Βουλευτές των ΗΠΑ ζητούν μποϊκοτάζ της G20

Σαράντα πέντε αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ζητούν, με επιστολή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ να μποϊκοτάρει τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) του ερχόμενου μήνα στο Ριάντ αν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν δώσουν απαντήσεις για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιστολή των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία είχε παραλήπτη τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ακολουθεί εκείνη 65 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποβαθμίσει τη συμμετοχή της στη σύνοδο της G20, την οποία οργανώνει η Σαουδική Αραβία και αναμένεται να γίνει ψηφιακά την 21η και την 22η Νοεμβρίου, κατηγορώντας το βασίλειο ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως «ηγετική παγκόσμια δημοκρατική δύναμη» που «προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα», η αμερικανική κυβέρνηση «πρέπει να απαιτήσει θεαματικές αλλαγές στο αξιοθρήνητο ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας ως προς τις παραβιάσεις» των δικαιωμάτων αυτών, αναφέρει η επιστολή των αμερικανών κοινοβουλευτικών.

«Αν η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν λάβει αμέσως μέτρα για να επανορθώσει αυτό το ιστορικό, πρέπει να αποσυρθούμε από τη σύνοδο της G20 και να δεσμευτούμε να μετατρέψουμε τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε προϋπόθεση για κάθε μελλοντική δοσοληψία» με το βασίλειο, προστίθεται στο κείμενο.

Ούτε το Ριάντ, ούτε η Ουάσινγκτον αντέδρασαν αμέσως στην επιστολή των αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι σύμμαχος-κλειδί του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που κυβερνά de facto τη Σαουδική Αραβία.

Στο Ριάντ άρχισε χθες Τετάρτη διήμερη ψηφιακή διάσκεψη για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων.

«Η σαουδαραβική προεδρία της G20 δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον διάλογο για τις πολιτικές που αφορούν τις γυναίκες» και έχει «δεσμευτεί» σε μια «πορεία μεταρρυθμίσεων» και παρεμβάσεων υπέρ των γυναικών, ανέφερε ο βασιλιάς Σαλμάν, σύμφωνα με ομιλία που εκφωνήθηκε από υπουργό της κυβέρνησής του στη διάσκεψη αυτή.

Η πρωτοβουλία όμως επικρίνεται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θυμίζουν τις φυλακίσεις και τους βασανισμούς ακτιβιστριών στη Σαουδική Αραβία, θίγοντας για παράδειγμα την περίπτωση της Λουτζάιν αλ Χαθλούλ.

«Ενώ θαρραλέες γυναίκες υφίστανται βασανιστήρια για την ειρηνική δράση τους, η σαουδαραβική κυβέρνηση αποπειράται να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστική δύναμη στη διεθνή σκηνή», στηλίτευσε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Η Σαουδική Αραβία, η πρώτη αραβική χώρα που φιλοξενεί τη G20, ενέτεινε την καταστολή των διαφωνούντων από το 2017, όταν ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγινε πρίγκιπας διάδοχος.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:05

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.