Συρία: «Αγκάθι» η εμπλοκή Ιράν στη συμφωνία

Η συριακή αντιπολίτευση απέρριψε το σχέδιο δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη Συρία, το οποίο υπέγραψαν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Την ώρα της υπογραφής η συριακή αντιπολίτευση αποχώρησε, καταγγέλλοντας ότι το σχέδιο αποτελεί απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Ιράν ως εγγυητή οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι βάσει της συμφωνίας, η Ρωσία μπορεί να στείλει παρατηρητές στις ζώνες ασφαλείας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία καλύπτει όλη την επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και τμήματα του Χαλεπίου, της Λαττάκειας και της Χομς.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, στις περιοχές αυτές θα απαγορευθεί η χρήση όπλων και θα καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, τόνισε ότι το σχέδιο αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την κατάπαυση του πυρός.
Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες είναι ενθαρρυμένος από το σχέδιο.
Είναι σημαντικό όμως, προστίθεται στην ανακοίνωση, να δούμε αυτή την συμφωνία να βελτιώνει πραγματικά την ζωή των πολιτών της Συρίας.
Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται επιφυλακτική.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση, εκφράζει σκεπτικισμό για την εμπλοκή του Ιράν ως εγγυητή της συμφωνίας αλλά και αμφιβολίες για την συμμόρφωση του καθεστώτος της Δαμασκού, λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρεται, την στάση του έναντι παλαιότερων συμφωνιών εκεχειρίας.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαίδου, Ανδρούλα Γεωργιάδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:44

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Ελλάδα: Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.