Aναζητώντας τους 180... ή τις κάλπες

ALFONSOS BITALIS smallΤου Αλφόνσου Βιτάλη

Δύο μέρες πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2015, οι Έλληνες πολίτες αλλά και η Ευρώπη θα γνωρίζουν, αν θα υπάρξει νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια, από την παρούσα Βουλή ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές λόγω αδυναμίας ανάδειξης Προέδρου, μέσω της συγκέντρωσης 180 ψήφων.

Σαμαράς και Βενιζέλος πήραν το ρίσκο να «ξεκαθαρίσουν» το πολιτικό σκηνικό από την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς υπήρχε μπροστά το «αγκάθι» της προεδρικής εκλογής και της απειλής πρόωρων εκλογών, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν ήταν διατεθειμένα να συναινέσουν σε μια παράταση του βίου της Κυβέρνησης, διαφωνώντας κάθετα με την οικονομική πολιτική που επέβαλλαν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της.

Ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, έχοντας εξασφαλίσει δίμηνη παράταση του παρόντος προγράμματος (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2015) από το Eurogroup και στη συνέχεια την δυνατότητα να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης (με όρους επιτήρησης), έφεραν μπροστά από την οποιαδήποτε τελική συμφωνία με τους δανειστές (που θα περιέχει και πάλι μέτρα λιτότητας), την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι διαδικασίες της οποίας είχαν υπολογιστεί να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και αφού πρώτα η Βουλή θα καλείτο και πάλι να βρεθεί αντιμέτωπη με την ψήφιση μέτρων.

Σαμαράς και Βενιζέλος δεν είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν την μεγάλη πίεση της αντιπολίτευσης, τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και την δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και το ευρωπαϊκό περιβάλλον, τους δανειστές που έβλεπαν τις πιθανές εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά ταυτόχρονα προβληματίζονταν συνολικά και για την πορεία της Ευρωζώνης, αλλά και για το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι Κάννες (δηλαδή η εμπειρία του 2011 όταν άνοιξε στην Ελλάδα θέμα δημοψηφίσματος για την συμφωνία με τους δανειστές).

Όλο το προηγούμενο διάστημα και μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση για επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή Προέδρου, η Κυβέρνηση ενημέρωνε τους Ευρωπαίους για τις όποιες πιθανές εξελίξεις, τις αντοχές της όσο αφορά το εύρος των συζητούμενων μέτρων, αλλά και την ενδεχόμενη επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει ένα «καθαρό» πολιτικό τοπίο, ώστε για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα όλοι να ξέρουν τους συνομιλητές τους.

Η αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση έχει μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που πάντα ανοίγουν νέα και επώδυνα θέματα στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, ωστόσο στο εσωτερικό και παρά κάποια δείγματα βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών, υπάρχει προβληματισμός και αντιδράσεις από τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Το ερώτημα όμως που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα μετά την ανακοίνωση για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αν υπάρχουν ή όχι οι 180 ψήφοι ώστε ο Σταύρος Δήμας ένας μετριοπαθής και σεβαστός από όλους πολιτικός να αναδειχθεί έστω στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι ψήφοι των βουλευτών της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ (δηλαδή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας) φτάνουν τους 155 και του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν τους 71.
Οι βουλευτές των άλλων κομμάτων είναι:
ΚΚΕ: 12 (έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο)

Χρυσή Αυγή: 16(επισήμως λέει ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο)

ΑΝΕΛ: 12(με πρόσφατη απόφαση του Συνεδρίου τους δεν ψηφίζουν για Πρόεδρο)

ΔΗΜΑΡ: 10 (με απόφαση του Συνεδρίου της δεν ψηφίζει για Πρόεδρο)

Ανεξάρτητοι βουλευτές: 24 (7 Ανεξάρτητοι και 17 Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί)

Πρακτικά η Κυβέρνηση περιμένει να αντλήσει ψήφους για να φτάσει τον «μαγικό αριθμό» των 180 στις 29 Δεκεμβρίου από την «μεγάλη δεξαμενή των Ανεξάρτητων βουλευτών.

Σε πρώτη φάση φάνηκε θετική προσέγγιση από ένα αριθμό Ανεξάρτητων βουλευτών προς την επιλογή της Κυβέρνησης. Όμως στη συνέχεια υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Μια ομάδα ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι άλλοι κεντροαριστερής προέλευσης (που κυρίως προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ) αν και δηλώνουν σεβασμό στο πρόσωπο του κ. Δήμα ωστόσο τον θεωρούν στενή κομματική επιλογή και δεν θα είναι εύκολο να τον ψηφίσουν.
Με τους υπολογισμούς που γίνονται τις τελευταίες ώρες για να λάβει στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου (δύο πρώτες που θα πραγματοποιηθούν στις 17 και στις 23 Δεκεμβρίου απαιτούνται 200 βουλευτές για την εκλογή) ο κοινός υποψήφιος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 180 ψήφους δεν χρειάζονται απλά οι ψήφοι έστω και ενός μεγάλου μέρους Ανεξάρτητων βουλευτών. Χρειάζεται κάτι παραπάνω. Χρειάζεται να αντληθούν ψήφοι και από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες των μικρότερων κομμάτων. Χρειάζεται να «ανιχνευθούν» οι πιθανές «δεξαμενές ψήφων» της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Βεβαίως και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί αυτό τον παράγοντα τα βλέμματα πολλών βουλευτών είναι στραμμένα και στις διαβουλεύσεις που γίνονται με τους δανειστές και στο τι ακριβώς θα περιέχει η αξιολόγηση της Τρόικας και η νέα συμφωνία. Αν διαφανεί έστω και ένα ενδεχόμενο να μην υπεισέλθουν επώδυνα μέτρα και να ανοίξει μια χαραμάδα για συζήτηση για το χρέος, τότε είναι πιθανό να έχουν κίνητρο αρκετοί βουλευτές που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία να δώσουν ψήφο για τον νέο Πρόεδρο.

Ο χρόνος μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου «πολιτικά» είναι μεγάλος και δεν αποκλείονται νέα δεδομένα. Αν όμως στις 29 Δεκεμβρίου δεν βρεθούν οι 180 ψήφοι, τότε εντός 10 ημερών η Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές με πιθανότερες ημερομηνίες την 25η Ιανουαρίου, την 1η Φεβρουαρίου ή την 8η Φεβρουαρίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 10:38

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.