ΟΗΕ: Τουλάχιστον 250 νεκροί και 100.000 εκτοπισμένοι στις συγκρούσεις στο Νταρφούρ

Η πρόσφατη έξαρση της βίας μεταξύ φυλών στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν στοίχισε τη ζωή σε 250 ανθρώπους και εκτόπισε πάνω από 100.000 άλλους, τόνισε χθες Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).


Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έδωσε λίγο χαμηλότερους αριθμούς, ξέσπασαν συγκρούσεις με τη χρήση όπλων ανάμεσα σε φυλές Αράβων νομάδων και εσωτερικά εκτοπισμένα μέλη της φυλής Μασαλίτ το Σάββατο και την Κυριακή στην επαρχία Δυτικό Νταρφούρ.

Στις συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν εκτεταμένοι εμπρησμοί σπιτιών, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 160 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 215, σύμφωνα με το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε χωριστά επεισόδια τη Δευτέρα στην επαρχία Νότιο Νταρφούρ, στην πόλη Τζενέινα, σκοτώθηκαν 72 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 73. Συνεπλάκησαν μέλη των φυλών Φαλάτα και Ριζαϊγκάτ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Τα αιματηρά επεισόδια «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στο Νταρφούρ», υπογράμμισε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εξήγησε ότι στην περιοχή συνεχίζουν να υπάρχουν διενέξεις ανάμεσα σε φυλές, ιδίως ανάμεσα σε νομάδες κτηνοτρόφους και γεωργούς, που κρατάνε δεκαετίες.

Η κ. Σαμντασάνι παρότρυνε την μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν να «σπάσει τον φαύλο κύκλο» των πράξεων «αυτοδικίας ένοπλων πολιτών» που παίρνουν εκδίκηση για επιθέσεις «εναντίον μελών των φυλών τους». Το ξέσπασμα της βίας καταγράφηκε περίπου δύο εβδομάδες αφότου οι κυανόκρανοι της δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης (MINUAD), παρούσας επί 13 χρόνια στην αχανή, ασταθή περιοχή αυτή του δυτικού Σουδάν, διέκοψαν τις περιπολίες, καθώς προετοιμάζονται για την αποχώρησή τους.

Τον Οκτώβριο, η μεταβατική κυβέρνηση, που σχηματίστηκε μετά την ανατροπή του αυταρχικού αρχηγού του κράτους Όμαρ Ελ Μπασίρ από τον στρατό έπειτα από πολύμηνες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με πολλές οργανώσεις ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων κινημάτων εξεγερμένων στο Νταρφούρ. Ωστόσο, ορισμένες οργανώσεις ανταρτών του Νταρφούρ δεν την υπέγραψαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:40

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.