Βρετανικά ΜΜΕ: «Λιγότερο πιθανή» η λύση για επανένωση της Κύπρου μετά από τη νίκη Τατάρ

Ως επικράτηση ενός «σκληροπυρηνικού δεξιού» που είχε την εμφανή υποστήριξη της Άγκυρας, περιγράφουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης τη νίκη του Ερσίν Τατάρ στις ψευδοεκλογές των κατεχόμενων.

Ο Guardian επισημαίνει τη δήλωση του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι οι Ελληνοκύπριοι και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σέβονται «τη μάχη για να ζούμε με ελευθερία στην ΤΔΒΚ».

Προσθέτει ότι η νίκη για τον «εθνικιστή» Τατάρ ήρθε με την Τουρκία να χρησιμοποιεί τη σημαντική επιρροή που έχει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Σημειώνει επίσης ότι ο ηττημένος μετριοπαθής Μουσταφά Ακιντζί εναντιωνόταν στην όλο και πιο απροκάλυπτη παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά των Τουρκοκυπρίων.

Ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Χιούμπερτ Φάουστμαν σχολιάζει μιλώντας στην εφημερίδα ότι «το αποτέλεσμα είναι μια καθαρή νίκη για την Άγκυρα» και ότι έχασαν εκείνοι που προσπάθησαν να ορθώσουν ανάστημα έναντι των εκτεταμένων παρεμβάσεων της Τουρκίας και που τάσσονται υπέρ της επανένωσης του νησιού.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι «προεδρικές εκλογές» θεωρούνταν κρίσιμες για το μήνυμα που θα έστελναν στη διεθνή κοινότητα, ενώ έχει αποκτήσει νέα ζωτικότητα η εύρεση λύσης στο Κυπριακό εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η ήττα του Ακιντζί θα είναι ένα πλήγμα για τους Ελληνοκύπριους που ελπίζουν σε επανένωση του νησιού», καταλήγει ο Guardian.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι ο «σκληροπυρηνικός δεξιός» Τατάρ υποστηρίζει λύση δύο κρατών. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου των κατεχόμενων Ερόλ Καϊμάκ σχολιάζει πως η νίκη Τατάρ «ολοφάνερα απορρίπτει» το μοντέλο της ΔΔΟ. «Η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην ουσία απορρίπτοντας το πλαίσιο Γκουτέρες», προσθέτει ο ίδιος.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται και στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο που «έχει εγείρει φόβους μιας ευθείας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας».

Παρόλα αυτά, η αναλύτρια Φιόνα Μάλεν από τη συμβουλευτική εταιρεία Sapienta Economics με έδρα την Κύπρο εκτιμά ότι η νίκη Τατάρ δε σηματοδοτεί απαραίτητα το τέλος των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, καθώς η λύση «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας» διότι διαταράσσει τη σχέση της με την ΕΕ.

Η ίδια συμφωνεί, ωστόσο, ότι η πλήρης λύση του Κυπριακού είναι πλέον «λιγότερο πιθανή».

Το BBC επίσης κάνει λόγο για επικράτηση ενός «δεξιού εθνικιστή» και αναφέρεται στις καταγγελίες του κ. Ακιντζί περί τουρκικών παρεμβάσεων στην προεκλογική εκστρατεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:13

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.