Μπροστά στο φάσμα lockdown χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο

Μπροστά στο φάσμα του lockdown, χώρες και πόλεις στην Ευρώπη και τον κόσμο ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. Αντιμέτωπη με έναν ανησυχητικό ρυθμό εξάπλωσης της επιδημίας βρίσκεται η Ευρώπη, την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ανά τον κόσμο και οι αρχές πόλεων και χωρών σχεδιάζουν την ενίσχυση των μέτρων προστασίας, ενώ σχέδια για lockdown βρίσκονται στο τραπέζι των κέντρων διαχείρισης της κρίσης σε ευρωπαϊκές και μη χώρες. Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία, που μετρά περί τα 5 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους των 227.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι πριν από τα τέλη του έτους θα παρασκευαστούν 100 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου για την Covid-19 ενώ θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για να χορηγηθούν σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες, 330 εκατομμύρια ανθρώπους, μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 858 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 39.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 135.793 θανάτους επί συνόλου 4.495.183 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Στο μεταξύ, οι δημοτικές αρχές στο Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσαν ότι επαναφέρουν σε λειτουργία 100 μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) οι οποίες είχαν παροπλιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των ασθενών με την COVID-19, παρότι ο αριθμός των θανάτων έμοιαζε να μειώνεται.

Η Κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε χθες Παρασκευή να παραταθούν ως την 11η Οκτωβρίου οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, πάντως θα υπάρξει εν μέρει χαλάρωση των μέτρων στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης έχει σταθεροποιηθεί.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 4.841 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 624 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έχει φθάσει επισήμως ως αυτό το στάδιο τους 72.803 νεκρούς επί συνόλου 688.954 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το Υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 6.526 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να ξεπερνά τις 750.000, φθάνοντας τις 750.471. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 188 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 23.850 νεκρούς ως αυτό το στάδιο στη χώρα. Στον αντίποδα, πάνω από 621.000 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί.

Το κοσταρικανό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.556 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα της κεντρικής Αμερικής. Ως αυτό το στάδιο, έχουν εντοπιστεί 62.374 περιπτώσεις μόλυνσης, 623 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, οι 245 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι αρχές κατέγραψαν παράλληλα 20 νέους θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κόστα Ρίκα να φθάνει τους 686 νεκρούς.

Ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Τζιαματέι βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, σε μια περίοδο που η χώρα χαλαρώνει τα δρακόντεια μέτρα που είχαν ληφθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Από την πλευρά του το κινεζικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για 14 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 32 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν "εισαγόμενα".

Μερικό lockdown στις κόκκινες ζώνες της περιφέρειας της Μαδρίτης. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης διέταξε την επιβολή lockdown από τη Δευτέρα σε ορισμένες από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της, όπου διαμένουν περίπου 850.000 άνθρωποι (το 13% του πληθυσμού της μητροπολιτικής περιοχής), μετά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού εκεί. Στην Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες από τη πανδημία χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 600.000 και οι θάνατοι τους 30.000.

Στην Αυστρία, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις στους εσωτερικούς χώρους θα περιορισθούν στα 10 άτομα. "Έχουμε μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Αυστρία", δήλωσε ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραδεχόμενος ότι η χώρα του ζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο Αυστριακός Καγκελάριος προειδοποίησε ότι, εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, δεν αποκλείεται η επιβολή νέων μέτρων, εκφράζοντας, ωστόσο, την ελπίδα ότι τελικά θα αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown.

Στη Γαλλία όπου έχουν ενισχυθεί τα περιοριστικά μέτρα, όπως απαγόρευση φοιτητικών πάρτι, σχολικών εκδρομών και επισκέψεων, των συγκεντρώσεων άνω των δέκα ατόμων, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται νέοι περιορισμοί, που θα περιλαμβάνουν "πιθανό κλείσιμο των μπαρ" ή την "απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων". Ήδη, οι αρχές της Νίκαιας ανακοίνωσαν χθες ότι θα απαγορευθούν οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων σε δημόσιους χώρους και θα αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί ως προς την κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα του κορωνοϊού που αυξάνονται στην περιοχή.

Η αύξηση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε στην επαναφορά μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. Η βρετανική Κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown σε ολόκληρη την Αγγλία, ως "τελευταία αμυντική γραμμή", αλλά προσπαθεί να αποφύγει το μέτρο εφαρμόζοντας τοπικά περιοριστικά μέτρα. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων της Covid-19 διπλασιάζεται κάθε 8 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία στην Ευρώπη. Η Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχεται οξεία κριτική για την διαχείριση του ζητήματος των διαγνωστικών τεστ, η ζήτηση των οποίων ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.

Στην Τσεχία, όπου ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη η Κυβέρνηση αντέδρασε με την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων, μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ από χθες, απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία. Δανία, Ισλανδία, Ολλανδία: σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα

Η Δανία μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22.00 για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας COVID-19, ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στην Δανία τις τελευταίες εβδομάδες μετά την χαλάρωση των μέτρων του lockdown που είχε επιβληθεί ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Μάιο. Χθες, 454 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Δανία, κοντά στον αριθμό ρεκόρ των 473 που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στο 1,5 σε ολόκληρη την χώρα.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου για την ανάσχεση της διάδοσης της επιδημίας Covid-19.

Η Ολλανδία κατέγραψε χθες 1.972 νέα κρούσματα, αριθμό ρεκόρ για τέταρτη συνεχή ημέρα. Η Κυβέρνηση του Μάρκ Ρούτε ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ νωρίς το βράδυ.

Το Ισραήλ εισήλθε χθες σε δεύτερο εθνικό lockdown με την έναρξη της περιόδου των μεγάλων εβραϊκών γιορτών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να παραμείνουν στα σπίτια τους Το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο, όταν τα νέα κρούσματα είχαν περιορισθεί σε μονοψήφιούς αριθμούς. 1.169 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην Αυστραλία, το εθνικό lockdown έχει μετατραπεί σε τοπική απομόνωση. Από τον Ιούλιο ισχύει στην Μελβούρνη η απαγόρευσης μετακίνησης σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το σπίτι. Νέα Ζηλανδία: 21 Σεπτεμβρίου αίρεται το δεύτερο lockdown Αφού πέρασε πολλές εβδομάδες χωρίς την εμφάνιση κρούσματος.

Η Νέα Ζηλανδία επέβαλε νέο lockdown μετά την εμφάνιση κρουσμάτων. Τα μέτρα θα αρθούν στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά θα παραμείνουν στο Οκλαντ εν αναμονή νέας αξιολόγησης της κατάστασης.

Μπροστά στο φάσμα του lockdown ενδέχεται να βρίσκεται και ο Καναδάς. "Αυτό που παρατηρούμε στους αριθμούς των τελευταίων ημερών θα πρέπει να ανησυχήσει του πάντες", προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:41

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.