματα, καθώς είχε υπερασπιστεί τους ισλαμιστές. Εκτενής έρευνα του Sky News αποκαλύπτει εξάλλου συναναστροφή του Αμπέντι με ομάδα νεαρών Βρετανών μουσουλμάνων από το νότιο Μάντσεστερ, όπου και ο ίδιος ζούσε, οι οποίοι αργότερα ήταν γνωστό ότι εντάχθηκαν στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ταξιδεύοντας στη Συρία και στο Ιράκ. Μεταξύ αυτών ένας από τους πιο δεινούς στη στρατολόγηση νέων μελών τζιχαντιστής, ο Ράφαελ Χόστεϊ.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστή στο κοινό η ταυτότητα 16 εκ των 22 θυμάτων, ενώ οι νεκροψίες συνεχίζονται. Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλη τη Βρετανία στις 11 το πρωί τοπική της Πέμπτης, μετά από απόφαση της κυβέρνησης.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Βρετανία. ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:24

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.