Πανικό προκαλούν κυβερνοεπιθέσεις χάκερ σε 100 χώρες

Παγκόσμιο πανικό έχουν προκαλέσει κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ σε 100 χώρες.

Οι κυβερνοεπιθέσεις άρχισαν χθες το απόγευμα από  τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η χάκερ έκαναν κατάληψη στο λογισμικό του Σχεδίου Υγείας της χώρας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Οι χάκερ ζήτησαν λίτρα για να ελευθερώσουν το λογισμικό.

Μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν επίθεση περιλαμβάνονται η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ρωσία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ταϊβάν, η Ουκρανία, η Ινδία και η Πορτογαλία.
Δεν αποκλειεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση ενώ σύμφωνα με το Ρώϋτερ, οι χάκερς «χτύπησαν» μέχρι και τους υπολογιστές της ρωσικής αστυνομίας. Οι χάκερς για να ξεκλειδώσουν τα προγράμματα των θυμάτων ζητούν λύτρα σε ψηφιακό νόμισμα, bitcoins. Σύμφωνα με ρωσική εταιρεία κατασκευής προγραμμάτων antivirus, οι χάκερς αύξησαν τα λύτρα που ζητούσαν αρχικά.
Eκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών, η Ιρίνα Βολκ, δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η επίθεση επιχειρήθηκε με κακόβουλο λογισμικό το οποίο πλήττει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, εκμεταλλευόμενο αδυναμίες του. Περίπου 1.000 υπολογιστές του Υπουργείου μολύνθηκαν και μπήκαν σε καραντίνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, που επέμεινε πως η επίθεση έχει αποκρουστεί. Πηγή ενήμερη για την επίθεση διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι το Υπουργείο δεν απώλεσε δεδομένα στις επιθέσεις αυτές.

Στόχος επίθεσης ανακοίνωσε ότι έγινε και η ρωσική τράπεζα Sberbank, το μεγαλύτερο ταμιευτήριο της χώρας, που όμως επίσης διαβεβαίωσε ότι κατάφερε να την αποκρούσει."Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας εντόπισαν έγκαιρα τις προσπάθειες παρείσφρησης στις υποδομές της τράπεζας. Το δίκτυο της τράπεζας έχει εγκατεστημένα προγράμματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων. Ο ιός δεν παραβίασε το σύστημα", σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της τράπεζας.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault είναι μεταξύ των εταιριών, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των οποίων, δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση χθες το βράδυ. Η αξιολόγηση της ζημιάς που υπέστη το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρίας, βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Renault.

Η Microsoft, η αμερικανική εταιρεία-κολοσσός του λογισμικού, ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα που προκαλούσε το κακόβουλο λογισμικό WannaCrypt, αξιοποιώντας μια ήδη γνωστή αδυναμία ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Windows.

Το κακόβουλο πρόγραμμα αυτό κλειδώνει τους υπολογιστές και δεν επιτρέπει στους κατόχους τους την πρόσβαση αν δεν πληρώσουν τον δράστη της επίθεσης. Για αυτού του είδους τα κακόβουλα προγράμματα οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας χρησιμοποιούν τον (σ.σ. αμετάφραστο, αλλά αυτοεπεξηγηματικό) όρο ransomware. Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab, μέχρι στιγμής έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον 45.000 επιθέσεων συστήματα σε 74 χώρες, με τα περισσότερα από τα επιχειρούμενα πλήγματα να καταγράφονται στη Ρωσία.

Στο μεταξύ κοινή δήλωση κατά των κυβερνοεπιθέσεων ετοιμάζουν οι G7. Σε σχεδιο δήλωσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7,αναφέρουν ότι πρέπει να δοθούν οι καταλληλες απαντήσεις οικονομικής πολιτικής στις κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες αποτελούν αυξανόμενη απειλή για τις οικονομίες των χωρών.Οι G7, ζητούν να υπάρξουν κοινές πρακτικές για να εντοπίζονται γρήγορα οποιαδήποτε ευάλωτα σημεία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Το σχέδιο δήλωσης προτού δημοσιοποιηθεί, θα επανεξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της ομάδας των 7, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Μπάρι της Ιταλίας, τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:35

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.