Τη συμφωνία Μπαχρέιν - Ισραήλ χαιρετίζουν Αίγυπτος και ΗΑΕ, αντιδρούν Ιράν και Παλαιστίνιοι

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων του Μπαχρέιν με το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την "ιστορική". "Χαιρετίζω αυτό το σημαντικό βήμα που έχει ως στόχο να εδραιώσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και το οποίο θα επιτρέψει να εξευρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Παλαιστινιακό", έγραψε στο Twitter ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, το 1979. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλωσόρισαν επίσης την απόφαση του Μπαχρέιν και του Ισραήλ να εγκαθιδρύσουν σχέσεις μεταξύ τους. "Η ενέργεια αυτή συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς μια εποχή ασφάλειας και ευημερίας (...) και θα διευρύνει τις ευκαιρίες για οικονομική, πολιτιστική, επιστημονική και διπλωματική συνεργασία", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ θα υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία τους στις 15 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο. Την ίδια ημέρα θα υπογραφεί και μια διακήρυξη μεταξύ του Ισραήλ και του Μπαχρέιν. Από την πλευρά του το Ιράν χαρακτήρισε "προδοσία" του ισλαμικού αγώνα και των Παλαιστινίων και τις δύο συμφωνίες. "Οι απερίσκεπτοι ηγέτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν δεν πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για τα σιωνιστικά σχέδια. Θα έπρεπε να μάθουν το μάθημα από την ιστορία. Αύριο θα είναι αργά!" ήταν η ανάρτηση του Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και νυν ειδικού συμβούλου του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου για διεθνή θέματα.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. "Η συμφωνία μεταξύ του Μπαχρέιν και του Ισραήλ είναι μια μαχαιριά στην πλάτη για τον παλαιστινιακό αγώνα και τον παλαιστινιακό λαό", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κχμαντ Μαϊνταλάνι, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Χαμάς έκανε λόγο για "επιθετική ενέργεια" που προκαλεί "σοβαρή ζημιά" στον παλαιστινιακό αγώνα.

Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ΓΒΑ)  

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.