Ερντογάν:Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Το ζήτημα του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι ένα ζήτημα στο οποίο η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Υποστηριξε ότι “εκείνοι που έχουν δει την αποφασιστικότητα της χώρας μας και έχουν αντιληφθεί ότι με τις κενές απειλές και τους εκβιασμού δεν θα υποχωρήσει επιτέλους αναγκάστηκαν να ακούσουν τις εκκλήσεις μας για διάλογο”.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Κατάρ The Peninsula, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “η κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης υπό την προεδρία του Σαράτς είναι το μόνο νόμιμο όργανο στη Λιβύη που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Η Λιβύη μαζί με την Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο υπέγραψαν δύο συμφωνίες, για τον καθορισμό των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και για στρατιωτική συνεργασία. Η πρωτοκόλληση αυτού του μνημονίου από τα ΗΕ είναι απόδειξη ότι το βήμα που κάναμε δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και τις καθιερωμένες πρακτικές.
 
Έπειτα από αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν δραστηριότητες εκπαίδευσης και υποστήριξης στην Λιβύη. Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ από την άλλη δεν έχει ούτε νομιμότητα ούτε αναγνώριση. Διεξάγει έναν βρώμικο και αιματηρό πόλεμο με λεγεωνάριους και ξένες πολιτοφυλακές ενάντια στην νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Αυτό το άτομο είναι άλλωστε ο ίδιος μισθοφόρος. Με την αδιάλλακτη στάση του τόσο στη Μόσχα όσο και στη Διάσκεψη του Βερολίνου έδειξε άλλωστε σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει πρόθεση για κατάπαυση του πυρός και για λύση. Στη Λιβύη θα κερδίσει η νομιμότητα, οι πραξικοπηματίες θα χάσουν”, ανέφερε.
 
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία υποστήριζε πάντοτε τον διαμοιρασμό με δίκαιο τρόπο του πλούτου τις ανατολικής Μεσογείου από τις παράκτιες χώρες. “Αυτό το υπογραμμίζουμε σε όλες τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες. Αλλά κράτη που ενοχλούνται από την παρουσία της Τουρκίας και ιδιαίτερα η Ελλάδα ξεκίνησαν μονομερή βήματα που προκαλούν ένταση. Ο λόγος που η Γαλλία η οποία είναι γνωστή για την αποικιοκρατία της, υποκινεί την Ελλάδα, τη ‘νότια Κύπρο’ και τώρα την Αρμενία είναι ο αποτελεσματικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή. Το ζήτημα του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι ένα ζήτημα στο οποίο η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ. Το έχουμε δηλώσει σε όλα τα βήματα και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε ότι η Τουρκια δεν θα δεχτεί καμιά λύση που αγνοεί την ’τδβκ’ και που την φυλακίζει στις ακτές της. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα πάντοτε και υπό όλες τις συνθήκες να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και συμφέροντά μας. Εκείνοι που έχουν δει την αποφασιστικότητα της χώρας μας και έχουν αντιληφθεί ότι με τις κενές απειλές και τους εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσει, επιτέλους αναγκάστηκαν να ακούσουν τις εκκλήσεις μας για διάλογο. Ωστόσο εμείς διατηρήσαμε τα κανάλια του διαλόγου ανοιχτά από την αρχή. Δείξαμε ξεκάθαρα όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις ότι η Τουρκία είναι υπέρ της μείωσης της έντασης  στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου και υπέρ του διαλόγου. Εμείς είμαστε ήσυχοι ότι έχουμε δίκαιο με βάση το διεθνές δίκαιο. Προς αυτή τη κατεύθυνση κάνουμε όλα τα βήματά μας. Στο πλαίσιο της αρχής του win win (όλοι κερδίζουν) προστατεύοντας κυρίως τα δικά μας συμφέροντα και υπηρετώντας την ειρήνη, την ευημερία με τρόπο που να είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της ανατολικής Μεσόγείου.
 
Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:24

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.