Ο γγ του NATO επέκρινε τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε χθες Τρίτη τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που προωθήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας την άποψη ότι στην πράξη θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία θα τεθεί επισήμως σε ισχύ την 22η Ιανουαρίου, μπορεί να μοιάζει ελκυστική με την πρώτη ματιά, αλλά δεν θα έχει κανένα όφελος διότι δεν προβλέπει μηχανισμό για την εξασφάλιση της ισορροπημένης μείωσης των οπλοστασίων, ούτε μηχανισμό επαλήθευσης, έκρινε ο Νορβηγός.

Επιπλέον, ουδεμία από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια σήμερα έχει υπογράψει το κείμενο ως αυτό το στάδιο, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με θέμα τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Η εγκατάλειψη μέσων αποτροπής χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση ότι οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο είναι επικίνδυνη επιλογή», επιχειρηματολόγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Για αυτόν τον λόγο το NATO παραμένει προσηλωμένο στην ενίσχυση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), συνέχισε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ατλαντικής συμμαχίας, είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει κάποιου είδους διευθέτηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την ένταξή του σε μια νέα συμφωνία που θα προβλέπει περιορισμό των εξοπλισμών.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2017 για το έργο της στην προώθηση της Συνθήκης.

Η Ονδούρα επικύρωσε τη Συνθήκη στα τέλη Οκτωβρίου, εξέλιξη μετά την οποία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση ώστε να τεθεί σε ισχύ έπειτα από 90 ημέρες.

Τα κράτη που έχουν υπογράψει το κείμενο δεσμεύονται να μην προχωρήσουν ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στην «ανάπτυξη, δοκιμή, παραγωγή, απόκτηση με άλλο τρόπο, εγκατάσταση ή αποθήκευση πυρηνικών όπλων».

 
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:43

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.