Αμφίρροπες οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Τέσσερις μέρες μόνο πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων άρχισαν να δίνουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους ενώ αναμένεται ότι αύριο και μεθαύριο θα δοθούν τα αποτελέσματα των μεγαλύτερων εταιρειών οι οποίες σε προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις είχαν καταφέρει να προβλέψουν τα ποσοστά με μεγάλη ακρίβεια.

Μέχρι στιγμής ωστόσο οι δημοσκοπήσεις είναι αμφίρροπες.
Ο διευθυντής της ερευνητική εταιρεία Avrasya ανέφερε ότι οπωσδήποτε σε αυτό το δημοψήφισμα θα βγει "όχι" με μεγάλη διαφορά, με βάση της έρευνες της δικής του εταιρείας. “Εαν βγει "ναι" θα κλείσουμε την εταιρεία”, είπε με βεβαιότητα. Ο αρχηγός άλλωστε της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως στην Κωνσταντινούπολη το όχι θα είναι τουλάχιστον 53%. “Φοβούνται και ασκούν πιέσεις, όσες πιέσεις θέλουν ας ασκήσουν, αυτός ο λαός έχει μια περηφάνεια”, είπε ο Κιλιτσντάρογλου.
Από την άλλη η ερευνητική εταιρεία ΑΝΑR αναφέρει ότι με την αναγωγή των αναποφάσιστων το ναι θα είναι 52% και το όχι 48%. Το ανακοίνωσε ο διευθυντής της εταιρείας Ιμπραχίμ Ουσλού από το τουίτερ και ανέφερε ακόμη πως οι ψήφοι του εξωτερικού θα αυξήσουν το ναι.
Τα ψηφοδέλτια του εξωτερικού έφτασαν με αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών και μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα  σε 190 διπλωματικούς σάκους. Κλειδώθηκαν σε ειδική αίθουσα ασφαλείας του Συνεδριακού Κέντρου ΑΤΟ. Θα ανοίξουν μαζί με τις άλλες κάλπες στις 16 Απριλίου στις 17.00 ενώ όπως εκτιμάται μέχρι τις 21.00 ενδέχεται να είναι γνωστό και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται αυτές τις μέρες με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς. Το ΑΚΡ κάνει εκστρατεία και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και με τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ οι οποίοι έχουν οργώσει την Τουρκία. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητικών εταιρειών όσο μιλάει ο Ταγίπ Ερντογάν τόσο συσπειρώνονται οι οπαδοί του ΑΚΡ και αυξάνεται το ναι. Υπέρ της εκστρατείας του ναι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ακόμη επιστρατεύσει και τον γιο του Μπιλάλ Ερντογάν ο οποίος ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Νέων Τουρκίας κάνει ομιλίες σχεδόν σε όλη τη χώρα. “Είναι σαν να ήρθε ο Ταγίπ Ερντογάν”, σχολιάζουν όσοι παρακολουθούν τον υιό Ερντογάν. Υπέρ του ναι έχουν μαζί τους και τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί χωρίς τη συμβολή του οποίου δεν θα μπορούσε να πάει σε δημοψήφισμα αυτή η πρόταση.
Ωστόσο αμφισβητείται εάν ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΜΗΡ καθώς υπάρχουν πολλοί αποστάτες οι οποίοι διαγράφηκαν από το κόμμα και στηρίζουν το όχι. Μία εξ αυτών είναι και η Μεράλ Ακσενέρ η οποία είχε προσπαθήσει να πάρει τη θέση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αλλά με παρέμβαση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν όπως λέγεται ακυρώθηκε το εκλογικό συνέδριο και ο Μπαχτσελί μετά από αυτό χρωστούσε μια μεγάλη χάρη στον Τούρκο Πρόεδρο. Αυτός ήταν και ο λόγος που συμμάχησε μαζί του. Ενόσω έχει δίπλα του τον Ταγίπ Ερντογάν ο Μπαχτσελί έχει και την καρέκλα του.
Πάντως η Μεράλ Ακσενέρ στοιχιματίζει ότι στο δημοψήφισμα ΑΚΡ και ΜΗΡ δεν θα καταφέρουν να πάρουν τα ποσοστά των δύο κομμάτων που φτάνουν μαζί στο 61,5% ακριβώς επειδή όπως πιστεύει ότι το 80% του ΜΗΡ θα ψηφίσει όχι αντί ναι. “Αν το ναι στο δημοψήφισμα βγει στο 61,5% εγώ θα παραιτηθώ από την πολιτική και θα γίνω γιαγιά”, δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ και διερωτήθηκε τί θα κάνει ο ίδιος ο Μπαχτσελί αν στο δημοψήφισμα βγει όχι.
Όσο πλησιάζει η μέρα του δημοψηφίσματος η ένταση αυξάνεται ενώ δημιουργούνται και μικροεπεισόδια σε διάφορες συγκεντρώσεις. Για παράδειγμα τη βδομάδα που μας πέρασε δύο βουλευτές του ΑΚΡ δέχτηκαν επίθεση με πέτρες στην Μερσίνη όπου πήγαν για προεκλογική εκστρατεία.
Στη Σμύρνη μια ομάδα πέταξε αυγά ενάντια στον βουλευτή  της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χουσνού Μποζκούρτ ο οποίος είχε είχε πει πως θα ρίξει στην θάλασσα της Σμύρνης τους υποστηρικτές του ναι όπως έριξαν τους Έλληνες το 1922. Τον αποκάλεσαν ‘προδότη της πατρίδας” κρατώντας τουρκικές σημαίες και πανό που έγραφε “Άντε ρίξε μας στη θάλασσα”. Δημιουργήθηκε ένταση με μια άλλη ομάδα του CHP που φώναζε ‘είμαστε στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ”.
Εκείνοι ωστόσο που δυσκολεύονται να κάνουν προεκλογική εκστρατεία είναι οι του φιλοκουρδικού κόμματος HDP καθώς ο αρχηγός του κόμματος Σελαχατιν Ντεμιρτάς και τα περισσότερα στελέχη του είναι στην φυλακή κατηγορούμενη για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης. Στελέχη του κόμματος που δεν είναι φυλακή κατάφεραν να κάνουν περιορισμένης κλίμακας συγκεντρώσεις αλλά μεγάλα συλλαλητήρια δεν έγιναν. Ο Ντεμιρτάς έστειλε μήνυμα από τη φυλακή καλώντας τον λαό να ψηφίσει όχι ενώ ένα προεκλογικό κλιπ εμφανίστηκε στην τηλεόραση με μια φιγούρα που υποδυόταν τον Ντεμιρτάς καθώς ο ίδιος είναι στην φυλακή από τις 4 Νοεμβρίου. Το πρόσωπό του δεν φαίνεται στο κλιπ ωστόσο φοράει το ρολόι του και το δαχτυλίδι του. Ακόμη και η σύζυγος και οι κόρες τους όταν είδαν το κλιπ  σάστισαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:06

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.