Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ενώ ο κορονοϊός 'καλπάζει' στον πλανήτη

Σε αυστηρά μέτρα περιορισμού, ακόμα και κλείσιμο σχολείων, ενώ ο ιός Covid-19 καλπάζει, περνάνε διάφορες χώρες στον πλανήτη.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Η Ιορδανία θα κλείσει για δύο εβδομάδες τα σχολεία, τους χώρους λατρείας, τα εστιατόρια και τις αγορές, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που λαμβάνονται με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ώρα που το βασίλειο αγωνίζεται να προλάβει μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας Σάαντ Τζάμπερ είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια καραντίνα όπως εκείνη που είχε εφαρμοστεί την άνοιξη και είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και να καταγράφονται πολύ λίγα κρούσματα σε καθημερινή βάση. "Τα μέτρα αυτά είναι σκληρά από μόνα τους αλλά ελπίζουμε ότι θα μειωθούν οι μολύνσεις και θα αποτραπεί μια μεγάλη εξάπλωση που θα οδηγούσε σε πλήρη καραντίνα, με καταστροφικές συνέπειες", εξήγησε.

Οι περιορισμοί είχαν αρθεί τον Ιούνιο. Τον Σεπτέμβριο 2 εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο και οι διεθνείς πτήσεις ξανάρχισαν, όμως οι μολύνσεις αυξήθηκαν, ξεπερνώντας τις 200 σε καθημερινή βάση. Την Κυριακή καταγράφηκαν 252 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαρτίου. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι για την αύξηση των κρουσμάτων ευθύνονται οι μεγάλες συναθροίσεις και οι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, που πλέον έχουν απαγορευτεί. Πλέον, όποιος παραβιάζει το μέτρο κινδυνεύει με φυλάκιση 14 ημερών. Περισσότερα από 4.000 καταστήματα έκλεισαν επειδή υπάλληλοι ή πελάτες δεν φορούσαν μάσκα.

ΤΟΥΡΚΙΑ

"Δεν υπάρχει επιβράδυνση στον ρυθμό μετάδοσης της νόσου", δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά, καθώς το υπουργείο ανακοίνωσε 63 νέους θανάτους και 1.716 επιπλέον κρούσματα του νέου κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 292.878, ενώ ο αριθμός των νεκρών τους 7.119, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Επιπλέον, 1.301 ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με την Covid-19 νοσηλεύονται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση.

"Δεν μπορεί να παλέψει ο καθένας μόνος του, αλλά μαζί μπορούμε να κερδίσουμε", είπε ο Κοτζά, παροτρύνοντας τους πολίτες ενωμένοι να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 381 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 15.115 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 131.625 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων φτάνει πλέον τα 4.345.610 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Σε απόλυτα μεγέθη, η Βραζιλία υφίσταται σε αριθμό κρουσμάτων το τρίτο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορονοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, και καταμετρά τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας του ιού παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τις πρόσφατες εβδομάδες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων έχει σταθεροποιηθεί στη γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η αυστραλιανή Πολιτεία Βικτόρια, το επίκεντρο του τελευταίου ξεσπάσματος της επιδημίας της κορονοϊού στην χώρα, ανακοίνωσε σήμερα μηδενικό αριθμό θανάτων από την COVID-19 έπειτα από πάνω από δύο μήνες, τροφοδοτώντας αισιοδοξία για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη Πολιτεία της Αυστραλίας κατέγραψε 42 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, σε σύγκριση με τα 35 την προηγούμενη ημέρα. Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι κατά πολύ χαμηλότεροι από τα υψηλά στις αρχές Αυγούστου, όταν καταγράφονταν πάνω από 700 ημερήσια κρούσματα. Η Μελβούρνη, η πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής Πολιτείας, βρίσκεται σε αυστηρή καραντίνα έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Αλλά με τη σταθερή μείωση των κρουσμάτων, μερικοί περιορισμοί χαλάρωσαν από χθες. Στη Βικτόρια καταγράφεται περίπου το 75% των τουλάχιστον 26.700 συνολικών κρουσμάτων της Αυστραλίας και το 90% των 816 θανάτων.

Η Πολιτεία Κουίνσλαντ ανακοίνωσε ένα νέο κρούσμα σήμερα, έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από το εξωτερικό και τέθηκε σε καραντίνα. Η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η πιο πυκνοκατοικημένη της χώρας, θα ανακοίνωσε τους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων της αργότερα σήμερα. Ο ιός έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί σε όλες τις άλλες Πολιτείες και περιοχές τη χώρας.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΡΠΑ/ΚΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:48

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.