Υπογράφηκαν οι συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ

Το Ισραήλ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν απόψε τις συμφωνίες με τις οποίες κανονικοποιούνται οι σχέσεις των τριών πρώτων χωρών, σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψε τις ιστορικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τις οποίες τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν αναγνωρίζουν πλέον το εβραϊκό κράτος.

Από την πλευρά του Μπαχρέιν υπέγραψε τη συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών Άμπντελ Λατίφ αλ Ζαγιάνι ενώ τα ΗΑΕ εκπροσωπήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Σεΐχ Αμπντάλα μπιν Ζαγιέν αλ Ναχιάν.

Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών, μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ, υπέγραψαν επίσης μια κοινή διακήρυξη.

Για την ανάδυση μιας "νέας Μέσης Ανατολής" μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σήμερα από τον Λευκό Οίκο για την ανάδυση «μιας νέας Μέσης Ανατολής», τη στιγμή της υπογραφής των ιστορικών συμφωνιών κατανόησης από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

«Έπειτα από δεκαετίες διαιρέσεων και διαμαχών, είμαστε μάρτυρες της αυγής μιας νέας Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε αυτές τις συμφωνίες «σημείο καμπής στην ιστορία».

Νωρίτερα, ο Τραμπ είπε πως «πέντε ή έξι» επιπλέον αραβικές χώρες ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

«Έχουμε καταγράψει μεγάλη πρόοδο με περίπου πέντε χώρες, πέντε επιπλέον χώρες», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Έχουμε πέντε ή έξι χώρες που θα μας ακολουθήσουν πολύ σύντομα, τους μιλάμε ήδη», συμπλήρωσε χωρίς να κατονομάσει αυτά τα κράτη.

«Πιστεύω πως το Ισραήλ δεν είναι πλέον απομονωμένο», συνέχισε ο ίδιος.

Ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Άχμεντ Ματζνταλάνι είχε δηλώσει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τέσσερις ή πέντε αραβικές χώρες θα μπορούσαν να είναι έτοιμες, μετά το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να προχωρήσουν για την εγκαθίδρυση μιας πλασματικής ειρήνης».

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε για ποιες χώρες πρόκειται, όμως παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν τα κράτη του Ομάν, του Σουδάν, της Μαυριτανίας και του Μαρόκου.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει τους Παλαιστίνιους.

«Οι Παλαιστίνιοι θα γίνουν μέλος, δεν το λέω αυτό σε μια επίδειξη παλικαρισμού, σας διαβεβαιώνω πως οι Παλαιστίνιοι θα συμμετάσχουν (σε μια συμφωνία) την κατάλληλη στιγμή», υπογράμμισε.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτιμά πως οι συμφωνίες "μπορούν να βάλουν τέλος στην ισραηλινο-αραβική διένεξη"

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτίμησε σήμερα πως η υπογραφή στον Λευκό Οίκο συμφωνιών ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν μπορεί να συμβάλει «στο τέλος της ισραηλινο-αραβικής διένεξης».

«Για εκείνους που φέρουν τα τραύματα του πολέμου, θεωρούν πολύτιμα τα οφέλη της ειρήνης, αυτό που κάνουμε σήμερα είναι τεράστιο, πρωτίστως διότι αυτή η ειρήνη θα επεκταθεί εντέλει σε άλλα αραβικά κράτη και μπορεί να βάλει τέλος στην ισραηλινο-αραβική διένεξη μια και για πάντα», επισήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά την υπογραφή των ιστορικών συμφωνιών κατανόησης στον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν ευχαρίστησε, από την πλευρά του, τον Ισραηλινό ηγέτη που «σταμάτησε την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών».

Σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ, δύο ρουκέτες ερρίφθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας

Σειρήνες που προειδοποιούν για την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα ήχησαν στο νότιο Ισραήλ σήμερα, την ώρα που πραγματοποιείτο στην Ουάσινγκτον η τελετή υπογραφής των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και δύο χωρών του Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός ήχησε στις παράκτιες πόλεις Ασκελόν και Ασντόντ.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι δύο ρουκέτες ερρίφθησαν απόψε από τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς, προς το Ισραήλ.

