Ο ντε Μιστούρα επικρίνει τις ΗΠΑ για τη στάση τους στο Συριακό

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, αναρωτήθηκε αν υπάρχει δέσμευση των ΗΠΑ για την επιδίωξη μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στη Συρία, λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των διασυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.


"Πού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (στην πολιτική επίλυση): Δεν μπορώ να σας πω, γιατί δεν ξέρω καθόλου", δήλωσε ο ντε Μιστούρα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

"Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν στο μυαλό τους τρεις προτεραιότητες: να καταπολεμήσουν το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), να περιορίσουν την επιρροή ενός ορισμένου περιφερειακού παίκτη (σ.σ. του Ιράν) και να μην θέσουν σε κίνδυνο έναν από τους κυριότερους συμμάχους τους στην περιοχή", είπε ο ντε Μιστούρα.

"Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο τετραγωνισμός του κύκλου; Αυτό είναι που συζητείται στην Ουάσινγκτον", πρόσθεσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

"Η ερώτησή μου είναι: θέλετε να καταπολεμήσετε ή να εξολοθρεύσετε οριστικά το Νταές; Για να εξολοθρεύσετε το Νταές χρειάζεται μια αξιόπιστη πολιτική λύση" στη Συρία, επέμεινε.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα ή έχει δώσει λίγες ενδείξεις για την εμπλοκή της στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση που ρημάζει τη Συρία εδώ και έξι χρόνια και έχει προκαλέσει περισσότερους από 310.000 θανάτους και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ούτε έχει πει πώς οραματίζεται μια ειρηνική επίλυση και ιδιαίτερα τι σκέπτεται για την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την αποχώρηση του οποίου ζητά η αντιπολίτευση όπως και όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

"Αυτή τη στιγμή αναθεωρούμε συνολικά τη διαδικασία", απάντησε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, Μπρετ Μακ Γκερκ, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση.

"Θα είμαστε πολύ εγωιστές όσον αφορά την προστασία και την προώθηση των συμφερόντων μας", πρόσθεσε.

Οι διασυριακές συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν την προσεχή Πέμπτη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπειτα από τρεις συνόδους το 2016 που δεν οδήγησαν σε καμία πρόοδο λόγω της τεράστιας απόστασης ανάμεσα στους εμπόλεμους για την πολιτική μετάβαση και την τύχη του προέδρου Άσαντ.

"Είναι καιρός να προσπαθήσουμε εκ νέου", είπε ο ντε Μιστούρα, υπενθυμίζοντας πως οι προϋποθέσεις έχουν αλλάξει με την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στη Μόσχα, ακατάλυτου εταίρου της Δαμασκού, και στην Αγκυρα, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

Η επαναπροσέγγιση αυτή οδήγησε στην εγκαθίδρυση στα τέλη Δεκεμβρίου μιας πολύ εύθραυστης εκεχειρίας και σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Καζακστάν που επικεντρώθηκε στο σεβασμό αυτής της εκεχειρίας.

Στη Γενεύη, οι συνομιλίες θα αφορούν το ψήφισμα 2254 του ΟΗΕ, το διεθνή οδικό χάρτη για μια διευθέτηση της σύγκρουσης, επέμεινε ο ντε Μιστούρα.

Αυτός ο οδικός χάρτης προβλέπει "μια αξιόπιστη διακυβέρνηση που θα περιλαμβάνει όλους, ένα νέο Σύνταγμα που θα συντάξουν οι Σύροι, και όχι οι ξένοι, και εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων", είπε.

"Θα πάμε στη Γενεύη για να συζητήσουμε μια πολιτική επίλυση", δήλωσε ο Aλ Aμπντέχ, επικεφαλής του συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της κυριότερης συνιστώσας της αντιπολίτευσης, που βρίσκεται κι αυτός στο Μόναχο.

Όμως κανένα πρόβλημα δεν θα επιλυθεί "όσο ο Άσαντ παραμένει στην εξουσία", επανέλαβε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:09

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.