Οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν στο ΣΑ του ΟΗΕ το αίτημα για παράταση κυρώσεων εναντίον του Ιράν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε χθες την αμερικανική πρόταση για ψήφισμα υπέρ της παράτασης του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν, το οποίο λήγει τον Οκτώβριο, προκαλώντας τη μήνιν της Ουάσιγκτον, η οποία κατήγγειλε την ψηφοφορία ως "απαράδεκτη" .

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον εγκρίθηκε μόνον από δύο χώρες, άλλες δύο το καταψήφισαν και τα υπόλοιπα έντεκα μέλη του Συμβουλίου απείχαν, όπως ανακοίνωσε η Ινδονησία, η οποία προεδρεύει αυτήν την περίοδο. Σε περίπτωση που το σχέδιο ελάμβανε εννέα ευνοϊκές ψήφους, η Κίνα και η Ρωσία κατά πάσα βεβαιότητα θα ασκούσαν βέτο, όμως δεν υπήρξε ανάγκη γι` αυτό.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τους φίλους μας στην περιοχή, οι οποίοι ανέμεναν περισσότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το τρομοκρατικό θεοκρατικό καθεστώς δεν θα είναι ελεύθερο να αγοράσει και να πουλήσει όπλα που απειλούν την καρδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα", ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, το Συμβούλιο, του οποίου μόνιμα μέλη είναι οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις (Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία), "απέτυχε σήμερα να εκπληρώσει τη θεμελιώδη αποστολή του", δηλαδή "τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας ".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας "απέρριψε ένα έλλογο ψήφισμα για να παραταθεί ένα 13χρονο εμπάργκο όπλων στο Ιράν και άνοιξε το δρόμο για το κορυφαίο στον κόσμο κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία να αγοράζει και να πουλά συμβατικά όπλα χωρίς περιορισμούς από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία", πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως αυτή η έκβαση αντιβαίνει στις επιθυμίες πολλών αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Αυτή η ψηφοφορία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μια μακρά αναμέτρηση με επιπτώσεις για τη διεθνή συμφωνία του 2015, που συνήφθη για να αποτραπεί η απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη. Το εμπάργκο όπλων λήγει στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους όρους του ψηφίσματος που επικυρώνει αυτήν τη συμφωνία. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Ρόμπερτ Ο` Μπράιαν τόνισε πως η άρνηση της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας να στηρίξουν τις ΗΠΑ στην ψηφοφορία για το εμπάργκο όπλων στο Ιράν ήταν "απογοητευτική, δεν αποτελούσε όμως έκπληξη".

"Χάσαμε σήμερα, αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη όλα", τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Fox News Channel. Επίσης, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να προκαλέσει την επάνοδο όλων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν "εντός των προσεχών ημερών". κμεση υπήρξε η αντίδραση του Ιρανού ομολόγου της στον ΟΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβαντσί, ο οποίος δήλωσε πως όποια επιστροφή των κυρώσεων κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας "θα αντιμετωπισθεί με δριμύτητα από το Ιράν, οι επιλογές μας δεν είναι περιορισμένες".

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.