Ρωσία: Πέραν των 3.000 συλλήψεων στις διαδηλώσεις για απελευθέρωση του Ναβάλνι

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε σήμερα 3.062 άτομα στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα με αίτημα την απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι,, ανακοίνωσε η οργάνωση OVD-Info.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αυτούς περιλαμβάνονται 844 συλληφθέντες στη Μόσχα.

Οι υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι βγήκαν την Κυριακή και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισής του παρά το δριμύ ψύχος και την απειλή σύλληψης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η σύζυγος του επικριτή του Κρεμλίνου Γιούλια Ναβάλναγια.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα ακολουθούν εκείνες του περασμένου σαββατοκύριακου στο πλαίσιο της εκστρατείας των υποστηρικτών του Ναβάλνι για την απελευθέρωσή του. Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από την Γερμανία όπου ανάρρωνε μετά την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ίδιος κατηγορεί τον πρόεδρο Πούτιν ότι διέταξε την δηλητηρίασή του, αλλά το Κρεμλίνο το διαψεύδει. Η αστυνομία στη Μόσχα συνέλαβε τουλάχιστον 100 ανθρώπους την ώρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις νωρίς σήμερα το πρωί υπό χιονόπτωση και με έντονη την παρουσία της αστυνομίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters. To OVD-Info, μια ομάδα επιτήρησης των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε 1.009 άτομα σε όλη τη χώρα,

Η 40χρονη Γιούλια, μια διαδηλώτρια στη Μόσχα, λέει ότι αποφάσισε να συμμετάσχει παρότι την προηγούμενη νύχτα είχε πάθει κρίση πανικού από την ανησυχία της για τις πιθανές επιπτώσεις της συμμετοχής της. "Αντιλαμβάνομαι ότι ζω σε ένα κράτος πλήρους ανομίας. Σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Σε μια χώρα που κυβερνάται από την διαφθορά. Θα ήθελα να ζω διαφορετικά", λέει. Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει παράνομες τις διαδηλώσεις καθώς δεν είχαν λάβει έγκριση και είχε ανακοινώσει ότι θα τις διέλυε. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι οι διαδηλωτές μπορεί να διασπείρουν κορωνοϊό.

Πλήθη διαδηλωτών ήταν διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας καθώς οι οργανωτές άλλαξαν δύο φορές το προγραμματισμένο σημείο συνάντησης επειδή η αστυνομία είχε λάβει πρωτοφανή μέτρα σφραγίζοντας την πρόσβαση σε περιοχές της πρωτεύουσας για τους πεζούς και κλείνοντας σταθμούς του μετρό.

Στην πόλη Βλαντιβοστόκ της ρωσικής Άπω Ανατολής η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο κέντρο υποχρεώνοντάς τους να συγκεντρωθούν κοντά στην προκυμαία. Οπτικό υλικό δείχνει διαδηλωτές να φωνάζουν "Ο Πούτιν είναι κλέφτης" κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου και πραγματοποιώντας πορεία σε θερμοκρασίες που έφθασαν τους μείον 13 βαθμούς Κελσίου.

Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 100 διαδηλωτές στην πόλη αυτή, σύμφωνα με το OVD-Info. Στο Τομσκ, την πόλη της Σιβηρίας την οποία είχε επισκεφθεί ο Ναβάλνι προτού καταρρεύσει ξαφνικά μέσα στο αεροπλάνο τον περασμένο Αύγουστο, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από έναν συναυλιακό χώρο και φώναζαν "Αφήστε τον ελεύθερο".

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στην πόλη Γιακούτσκ της ανατολικής Σιβηρίας παρά τους -42 βαθμούς Κελσίου. "Αυτή είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω σε διαδήλωση. Βαρέθηκα πια την πλήρη ανομία των αρχών", λέει ο Ιβάν, ένας διαδηλωτής που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επίθετό του. Οι διαδηλώσεις είναι ένα τεστ για την υποστήριξη προς τον Ναβάλνι καθώς πολλοί από τους πιο προβεβλημένους συμμάχους του στοχοποιήθηκαν σε μια επιχείρηση καταστολής αυτή την εβδομάδα. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του ξλεγκ, βρίσκονται σε κατ` οίκον περιορισμό. "Αν παραμείνουμε σιωπηλοί, τότε θα έρθουν αύριο για κάποιον από εμάς", έγραψε στο Instagram η Γιούλια Ναβάλναγια, η σύζυγος του Ναβάλνι, η οποία σήμερα συνελήφθη σε διαδήλωση στη Μόσχα αλλά είχε συλληφθεί και στις διαδηλώσεις του περασμένου σαββατοκύριακου.

Η Δύση έχει ζητήσει από τη Μόσχα να απελευθερώσει τον 44χρονο Ναβάλνι και οι σύμμαχοί του έχουν απευθύνει έκκληση στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος 35 ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι είναι στενοί σύμμαχοι του προέδρου Πούτιν.

Στην προσπάθειά του να συσπειρώσει τους συμμάχους του ο Ναβάλνι ανέβασε αυτό τον μήνα ένα βίντεο, το οποίο είχε πάνω από 100 εκατομμύρια θεάσεις, όπου κατηγορεί τον Πούτιν πως είναι ο ιδιοκτήτης μιας έπαυλης αμύθητης αξίας στην Μαύρη Θάλασσα. Το Κρεμλίνο το έχει διαψεύσει και χθες, παραμονή των διαδηλώσεων, ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ένας επιχειρηματίας και πρώην συναθλητής του Πούτιν στο τζούντο δήλωσε ότι ο ίδιος είναι ο ιδιοκτήτης του μεγάρου αυτού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:44

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.