Ο Τραμπ ανακοίνωσε σύμβαση για αγορά 100 εκ. δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού

Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη σύναψη νέας σύμβασης, έναντι τιμήματος 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αγορά και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του πειραματικού εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, κατά σειρά την έκτη τέτοια συμφωνία του ομοσπονδιακού κράτους από τον Μάιο.

«Με ικανοποίηση ανακοινώνω ότι κλείσαμε συμφωνία με τη Moderna για την παραγωγή και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της εναντίον του κορονοϊού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι η ιδιοκτήτρια αυτών των δόσεων εμβολίων, θα τις αγοράσουμε», τόνισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες Τρίτη στον Λευκό Οίκο.

Η Moderna, εταίρος του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), είναι μια από τις τρεις κοινοπραξίες στη Δύση που έχουν εισέλθει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών πειραματικού εμβολίου, η συγκεκριμένη σε 30.000 εθελοντές, από τον Ιούλιο (οι άλλες δύο είναι οι συμμαχίες Oxford/AstraZeneca και Pfizer/BioNTech).

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σε μικρό δείγμα ανθρώπων που συμμετείχαν εθελοντικά, έδειξαν ότι το εμβόλιο πράγματι δημιουργεί ανοσολογική απόκριση. Δεν αναμένεται να είναι γνωστό πριν από το τέλος της χρονιάς το νωρίτερο εάν το εμβόλιο των Moderna/NIH είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με τον Δρα Άνθονι Φάουτσι, διευθυντή του ινστιτούτου που χειρίζεται την κλινική δοκιμή, μολονότι ο Τραμπ έχει εκφράσει την ελπίδα ότι θα υπάρχουν νέα για αυτό ήδη προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, την 3η Νοεμβρίου.

Η συμφωνία ανεβάζει στα 2,48 δισεκ. δολάρια την επένδυση του αμερικανικού δημοσίου στη Moderna, εταιρεία βιοτεχνολογίας που δεν ιδρύθηκε παρά λιγότερο από μια δεκαετία πριν και, ως τώρα, δεν είχε κατασκευάσει ποτέ εμβόλιο. Καμία άλλη εταιρεία ή όμιλος του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας δεν έχει λάβει τόσο υψηλό χρηματικό ποσό από την Ουάσινγκτον στην κούρσα για την κατασκευή εμβολίων που θα εγγυώνται την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Η συμφωνία με τη Moderna περιλαμβάνει επίσης δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 400 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τόσο της εταιρείας όσο και του ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην άμεση παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων μόλις το εμβόλιο εξασφαλίσει έγκριση και έως και 500 εκατομμυρίων δόσεων κατόπιν, θα έχουμε επομένως 600 εκατομμύρια δόσεις», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, αναφέροντας αισθητά υψηλότερο αριθμό από αυτόν για τον οποίο κάνουν λόγο οι ανακοινώσεις.

Η Κυβέρνηση του Τραμπ έχει πλέον δαπανήσει με τη συμφωνία αυτή τουλάχιστον 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων εναντίον του SARS-CoV-2. έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τις εταιρείες Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer και Sanofi, καθώς και 300 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της AstraZeneca, συνολικά δηλαδή 800 εκατομμύρια δόσεις (ακόμη πειραματικών ως αυτό το στάδιο) εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού.

Πηγή: (ΚΥΠΕ- ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΜΚ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:32

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.