Την «προδοσία» του παλαιστινιακού αγώνα από το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ καταγγέλλουν εκατοντάδες διαδηλωτές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για τις συμφωνίες που υπογράφουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν με το Ισραήλ για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, την οποία οι Παλαιστίνιοι θεωρούν «προδοσία» του αγώνα τους.

Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φορώντας προστατευτικές μάσκες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κυρίως στις πόλεις Νάμπλους και Χεβρώνα, στη βόρεια και τη νότια Δυτική Όχθη, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Αργά το απόγευμα, μερικές εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί και στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Όχι στην εξομάλυνση με τον κατακτητή», «Οι συμφωνίες της ντροπής» και «Προδοσία», έγραφαν στα πανώ που κρατούσαν.

Στη Γάζα, οι διαδηλωτές ποδοπάτησαν και πυρπόλησαν ομοιώματα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

«Λέμε στο καθεστώς του Μπαχρέιν και στα Εμιράτα ότι αυτή η κανονικοποίηση είναι η πλήρης προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα και των ελπίδων του αραβικού έθνους», δήλωσε ο Άχμαντ αλ Μεντάλαλ, στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Γάζα. «Ο παλαιστινιακός λαός είναι ενωμένος απέναντι σε αυτό το σχέδιο που θα μας φέρει μόνο οδύνη», είπε από την πλευρά του ο Άμπου Μουτζάχιντ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παλαιστινιακής αντίστασης στον θύλακα αυτόν.

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ χαρακτήρισε «θλιβερή ημέρα» τη σημερινή για την ιστορία του αραβικού κόσμου.

Διαδήλωση φιλοπαλαιστίνιων έξω από τον Λευκό Οίκο την ώρα που Ισραήλ, Μπαχρέιν και ΗΑΕ υπέγραφαν την ιστορική συμφωνία τους

Μερικές δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για την υπογραφή των ιστορικών συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ από τη μία και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν από την άλλη.

«Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη των Παλαιστινίων» είπε η Ζεϊνά Χάτσισον, η επικεφαλής ενός συνασπισμού φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων, που είχε την πρωτοβουλία γι' αυτήν την κινητοποίηση. «Αυτό που αποκαλούν ειρηνευτική συμφωνία διασφαλίζει την κατοχή και το απαρτχάιντ» και «δεν είναι κάτι καινούριο, όμως τώρα επενδύουν στον εποικισμό» συνέχισε η 39χρονη, η οποία έχει γεννηθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά κατοικεί μόνιμα στη Βιρτζίνια.

«Πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καταστρέφει τη Μέση Ανατολή», υποστήριξε από την πλευρά του ο Μαρκ Ζαγιάντ, κρατώντας ένα πλακάτ όπου εικονιζόταν η Λωρίδα της Γάζας, να βομβαρδίζεται υπό τα βλέμματα των ΗΑΕ και του Ισραήλ. «Αυτή η ειρήνη είναι κακή. Προσφέρουν τη χώρα μας» στο Ισραήλ «χωρίς τη συγκατάθεσή μας», συνέχισε ο 54χρονος Νεοϋορκέζος που ταξίδεψε μέχρι την Ουάσινγκτον γι' αυτήν την κινητοποίηση.

«Ήρθαμε για να πούμε ότι η κανονικοποίηση των σχέσεων πρέπει να σταματήσει». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δεν έχει το δικαίωμα να βρει μια λύση που συνίσταται στην παραχώρηση των Παλαιστινιακών Εδαφών στους Ισραηλινούς», είπε εξάλλου ο Σενάν Σακ, της οργάνωσης «Παλαιστινιακό Συμβούλιο ΗΠΑ».

Οι περίπου 50 ακτιβιστές έκαναν πορεία μπροστά στον Λευκό Οίκο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε το Ισραήλ».

«Αν θέλετε ειρήνη, πάει καλά. Όμως οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται και αυτοί κάτι. Είμαστε άνθρωποι», σχολίασε ο 76χρονος Ρασίντ Αουάντ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δεν θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές γιατί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος «διασπείρει το μίσος σε αυτή τη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.