Οι κόντρες, τα επιχειρήματα και οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ

thanasis gavos1
 Του Θανάση Γκαβού
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Περισσότερο και από το περιεχόμενο  των επιχειρημάτων των δύο  πλευρών ενόψει του ιστορικού  δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για  την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας  από την ΕΕ, αυτό που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη προσοχή όσο πλησιάζει  η κρίσιμη ημερομηνία είναι η  πρωτόγνωρη ανταλλαγή προσβολών  και προσωπικών επιθέσεων μεταξύ στελεχών των Συντηρητικών που βρίσκονται στα αντίπαλα στρατόπεδα.

 Λέξεις όπως «ψέματα», «παραπλάνηση»  και «ανακρίβειες» ακούγονται σε καθημερινή βάση ως απόρριψη των στοιχείων  που παρουσιάζει η άλλη πλευρά, με πολλούς σχολιαστές να αμφισβητούν  πλέον το κατά πόσο το κυβερνών κόμμα  του Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να μείνει ενωμένο την επομένη του δημοψηφίσματος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος –  και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό  να απειλείται από βουλευτές του  με πρόταση μομφής.
 Πέρα πάντως από αυτό το πινγκ-πονγκ των χαρακτηρισμών που δε συνάδουν με τον συνήθη πολιτικό πολιτισμό της Βρετανίας, πρέπει να σημειωθεί ότι όντως τα περισσότερα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή την προ-δημοψηφισματική περίοδο βρίθουν υπερβολών.
 Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων  της Βουλής των Κοινοτήτων έφερε  και τις δύο παρατάξεις προ  των ευθυνών τους, επισημαίνοντας «παραπλανητικά» παραδείγματα οικονομικού  κόστους είτε της παραμονής είτε της εξόδου από την ΕΕ. Όχι ότι  φάνηκε να ιδρώνει το αυτί των εκπροσώπων των δύο παρατάξεων, καθώς ο καθένας επισήμανε τις διαπιστωθείσες ανακρίβειες του άλλου.
 Η επιμονή στην παράθεση οικονομικών  προβλέψεων για το μέλλον της Βρετανίας  εντός ή εκτός ΕΕ με ορίζοντα δεκαετιών  υπονομεύει την αξιοπιστία των επιχειρημάτων  και τη σοβαρότητα των στιγμών. Η  οικονομία είναι σαφώς αυτό που  για πολλούς ψηφοφόρους θα καθορίσει  την ψήφο τους, αλλά το να περιμένει  ή να επιχειρεί κανείς να προσδιορίσει με ακρίβεια λίρας το όφελος ή τη ζημιά ενός πιθανού Brexit μέχρι το 2030 είναι άσκηση ματαιοδοξίας και σκοπιμότητας.
 Η εμμονή σε αυτές τις αμφισβητούμενες  προβλέψεις στερεί χρόνο από τη συζήτηση άλλων σημαντικών στοιχείων που  θα πρέπει να συνυπολογίσει ο ψηφοφόρος, όπως τα θέματα γενικότερης οικονομικής κατεύθυνσης και πολιτική, η εθνική κυριαρχία, ο τρόπος λειτουργίας της ΕΕ, το μεταναστευτικό και ίσως ακόμα πιο σημαντικά το τι είδους χώρα θέλει να είναι η Βρετανία σε μια εποχή νέων και υπερεθνικών προκλήσεων.
 Όπως φαίνεται ότι έχει αρχίσει  να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, η εκστρατεία υπέρ του Brexit στερείται επιχειρημάτων που μπορούν να πείσουν ότι η χώρα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα εκτός ΕΕ, ακόμα και αν αφαιρεθεί το οικονομικό επιχείρημα (το οποίο παρά τις εκατέρωθεν ανακρίβειες φαίνεται να έχει επίσης κερδηθεί από την εκστρατεία Remain).
 Ασφαλώς το θέμα της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης απασχολεί πραγματικά πολύ τους Βρετανούς και είναι ενδεικτικό ότι στις δημόσιες συζητήσεις με συμμετοχή του κόσμου σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και ιστοσελίδες είναι αυτό που επανέρχεται ως βάσιμη ανησυχία και με όλο και πιο έντονες αντιπαραθέσεις. 
 Ωστόσο, ένα από τα πιο ακριβή και αποτελεσματικά οικονομικά επιχειρήματα είναι ακριβώς ότι η μετανάστευση από την ΕΕ έχει ωφελήσει παρά πλήξει τη βρετανική οικονομία και ότι  οι κατά τόπους επιβαρύνσεις των δημοσίων υπηρεσιών λόγω του αυξημένου  πληθυσμού οφείλει να αντιμετωπιστεί με μία συνολική στρατηγική που θα περιλαμβάνει και κατανομή πόρων  όπου χρειάζονται περισσότερο.
 Όπως έχουν τα πράγματα κάτι παραπάνω από τρεις εβδομάδες πριν από  το δημοψήφισμα, η μεγαλύτερη απειλή κατά της παραμονής της Βρετανίας  στην ΕΕ φαίνεται ότι είναι η αποχή των νέων ψηφοφόρων, μια απειλή διόλου αμελητέα. Ήδη έχει επισημανθεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν έχουν κάνει την απαραίτητη εγγραφή στα εκλογικά μητρώα, με τη διορία να λήγει στις 7 Ιουνίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:34

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.