Ντονμέζ: Βρέθηκε ροή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν το ανακοινώσαμε

Ροή φυσικού αερίου έχει διαπιστωθεί στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που διεξήγαγαν δραστηριότητες το Φατίχ και το Γιαβούζ, ωστόσο επειδή δεν καταγράφηκε συνέχεια ροής δεν υπήρξε καμιά ανακοίνωση για ανακάλυψη, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό γύρω από εκείνα τα σημεία θα γίνουν και άλλες γεωτρήσεις. Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη πως αφού το Ορούτς Ρέις ολοκληρώσει τις δισδιάστατες έρευνές του νοτίως του Κας, θα ακολουθήσουν τρισδιάστατες έρευνες και όπου υπάρχει υψηλή πιθανότητα ύπαρξης φυσικού αερίου θα διεξαχθούν γεωτρήσεις.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι “τώρα εμείς από το 2018 έχουμε διεξάγει 8 γεωτρήσεις σε βαθιά νερά με το Φατίχ και το Γιαβούζ”. “Κάποιο μέρος αυτών των γεωτρήσεων έγινε μέσα στην δική μας υφαλοκρηπίδα και ένα άλλο μέρος στις περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η τδβκ. Ασφαλώς επειδή δεν ήμασταν βέβαιοι όπως στη Μαύρη Θάλασσα, δεν καταλήξαμε σε ανακάλυψη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από εδώ και μπρος δεν θα υπάρξει ανακάλυψη επειδή σε κάθε γεώτρηση έχουμε σοβαρά δεδομένα και αξιολογούνται ξανά. Με αυτές τις σεισμικές έρευνες αρχικά κάνουμε ακτινογραφία, μετά όταν καθοριστούν οι περιοχές με υψηλή πιθανότητα κάνουμε γεώτρηση εκεί με το γεωτρύπανό μας. Κατά τη διάρκεια της γεώτρησης παίρνουμε και από εκεί δείγματα και τα διασταυρώνουμε με τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό πρώτα διεξάγουν δισδιάστατες έρευνες, σαν μια απλή ακτονογραφία και μετά αφού γίνει η αξιολόγηση στις περιοχές που υπάρχει υψηλή πιθανότητα ύπαρξης φυσικού αερίου διεξάγουν τρισδιάστατες έρευνες. “Ας πούμε ότι κάνουμε τομογραφία με πιο λεπτομερείς εικόνες. Και μετά με τη γεώτρηση παίρνουμε δείγματα, σαν να λέμε κάνουμε βιοψία. Στη συνέχεια γίνεται ξανά αξιολόγηση. Στην πραγματικότητα σε κάποια σημεία έχουμε διαπιστώσει ροή φυσικού αερίου. Επειδή δεν καταγράφηκε διάρκεια αερίου δεν κάναμε καμιά ανακοίνωση για ανακάλυψη. Τώρα κάνουμε ξανά λεπτομερείς σεισμικές έρευνες κοντά στην περιοχή που παρατηρήσαμε ροή αερίου. Και μετά θα καθορίσουμε ξανά ένα σημείο εκεί και θα κάνουμε μερικές γεωτρήσεις ακόμη”.

Για τις εργασίες σεισμικών ερευνών του Ορούτς Ρέις ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι διεξάγονται “στο  Κας νοτίως της Αττάλειας, είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα”, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή το Ορούτς Ρέις κάνει δισδιάστατες έρευνες. “Εκτιμώ ότι μέσα σε ένα-δύο μήνες ίσως τις ολοκληρώσουμε. Μετά θα ξεκινήσουμε τις τρισδιάστατες έρευνες στην ίδια περιοχή. Μετά εάν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε κάποια από αυτές τις περιοχές, θα στείλουμε πλέον το γεωτρύπανό μας και θα κάνουμε την γεώτρησή μας με στόχο την ανακάλυψη (φυσικού αερίου)” είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε “εμείς δεν έχουμε βλέψεις για τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, ούτε την περιουσία κανενός, αλλά όλοι να σέβονται και τα δικά μας δικαιώματα και το δίκαιο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις εργασίες με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό που επιβάλλουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Ιδιαίτερα η Ελλάδα προχωρεί με βάση το επιχείρημά της ότι τα νησιά έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κόσμο που στηρίζουν τα δικά μας επιχειρήματα. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων”. Πρόσθεσε ότι “η απόσταση μεταξύ του Καστελορίζου και της Ελλάδας είναι 580 χλμ, ενώ μεταξύ εμάς και του Καστελορίζου είναι δύο χλμ. Αυτό το επιχείρημα που προσπαθεί να εμποδίσει την υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας έναντι της γεωγραφικής περιοχής δεν έχει καμιά θέση στο διεθνές δίκαιο. Το έχουμε πει πολλές φορές αλλά η ΕΕ δυστυχώς με την αλληλεγγύη του κράτους μέλους τήρησε μια στάση στηρίζοντας όλα τα επιχειρήματα (της Ελλάδας) είτε ήταν δίκαια είτε άδικα. Όταν συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο μας δίνουν δίκαιο αλλά δυστυχώς όταν βγαίνουν στις οθόνες λένε αυτό στην κοινή γνώμη”. 

Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη ότι “αυτή τη στιγμή, χωρίς να μπούμε στα χωρικά ύδατα των νησιών εκδίδουμε NAVTEX στις περιοχές δικής μας αδειοδότησης. Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε ξεκινήσει αρχικά από τα νότια σύνορά μας και προχωρώντας τώρα πάμε πιο κοντά στην ηπειρωτική μας χώρα, πιο κοντά στην Ανατολία. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα”.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.