Σάλος με τις αποκαλύψεις για τις παρεμβάσεις Τραμπ στο FBΙ

Ο Ντόναλντ Τραμπ βιώνει την χειρότερη κρίση της διακυβέρνησης του στις 123 ημέρες που είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και όσο κι αν (προσπαθεί να) καταλογίζει ο ίδιος σε ΜΜΕ, τη Ρωσία, μέχρι και τον... Χατζηπετρή, κανείς άλλος δεν ευθύνεται γι' αυτό παρά μόνο ο -κακός- εαυτός του.

Κάτι που αντικατοπτρίζεται εύγλωττα τόσο στις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να έχει πάρει... την κάτω βόλτα από πλευράς αποδοχής, όσο και στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα στην Ουάσινγκτον που θυμίζει επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς House Of Cards, με πολλούς βουλευτές να αρχίζουν ήδη να διακινούν μέχρι και... εσχατολογικά σενάρια καταφυγής στην 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει την καθαίρεση του αμερικανού προέδρου.

Αυτές ειναι οι... μετασεισμικές δονήσεις ενός «σεισμού» που έχει ενσκήψει έδω και μερικές ώρες στην Ουάσιγκτον στο λεγόμενο σκάνδαλο "Trumpgate", μετά τις αποκαλύψεις, την Τρίτη, από τους New York Times, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει ευθαρσώς από τον καθαιρεθέντα επικεφαλής του FΒΙ Τζέιμς Κόμεϊ να σταματήσει η έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας και στενό συνεργάτη του Τραμπ, και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η εφημερίδα επικαλείται ενημερωτικό σημείωμα του ίδιου του Κόμεϊ, σύμφωνα με το οποίο, ο Τραμπ του είπε: «Ελπίζω να βλέπεις ξεκάθαρα πως πρέπει να το αφήσεις αυτό, να αφήσεις τον Φλιν. Είναι ένας καλός τύπος».  Επίσης, φέρεται να του ζήτησε να σκεφτεί «να βάλει κάποιους δημοσιογράφους στην φυλακή» σχετικά με τις διαρροές στον Τύπο και την δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών.

Ο Κόμεϊ αποδέχθηκε την εκτίμηση του Τραμπ για τον χαρακτήρα του Φλίν λέγοντας «συμφωνώ ότι είναι ένας καλός άνθρωπος» ωστόσο δεν δέχθηκε να βάλει τέλος στην έρευνα.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε το δημοσίευμα. «Ο πρόεδρος ποτέ δεν ζήτησε από τον κ. Κόμεϊ ή κάποιον άλλο να σταματήσει οποιαδήποτε έρευνα περιλαμβανομένης εκείνης που αφορά τον στρατηγό Φλιν» ανέφερε.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν επιλέξει μια πιο παθητική στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο της επιτροπής κυβερνητικού ελέγχου, Τζέισον Σάφετζ, να ανακοινώνει ότι ζητήθηκε από το FBI να παραδώσει στην επιτροπή «όλα τα σημειώματα, τις περιλήψεις και τις καταγραφές που αφορούν ή σχετίζονται με τις επικοινωνίες ανάμεσα στον Κόμεϊ και τον πρόεδρο».

Εξίσου δυναμική ήταν και η αντίδραση έγκριτων αμερικανών νομικών: “Η εντολή από έναν πρόεδρο προς το FBI για τον τερματισμό μιας έρευνας αποτελεί παρέμβαση στη δικαιοσύνη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έρβιν Τσερεμίνσκι, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος της Νομικής Σχολής Ιρβιν στην Καλιφόρνια. “Αυτό ακριβώς προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου Νίξον,” συμπληρώνει ο ίδιος.

"Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να χρησιμοποίησε την λέξη “ελπίζω” παροτρύνοντας τον Κόμεϊ να τερματίσει την έρευνα για τον Φλιν, κι όχι μιας πιο άμεση διαταγή, “καθιστά λιγότερο επιβαρυντική τη θέση του. Ωστόσο υπάρχει νομικό θέμα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Σλομπογκίν, καθηγητής Εγκληματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

Στο στόχαστρο και οι συνομιλίες Τραμπ-Λαβρόφ

Η υπόθεση δημοσιοποιείται την ώρα που οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από την αποκάλυψη ότι ο Τραμπ έδωσε στον Ρωσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «άκρως απόρρητες» πληροφορίες για το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τραμπ μάλιστα χρησιμοποίησε το Twitter για να απαντήσει, σημειώνοτας ότι είχε κάθε δικαίωμα να δώσει στη Ρωσία πληροφορίες -«γεγονότα» είναι η λέξη που χρησιμοποιεί- για το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και για ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των εμπορικών πτήσεων, ώστε η Μόσχα να κάνει περισσότερα στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους ζήτησαν από τον πρόεδρο να δώσει τα πρακτικά της συνάντησης με τον Λαβρόφ, ώστε να γίνει γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε.

Κι ο Τραμπ... το βιολί του: Για όλα φταίνε τα ΜΜΕ

Απευθυνόμενος σε σπουδαστές της σχολής του λιμενικού σώματος κατά την τελετή αποφοίτησής τους, ο Τραμπ δήλωσε ότι κανένας πολιτικός δεν έχει αντιμετωπιστεί «πιο άδικα» από τον ίδιο, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας The New York Times.

«Κανένας άλλος πολιτικός στην ιστορία, και το λέω αυτό με πολλή σιγουριά, δεν έχει αντιμετωπιστεί πιο άδικα», υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος στη σχολή λιμενικών.

«Δεν μπορείς να τους αφήσεις να σε νικήσουν», συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος, ο οποίος εξελέγη τον Νοέμβριο έπειτα από μια εκστρατεία στην οποία η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι επενέβη εναντίον της δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.

«Πρέπει να κατεβάσεις το κεφάλι και να δώσεις μάχη, μάχη, μάχη. Δεν μπορείς ποτέ, ποτέ να πέσεις. Δείτε πως με μεταχειρίζονται τελευταία. Ειδικά τα μέσα ενημέρωσης».

Καταποντισμός σε δημοσκοπήσεις και χρηματιστήριο

Οι σπασμωδικοί, σχεδόν... εφηβικοί χειρισμοί Τραμπ, όπως ήταν φυσικό, αντικατοπτρίζονται στις δημοσκοπήσεις περί της αποδοχής του από το αμερικάνικο εκλογικό σώμα: Σύμφωνα λοιπόν με δημοσκόπηση της Morning Consult και του POLITICO που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, μόλις το 42% των ψηφοφόρων εγκρίνει τον τρόπο διακυβέρνησης του Τραμπ, ενώ το 50% δηλώνουν “απογοητευμένοι”.

Μέσα σε ένα μήνα, από τον Απρίλιο που έλαβε χώρα η προηγούμενη δημοσκόπηση με το ίδιο ερώτημα, ο Τραμπ έχασε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, καθώς τότε ο βαθμός αποδοχής του ήταν στο 46%.

Ακόμη, ωστόσο, πιο ενδεικτικό είναι το ότι το 38% των ερωτηθέντων απάντησαν πως “διαφωνούν έντονα” με τις αποφάσεις Τραμπ, πράγμα που σημαίνει πως 4 στους 10 Αμερικάνους έχει ήδη... ξενερώσει με τον Τραμπ στον προεδρικό θώκο.

Ένας άλλος που δείχνει επίσης... ξενερωμένος είναι και ο χρηματιστηριακός κόσμος, καθώς την Τετάρτη ο δείκτης Dow Jones που έπεσε 250 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 έπεσε επίσης 1.1%, κι αν πέσει κι άλλο οι αναλυτές λένε πως οδεύουμε σε ένα σκηνικό που ομοιάζει εκείνο της “Μαύρης Δευτέρας” της Γουόλ Στριτ τον Οκτώβριο του 1987.

Ο Πολ Ράιαν σε ρόλο... “πυροσβέστη”

Βλέποντας τα... μαύρα σύννεφα να πυκνώνουν πάνω από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν προσπάθησε την Τετάρτη να κατευνάσει τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να ακυρώσει ορισμένες πτυχές της έρευνάς του για τη Ρωσία, λέγοντας ότι «χρειάζεται να μάθουμε τα γεγονότα» και προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα θελήσουμε να ακούσουμε από τον κ. Κόμεϊ εάν αυτό συνέβη όπως φέρεται να περιέγραψε· γιατί δεν ανέλαβε δράση τότε; Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο Ράιαν στους δημοσιογράφους. «Αυτό που είπα στα μέλη μας είναι: τώρα είναι η στιγμή να συγκεντρώσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες».

