‘Περιοχή μη διαμάχης’ στο Ίντλιμπ της Συρίας ανακοίνωσαν Ερντογάν και Πούτιν

“Περιοχή μη διαμάχης” θα γίνει το Ίντλιμπ της Συρίας δήλωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαδιμίρ Πούτιν αποκαλύπτοντας ότι τη συμφωνία στηρίζει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι ‘επιτέλους μετά από έξι χρόνια γίνεται πραγματικότητα αυτό που ζητούσε η Τουρκία”.

“Η συμφωνία για ‘περιοχή μη διαμάχης’ στη Συρία είναι σημαντική ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν είπε οτι υπάρχει ομοφωνία με τον Τούρκο ομόλογό του και πως η ‘περιοχή μη διαμάχης’ θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της Συρίας ενώ θα υπάρχει και απαγόρευση πτήσεων. 

Στην συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι η δεύτερη του επίσκεψη στη Ρωσία τους τελευταίους δύο μήνες, προσθέτοντας ότι έχουν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και οι πολιτικές σχέσεις έχουν την ώθηση που επιθυμούν. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αρθούν όλα τα εμπόδια στην οικονομική τους συνεργασία. Η συνεργασία τους στο Turkish Stream και ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου προχωρεί με ευαισθησία. Όπως είπε συζήτησαν κυρίως το Συριακό λέγοντας ότι του αρέσει μια ρωσική παροιμία που λέει “εκείνο που σε πονεί, εκείνο συζητάς”. “Για τη χώρα μας η Συρία είναι μια πληγή που αιμορραγεί εδώ και έξι χρόνια”, ανέφερε λέγοντας ότι δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια στο δράμα των παιδιών της Συρίας. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως  και ο φίλος του ο Πούτιν θέλει να δώσει τέλος σε αυτό το δράμα και πιστεύει ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η εκεχειρία. Όπως είπε, προσπαθούν να φτάσουν στον στόχο τους αλλά κάποιοι κύκλοι σαμποτάρουν τις προσπάθειες της διαδικασίας, προσθέτοντας πως το πιο απλό παράδειγμα είναι η χημική επίθεση. “Με τον Πούτιν συμφωνήσαμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι”, ανέφερε. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν κάνουν κανένα διαχωρισμό μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και πως για εκείνους είναι το ίδιο και το YGP, και το DEAS, και το Ισλαμικό Κράτος. “Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας εχθρικής δομής που να απειλεί τα νότια σύνορά μας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους.


Σε ερώτηση αν συμφωνήθηκε η δημιουργία ζωνών ασφαλείας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι υπήρξε ένα άνοιγμα σε σχέση με το θέμα και ότι προέκυψε μια ‘περιοχή μη διαμάχης’ στην περιοχή του Ίντλιμπ όπου διαμένουν αυτοί που φεύγουν από το Χαλέπι. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο θα υπάρξει απαγόρευση πτήσεων πάνω από αυτή την περιοχή. 

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι διμερείς σχέσεις τους πέρασαν εξετάσεις, προσθέτοντας ότι τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ομαλοποίησης και επιστρέφουν στην από κοινού συνεργασία. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι επικεντρώθηκαν στον τομέα της οικονομίας και έλαβαν αποφάσεις όπως άρση των αμοιβαίων εμποδίων και περιορισμών, ενίσχυση των επενδύσεων και χρήση των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο. Όπως είπε το σημαντικό είναι ότι κατάφεραν να σταματήσουν την μείωση των εμπορικών συναλλαγών και να υπάρξει αύξηση τους πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς. 

Ο Βλαδιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο κατά 55%, σε άνθρακα 33%, σε πετρέλαιο 18%.
Συζήτησαν το Turkish Stream και θα εγκαταστήσουν δύο αγωγούς που θα έχουν τη δυνατότατα μεταφοράς 15,75 δις τετραγωνικά μέτρα: ο ένας θα περνάει από την Τουρκία και ο άλλος από την Ευρώπη. Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου η επένδυση της Ρωσίας θα φτάσει στα 22 δις. Το 2019 θα οργανώσουν πολιτιστικά και τουριστικά έτη αμοιβαίως. Για τον μήνα Μάιο το ένα τρίτο των Ρώσων τουριστών προτίμησαν την Τουρκία. 

Για το Συριακό ανέφερε ότι συμφωνούν με τον Τούρκο Πρόεδρο και πως το συριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο δια της πολιτικής και διπλωματικής οδού. “Σήμερα άλλωστε θα γίνουν διαπραγματεύσεις στην Αστάνα”, ανέφερε. Για την ‘περιιοχή μη διαμάχης’ ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν το θέμα και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το στηρίζει αυτό και η αμερικανική κυβέρνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:45

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.