ΗΠΑ: 10 πρώην υπ. Άμυνας καλούν το Πεντάγωνο να δεσμευτεί στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας

Οι δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ που βρίσκονται στη ζωή τάχθηκαν με άρθρο που συνυπέγραψαν και δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Washington Post εναντίον οποιασδήποτε ανάμιξης των ένοπλων δυνάμεων στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη το τρέχον διάστημα.

Οι δέκα πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου (οι Άστον Κάρτερ, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κόεν, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρόμπερτ Γκέιτς, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ) καλούν με το άρθρο-ανοιχτή επιστολή τους το Πεντάγωνο να δεσμευτεί στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Η προτροπή τους καταγράφεται ενώ το Κογκρέσο αναμένεται να κυρώσει μεθαύριο Τετάρτη ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και θα διαδεχθεί την 20ή Ιανουαρίου τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

«Τυχόν προσπάθεια να εμπλακούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην επίλυση εκλογικών διαφορών θα μας οδηγούσε σε επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό έδαφος», εκτιμούν οι υπογράφοντες, δύο από τους οποίους - οι κ.κ. Μάτις και Έσπερ - υπηρέτησαν υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνουν ακόμη πως όσοι επιδιώξουν να εμπλέξουν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες, από επαγγελματική και δικαστική σκοπιά.

Ενώ το Κογκρέσο αναμένεται να κυρώσει την 6η Ιανουαρίου το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι εκείνος κέρδισε τις εκλογές και ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν, την οποία οριστικοποίησε το εκλεκτορικό σώμα, αποτελεί προϊόν νοθείας.

Δεκάδες προσφυγές των δικηγόρων του Τραμπ στη δικαιοσύνη με σκοπό την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια τους τελευταίους μήνες.

Οι πρώην υπουργοί Άμυνας υπενθυμίζουν ότι με μοναδική εξαίρεση τις εκλογές του 1860 και τη νίκη του Αβραάμ Λίλκολν, που ακολουθήθηκε από την απόσχιση των πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της σκλαβιάς και τον εμφύλιο, οι ΗΠΑ έχουν ρεκόρ ειρηνικών μεταβιβάσεων της εξουσίας.

«Αυτή η χρονιά δεν θα έπρεπε να αποτελέσει εξαίρεση», προσθέτουν.

Οι δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας δεν ξεκαθαρίζουν τον λόγο που τους ώθησε να κάνουν αυτή τη δημόσια παρέμβαση.

Αλλά η πολιτική τάξη στην Ουάσινγκτον προβληματίστηκε μετά τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ κατά τα οποία συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος. Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν από τον Τραμπ.

Οι υπογράφοντες, κι από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, θυμίζουν εξάλλου ότι οι αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών σε πολλές πολιτείες απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια και οι κυβερνήτες τους έχουν κυρώσει τα αποτελέσματα επίσημα.

«Οι εκλογές μας διεξήχθησαν. Έγιναν ανακαταμετρήσεις και έλεγχοι. Οι συναφείς αμφισβητήσεις επιλύθηκαν στα δικαστήρια. Οι κυβερνήτες κύρωσαν τα αποτελέσματα. Και το εκλεκτορικό σώμα ψήφισε», αναφέρει το κείμενο.

«Η ώρα για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων πέρασε· είναι πλέον η ώρα για την τυπική καταμέτρηση των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος» από το Κογκρέσο, «όπως ορίζει το Σύνταγμα», προσθέτουν οι δέκα πρώην υπουργοί.

Καλούν τον μεταβατικό υπουργό Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και όλους τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας να διευκολύνουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στην κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν και να «απόσχουν από οποιαδήποτε πολιτική ενέργεια θα μπορούσε να υπονομεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών ή να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της νέας ομάδας».

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 16:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.