Α λα καρτ μέτρα από την Ευρωζώνη

BAGGELIS DEMIRISΤου Βαγγέλη Δεμίρη

Δύο μέτρα και δύο σταθμά επικρατούν στην Ευρωζώνη σχετικά με την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Από τη μία πλευρά οι εταίροι εξαντλούν τη σκληρότητα τους με τις δύο μνημονιακές χώρες—την Κύπρο και την Ελλάδα— ζητώντας τυφλή εφαρμογή των δεσμεύσεων, ενώ από την άλλη κλείνουν τα μάτια και επιδεικνύουν ευελιξία όταν πρόκειται για οικονομίες που μπορούν να θέσουν εν αμφιβόλω την εύθραυστη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη Δευτέρα, στο τελευταίο για το 2014 Γιουρογκρούπ είναι ενδεικτικά της ευελιξίας "α λα κάρτ" που εφαρμόζει η Ευρωζώνη. Με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, το Γιουρογκρούπ αποδέχτηκε ουσιαστικά τις θέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες προχώρησαν μονομερώς σε αλλαγές των στόχων για το δημόσιο έλλειμμα, με το επιχείρημα ότι η ανάκαμψη της οικονομίας ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων.

Η απόφαση να μην τους ζητηθούν πρόσθετα διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα και να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, έως το Μάρτιο του 2015, για να επανεξεταστεί η κατάσταση, αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει βούληση το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να εφαρμοστεί «με έξυπνο τρόπο», όπως τονίζουν στην έδρα της Κομισιόν.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Κύπρου ζητήθηκε η αυστηρή εφαρμογή όλων των μνημονιακών υποχρεώσεων και είναι γνωστή η αυστηρότητα με την οποία οι Βρυξέλλες αντιμετώπισαν την πρόσφατη κατάσταση που προέκυψε στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, απειλώντας ανοιχτά ότι δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση των δανείων προς τη Λευκωσία.

Παράλληλα, για την Ελλάδα, το Γιουρογκρούπ δεν έκρινε σκόπιμο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και το 2016, ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι για τη Γαλλία και την Ιταλία, το δημόσιο έλλειμμα παρουσίασε σοβαρότερη απόκλιση σε σχέση με την απόκλιση ως προς το προβλεπόμενο πλεόνασμα.

Πρώτα η Ελλάδα και μετά η Κύπρος είχαν την «ατυχία» να υποστούν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, αυτή των μνημονίων, και μοιραία αντιμετωπίστηκαν ως «πειραματόζωα», με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχε καμία προηγούμενη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά για την Ελλάδα, το 2015, όλα δείχνουν ότι οι Βρυξέλλες θα αντιμετωπίσουν την Αθήνα και πάλι ως «πειραματόζωο». Οι μέχρι τώρα αποφάσεις δείχνουν ότι η Ευρωζώνη ακροβατεί και δεν βρίσκει τελικά το βηματισμό της σε μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, κατά την οποία χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία θέτουν υπό αμφισβήτηση το γερμανικό δόγμα για «πρωσική» πειθαρχία σύμφωνα με την οποία η δημοσιονομική εξυγίανση από μόνη της φέρνει την ανάπτυξη...

Ακολουθώντας την τακτική «δεν είδα, δεν άκουσα» και υπό το φόβο της ύφεσης που αρχίζει να πλήττει και τη Γερμανία, το Βερολίνο επέλεξε προς το παρόν να μην φέρει στα άκρα την αντιπαράθεση με τη Γαλλία και την Ιταλία. Ωστόσο, το Βερολίνο δεν αλλάζει ριζικά θέση για τη συνταγή λιτότητας που επιθυμεί να επιβάλλει στο σύνολο της Ευρωζώνης. Προκειμένου να προλάβει μια γενικότερη αμφισβήτηση στέλνει με κάθε ευκαιρία μηνύματα για το «ποιός κάνει κουμάντο».

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.