Ερωτηθείς εάν έχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ, ο Ράιαν απάντησε «ναι, έχω».

Σενάρια καθαίρεσης;

Ο αμερικανικός Τύπος σχολιάζοντας πιθανολογεί ότι η ιστορία αυτή είναι «η αρχή του
τέλους για τον Τραμπ» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο New Yorker.

Από την πλευρά τους, οι NYTimes επικαλούνται σε άρθρο τους την 25η Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, που προβλέπει την καθαίρεση του αμερικανού προέδρου!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «η προεδρία δεν είναι μια απλή ανώτατη θέση αξιωματούχου. Έχει εξελιχθεί είτε για καλό, είτε για κακό σε μια θέση ημι-μοναρχική, μια θέση απόλυτης πολιτικής εξουσίας, μια σταθερή θέση για τις αδιανόητες καθημερινές πιέσεις που μπορεί να δεχθεί ένας άνθρωπος ώστε να πάρει τις σωστές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή ή τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο».  

“Ήταν εδώ και καιρό ξεκάθαρο πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν ένας ανίκανος Πρόεδρος. Όμως την περασμένη εβδομάδα αποδείχθηκε πως είναι ένας επικίνδυνα ανίκανος Πρόεδρος”.

Ετσι ξεκινά το κείμενο του έγκριτου αρθρογράφου της Washington Post, Στέφεν Στρόμπεργκ, με τίτλο "Επικίνδυνα ανίκανος ο Τραμπ». Πρόκειται για ενα κείμενο-κόλαφο για τον Τραμπ, στο οποίο καταλήγει ξεκάθαρα πως έχει έρθει η ώρα για πρόταση μομφής εναντίον του!

Τι αναφέρει η 25η τροπολογία του Συντάγματος

“Τροπολογία 25 – Ανικανότητα του Προέδρου και Διαδοχή (1967)”

“Όποτε ο Αντιπρόεδρος και πλειοψηφία είτε των μελών του υπουργικού συμβουλίου ή άλλου σώματος που θα καθορίσει το Κογκρέσο δια νόμου, υποβάλουν στον επίτιμο Πρόεδρο της Γερουσίας και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την γραπτή τους δήλωση ότι ο Πρόεδρος αδυνατεί να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος του, ο Αντιπρόεδρος θα αναλαμβάνει αμέσως τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος ως Ασκών Καθήκοντα Προέδρου.

Έκτοτε, όταν ο Πρόεδρος υποβάλει στον επίτιμο Πρόεδρο της Γερουσίας και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την γραπτή του δήλωση του ότι δεν υφίσταται αδυναμία θα αναλαμβάνει και πάλι τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος του εκτός εάν ο Αντιπρόεδρος και πλειοψηφία είτε των μελών του υπουργικού συμβουλίου ή άλλου σώματος που θα καθορίσει το Κογκρέσο δια νόμου υποβάλουν εκτός τεσσάρων ημερών στον επίτιμο Πρόεδρο της Γερουσίας και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την γραπτή τους δήλωση ότι ο Πρόεδρος αδυνατεί να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος του.

Στην περίπτωση αυτή το Κογκρέσο θα αποφασίσει σχετικά με το θέμα συγκαλούμενο σε ολομέλεια εντός σαράντα οκτώ ωρών για το θέμα αυτό, εάν δεν ευρίσκεται ήδη σε συνεδρίαση. Εάν το Κογκρέσο, εντός είκοσι και μίας ημερών από την λήψη της τελευταίας γραπτής δήλωσης ή, εάν το Κογκρέσο δεν συνεδρίαζε, εντός είκοσι και μίας ημερών μετά την υποχρεωτική σύγκλιση του Κογκρέσου σε σώμα, αποφασίσει, με πλειοψηφία δύο τρίτων και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου, ότι ο Πρόεδρος δεν δύναται να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος του, o Αντιπρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα αυτά ως Ασκών Καθήκοντα Προέδρου. Σε άλλη περίπτωση, ο Πρόεδρος θα αναλάβει και πάλι τις εξουσίες και καθήκοντα του αξιώματος του”.

Πηγή:theTOC

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.