Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα παρακολουθεί από τις κερκίδες τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

“Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από τις κερκίδες”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί τα σχέδια και τους χάρτες που σκοπεύουν να την φυλακίσουν στις ακτές της Αττάλειας.

“Δεν θα λυγίσουμε στις απειλές και τους εκβιασμούς, δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση του ιμπεριαλισμού”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι επιδεικνύουν μια γενναία στάση απέναντι στην "πειρατική νοοτροπία" που προσπαθεί να πάρει από τα χέρια τους τα δικαιώματά τους. Ωστόσο είπε ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία και πως μπορεί να βρεθεί μια λύση στη βάση του win win (όλοι κερδίζουν) αν επικρατήσει η ειλικρίνεια και η κοινή λογική.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε εργαστήρι για την Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσαν το Διεθνές Συμβούλιο Πανεπιστημίων και το Πανεπιστήμιο Μεσογείου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν την βασική ατζέντα πολλών κρατών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, προσθέτοντας ότι πολλά παράκτια ή μη κράτη της Ανατολικής Μεσογείου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προσπαθούν να παρέμβουν.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή ήταν η Ανατολικής Μεσόγειος και κυρίως η ενέργεια. “Επιστημονικές έρευνες που έφτασαν στην κοινή γνώμη αναφέρουν ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή κυμαίνονται από 3,5 με 10 bcm. Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,5 με 3,5 δις βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου στην περιοχή”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “καμιά χώρα στην περιοχή, όποια και να είναι η οικονομική της δύναμη και η θέση της, δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή τη δυναμική, προσθέτοντας ότι “ειδικά η Τουρκία η οποία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί τις εξελίξεις από τις κερκίδες”. “Παρακολουθούμε πολύ στενά τη διαδικασία για να θέσουμε υπό εγγύηση τόσο τα δικά μας συμφέροντα όσο και για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας της τδβκ" είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

"Έχουμε δηλώσει καθαρά ότι η χώρα μας δεν θα αποδεχτεί τα σχέδια και τους χάρτες που σκοπεύουν να την φυλακίσουν στις ακτές της Αττάλειας. Δηλώσαμε στους συνομιλητές μας ότι δεν θα λυγίσουμε στις απειλές και τους εκβιασμούς, δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση του ιμπεριαλισμού. Εμείς δεν επιδιώκουμε να σφετεριστούμε τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, εμείς επιδεικνύουμε μόνο να μια γενναία στάση απέναντι στην πειρατική νοοτροπία που προσπαθεί να πάρει από τα χέρια μας τα δικαιώματά μας”, συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών έδειξαν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. “Η χώρα μας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ποτέ υπέρ της έντασης αλλά υπέρ της ειρήνης, της συνεργασίας, της δικαιοσύνης και του δικαίου. Και η επίτευξή του στόχου αυτού είναι μέσω διαπραγματεύσεων βασισμένων στον αμοιβαίο σεβασμό. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούμε να τα λύσουμε, όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον, αλλά με τη συμμετοχή όλων των παιχτών της περιοχής στο ίδιο τραπέζι. Εάν θέλουμε να διανύσουμε απόσταση για μια μόνιμη λύση στην Μεσόγειο, πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στη διπλωματία. Επειδή η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο πιο σύντομος και ασφαλής δρόμος για να βρεθεί ο κοινός παρονομαστής”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ανέφερε ότι η Τουρκία διατήρησε την ψυχραιμία της παρά την "κακομαθημένη συμπεριφορά" της Ελλάδας και της "ε/κ διοίκησης" - κατά την έκφρασή του - από το 2003 μέχρι σήμερα σε αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι και σήμερα θα εξακολουθήσει να έχει την ίδια διαλλακτική στάση.

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι “πρέπει το συντομότερο να απαλλαγεί από την στρατηγική τύφλωση στην οποία έπεσε και δεν πρέπει να επιτρέπει να την εκμεταλλεύονται ο ε/κ τομέας και η Ελλάδα”. “Δεν πρέπει στο όνομα της αλληλεγγύης της ένωσης να υποστούν μεγαλύτερη αδικία η Τουρκία και οι Τ/κ”. “Η πρότασή μας για τη διοργάνωση μιας διάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι παράκτιες χώρες της περιοχής και οι Τ/κ είναι ακόμη στο τραπέζι. Αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να μην αφήσουν να αιωρείται αυτό το χέρι που έτεινε η Τουρκία. Απευθύνω έκκληση σε όλες τις γειτονικές μας χώρες στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ελλάδα να σταματήσουν να βλέπουν το ζήτημα αυτό ως ‘παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα’. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση στη βάση του win win (όλοι κερδίζουν) αν επικρατήσει η ειλικρίνεια και η κοινή λογική”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:13

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.