ISO 13810:2015 - Νέα μόδα προσέλκυσης τουριστών

ev.owa

 

*της Μαριλένας Νικολάου



Εάν εργάζεστε ως ταξιδιωτικός πράκτορας και αναζητείτε καινοτόμες και διασκεδαστικές εμπειρίες μάθησης για τους τουρίστες, ή εργάζεστε στη βιομηχανία και θεωρείτε ότι οι τουρίστες θα απολάμβαναν τη γνωριμία τους με τον κόσμο της βιομηχανίας, τότε το Διεθνές προτύπου ISO 13810:2015 είναι το ιδανικότερο εργαλείο για εσάς.

Το ISO 13810:2015, Tourism Services – Industrial Tourism – Service Provision, ορίζει τις γενικές απαιτήσεις για βιομηχανικό τουρισμό που προσφέρονται από τους παρόχους υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των εργοστασίων (ρουχισμού, τροφίμων κ.α.), οινοποιείων, κέντρων χειροτεχνίας, ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, ορυχείων και άλλων χώρων ξενάγησης.
Οι σημερινοί τουρίστες επιθυμούν  να συμμετέχουν στο σχεδιασμό του ταξιδιού τους με σκοπό να αποκομίσουν όσο το δυνατό πιο ευχάριστες εντυπώσεις και εμπειρίες. Ο Βιομηχανικός τουρισμός, μέσω του ISO 13810, μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους τουρίστες συνδυάζοντας τις γνώσεις, τις αισθήσεις και τα συναισθήματά τους, π.χ. εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένα  εργαστήριο λειτουργεί, γεύοντας τα διάφορα είδη κρασιού ενός οινοποιείου καθώς επίσης παρακολουθώντας πως γίνεται η παραγωγή τυριού κ.α.
Οι Βιομηχανικές δραστηριότητες τουρισμού μπορούν να εστιάζονται σε ένα προϊόν, μια διαδικασία ή μια ιστορική διαδρομή/περιπέτεια. Ο τομέας των τροφίμων κατέχει την πρωτεία σε τέτοιου είδους τουρισμό αλλά βιομηχανικές δραστηριότητες τουρισμού εμφανίζονται και σε άλλους τομείς όπως: οι μεταφορές (λιμένες, αερολιμένες, μετρό,) η ενέργεια (αιολικά πάρκα, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), η αυτοκινητοβιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία, οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και επεξεργασίας λυμάτων, ακόμη και στον τομέα της διοίκησης (αστυνομικά τμήματα, ταχυδρομεία).
Συνεπώς, το εν λόγω πρότυπο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο προβολής για μια ιδιωτική εταιρεία, βιομηχανία ή μια τοπική αρχή που διαχειρίζεται την προώθηση της πολιτιστικής, και όχι μόνο, κληρονομιάς. Το πρότυπο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές και επισημαίνει σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάληψη ξενάγησης τουριστών και κατά την υποδοχή επισκεπτών. Επίσης, το πρότυπο θα βοηθήσει τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών, να προσφέρουν αξέχαστες και ευχάριστες εμπειρίες και να αυξήσουν την ικανοποίηση των τουριστών.
Το πρότυπο ISO 13810 εκπονήθηκε με το σκεπτικό ότι, μολονότι υπάρχει σαφές ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες αυτού του είδους, πολλές επιχειρήσεις ή αρμόδιες αρχές, δεν διαθέτουν την πείρα και τους μηχανισμούς να προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην αγορά του τουρισμού.
Σύμφωνα με το ISO 13810, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανικές μονάδες οι οποίες ανοίγουν τις πόρτες τους στο βιομηχανικό τουρισμό, δύναται να ωφεληθούν από την αυξημένη προβολή των προϊόντων ή και υπηρεσιών τους, την ευκαιρία να προβάλουν τη δική τους εμπορική δραστηριότητα ευρέως και με τον τρόπο αυτό να προσελκύσουν νέους πελάτες και να διατηρήσουν υφιστάμενους. Το άνοιγμα στους τουρίστες να γνωρίσουν τον κόσμο της βιομηχανίας, αυξάνει τη διαφάνεια και βοηθά τις επιχειρήσεις να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία. Έμμεσα, αυξάνεται η ικανοποίηση των εργαζομένων οι οποίοι νιώθουν υπερηφάνεια διότι αναγνωρίζεται το έργο τους.
Παράλληλα με τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, οι διάφορες περιοχές που διαθέτουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν σημείο αναφοράς για την προσέλκυση και ικανοποίηση τουριστών. Μέσω του τουρισμού, προωθείται η ταυτότητα και ο πολιτισμός του τόπου, ενισχύεται το αίσθημα της περηφάνειας ανάμεσα στους κατοίκους και αναζωογονείται η οικονομία.
Το πρότυπο ISO 13810: 2015 εκπόνησε η Διεθνής Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης (ISO/TC 228) και είναι διαθέσιμο προς πώληση ή μελέτη από το Κέντρο Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS).

Πηγή ISO

Η Κα. Μαριλένα Νικολάου εργάζεται  στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης  ως Λειτουργός Διοίκησης και Διεθνών  Σχέσεων.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.